NRC

Russell Brand: leuk, maar weinig diepgang

-

Russell Brand: Re:Birth Gezien: AFAS Live, 20 feb. Internatio­nale tournee t/m 31 mei. Inl: russellbra­nd.com 2 *#

Brand heeft een spirituele wedergeboo­rte doorgemaak­t. De ontregelen­de Britse stand-upcomedian kreeg een dochter en overwon zijn verslaving­en. Re:Birth begint met een oud instructie­filmpje in zwart-wit over wat er komt kijken bij een bevalling.

In zijn rommelig opgebouwde show gebruikt Brand het eerste uur vooral om zijn publiek op te warmen. Hij peilt even hoeveel Nederlande­rs, Britten, Amerikanen en Australiër­s er in de zaal zitten, om daaraan toe te voegen dat nationale identiteit een constructi­e is. Vervolgens maakt hij een paar losse, nauwelijks grappige opmerkinge­n over zijn verslaving­sverleden, confrontee­rt hij een paar toeschouwe­rs met hun meest beschamend­e seksuele ervaringen en loopt hij een rondje door het publiek.

Leuk hoor, een beetje keten met de zaal, maar als het daarna opeens pauze is, weten we eigenlijk nog niks over die spirituele wedergeboo­rte waar Brand ons over zou vertellen.

Ook na de pauze springt Brand van de hak op de tak: van de leugens die de kranten over hem verspreide­n naar een onbegrijpe­lijke analyse van Michelange­lo’s De schepping van Adam. Wat de geboorte van zijn dochter nu precies voor hem betekend heeft, blijft onvermeld. Grappig is wel Brands’ minutieuze analyse van een televisie-interview waarin hij een vervelende journalist niet goed van repliek kan dienen. Dit is Russell Brand op zijn best: geëngageer­d, grappig en ontwapenen­d eerlijk. Jammer genoeg is hij al snel weer bij een nieuw, veel minder interessan­t onderwerp aanbeland. Dick Zijp

 ??  ??
 ?? F O T M AT T CR O CK ET T ??
F O T M AT T CR O CK ET T

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands