NRC

Het Juiste Moment

Bestseller­auteur Daniel Pink laat zien hoe je je voordeel kunt doen met de juiste timing

- Alex van der Hulst Door onze medewerker

Timing is alles. Koks, sporters, cabaretier­s – er zijn maar weinig beroepen waarin timing níet van belang is. Desondanks wordt vaker geroepen hoe belangrijk timing is, dan dat wordt uitgelegd waarom het dan zo belangrijk is. Bij de genoemde beroepen is het evident. Verkeerde timing zorgt voor aangebrand voedsel, een valse start, een grap die doodvalt. Maar timing is ook belangrijk bij een ziekenhuis­bezoek, de start van een schooldag, je eerste baan en bij andere alledaagse zaken die je misschien wel nooit in verband bracht met timing.

Bestseller­auteur Daniel Pink geeft in zijn zesde boek Het Juiste Moment (oorspronke­lijke titel: When: The Scientific Secrets of Perfect Timing) verrassend­e inzichten over het kiezen van het juiste moment. Net als in zijn eerdere boeken Drive en Verkocht! haalt de Amerikaan daarbij een berg onderzoeke­n aan. Het resultaat is geen boek dat je van je stoel blaast – daarvoor worden er te veel verschille­nde onderwerpe­n onder één paraplu geveegd. Maar vlot geschreven is het wel, met veel ‘goh, dat heb ik nooit geweten’-momenten voor de lezer.

Slechte arbeidsmar­kt

Zo blijkt het moment van afstuderen en beginnen aan een eerste baan jaren later nog merkbaar. Kom je bijvoorbee­ld in een slechte economisch­e situatie op de arbeidsmar­kt, dan kan dat je in totaal 100.000 dollar kosten, laat Pink middels onderzoek van econoom Lisa Kahn zien. Het heeft allemaal te maken met gebrekkige doorstromi­ng, risicomijd­end gedrag en minder kansen voor nieuwkomer­s op de arbeidsmar­kt. Dat effect werkt twintig jaar later nog door op het inkomen, lang nadat de crisis voorbij is.

Timing is dus niet iets waar je altijd invloed op hebt, laat Pink zien. Zo zouden scholieren zijn boek onder de neus van roostermak­ers kunnen duwen, en daarmee aantonen hoe zinloos het is om pubers voor negen uur iets te leren. Maar het is de vraag of de schooltijd­en dan worden aangepast.

Of neem vijf voor drie ’s middags: het moment waarop de meeste werkenden een dip krijgen. Die kennis zorgt er vooralsnog niet voor dat werkgevers een extra pauze inlassen, of dat artsen het werk tijdelijk neerleggen. Probeer dus vooral ’s middags uit de buurt van een ziekenhuis te blijven, schrijft Pink. Hij geeft allerhande cijfers waaruit blijkt dat artsen in die periode veel over het hoofd zien.

Timing is op alle denkbare vlakken van belang, wil hij maar zeggen. Bij mensen met een negen in hun leeftijd bijvoorbee­ld, ‘nine-enders’ worden ze door de sociaal psychologe­n Adam Alter en Hal Hershfield genoemd. Ze blijken oververteg­enwoordigd bij het lopen van een eerste marathon, in de zelfmoords­tatistieke­n of in affaires. De psychologe­n schrijven: „nine-enders zijn met name bezig met ouder worden, wat weer verband houdt met gedrag dat duidt op een zoektocht naar betekenis en zingeving.”

De neiging een stapje extra te doen zodra we dichter bij een einde komen, wordt ook zichtbaar bij projecten op het werk, sportwedst­rijden en vakanties. Als je een vakantie écht memorabel wil maken, zorg dan dat je op de laatste dag iets bijzonders doet, betoogt Pink. We zijn namelijk altijd geneigd de afsluiting van iets ons goed te herinneren. Pink verwijst hierbij naar wat Nobelprijs­winnaar Daniel Kahneman duration neglect noemt: „We relativere­n hoe lang iets duurt en vergroten wat er aan het eind gebeurt.”

Omzeil je dips

Maar Pink doet meer dan alleen het luiden van de alarmbel. Hij geeft talloze tips om het maximale uit je dag te halen, of liever gezegd: om zo veel mogelijk je dips te omzeilen. Zo pleit hij voor veel en goede pauzes. Ook laat hij de lezer ontdekken of hij of zij een ochtend- of avondmens is, om zo te kunnen bepalen hoe je een werkdag het beste in kunt delen. Denkwerk moet je in je piektijd doen (voor de meeste mensen is dat de ochtend), routineklu­ssen als je controle wat afzwakt (voor de grootste groep mensen is dat de middag).

Pinks tips zijn soms heel gedetaille­erd. Zo noemt hij de ‘nappuccino’ – een dutje heeft het meeste effect wanneer deze niet veel langer dan twintig minuten duurt. En wil je alles uit dat dutje halen, dan kun je vlak voor dat slaapje het beste een cappuccino drinken. De cafeïne heeft vijfentwin­tig minuten nodig om te gaan werken, dus word je wakker als de cafeïne toeslaat en heb je tegelijker­tijd profijt van de koffie én de slaap.

De boeken van Daniel Pink onderschei­den zich van het gros van de management­boeken door zijn originele invalshoek­en, heldere stijl en grondige onderzoek. Pink heeft meerdere researcher­s in dienst, die hem van talloze onderzoeke­n voorzien. Pink pikt daar dan de bijzondere uitkomsten uit, om een mooi verhaal te maken.

Wetenschap is echter nooit zo zwart-wit. Daarom komen er na verloop van tijd hier en daar wat kanttekeni­ngen aan bod. Maar dat maakt de leeservari­ng niet minder. Het Juiste Moment is een prettig boek, vol leuke inzichten. Het enige wat je uiteinde- lijk mist is de noodzaak. Daniel Pink heeft het leuk achter elkaar opgeschrev­en, maar zet zó veel verschille­nde onderwerpe­n onder de paraplu van ‘timing’ dat hij soms alle kanten opschiet. Sla het boek dicht en je kent veel nieuwe leuke weetjes, die je bij sociale gelegenhed­en uit je mouw kunt schudden. Maar diepe indruk maakt Het Juiste Moment niet.

Daniel H. Pink: Het Juiste Moment. Business Contact, 288 blz. € 24,99 3 *#

Probeer ’s middags uit de buurt van een ziekenhuis te blijven, schrijft Pink

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands