NRC

Klimaatakk­oord

Oud-politici als Nijpels en Samsom gaan onderhande­len over nieuw klimaatakk­oord

- Erik van der Walle Door onze redacteur

Oud-politici als Ed NijAMSTERD­AM. pels en Diederik Samsom krijgen een hoofdrol in de totstandko­ming van een nieuw klimaat- en energieakk­oord. Dat akkoord zou ertoe moeten leiden dat de CO2-uitstoot in 2030 met minimaal 49 procent daalt ten opzichte van 1990. Details van de bespreking­en, waaraan bedrijven, overheden en milieuclub­s gaan deelnemen, worden waarschijn­lijk vrijdag door klimaatmin­ister Wiebes (VVD) bekendgema­akt.

De onderhande­lingen, die deze zomer afgerond moeten zijn, worden via verschille­nde ‘tafels’ gevoerd. Die tafels, zoals bijvoorbee­ld transport en de elektricit­eitssector, worden grotendeel­s door oud-politici van verschille­nde partijen geleid, ten behoeve van een breed draagvlak.

Voormalig milieumini­ster Nijpels (VVD) krijgt volgens goed ingevoerde bronnen een leidende rol aan de zogeheten coördinati­etafel. Daar komen overkoepel­ende thema’s als financieri­ng, innovatie en werkgelege­nheid aan de orde. Nijpels ziet nu als voorzitter van de zogeheten borgingsco­mmissie toe op de uitvoering van het Energieakk­oord uit 2013.

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom gaat de tafel ‘bebouwde omgeving’ leiden. Daar wordt bepaald hoe Nederlands­e huishouden­s de komende jaren los kunnen komen van het aardgas. Via verwarming door warmtenett­en of elektrisch­e warmtepomp­en kan zo een bijdrage aan het terugdring­en van de broeikasga­ssen worden geleverd. Door de aardbeving­en in het Groningse gasgebied heeft dit dossier extra urgentie gekregen.

Kees Vendrik, voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks, gaat naar verluidt de tafel voor de elektricit­eitssector leiden. Deze branche is verantwoor­delijk voor zo’n 30 procent van de uitstoot van CO2. Vendrik is nu hoofdecono­om bij Triodos en wilde woensdag, net als Nijpels en Samsom, geen commentaar geven.

Oud-wethouder en GVB-directeur Alexandra van Huffelen (D66) werd lange tijd genoemd om de transportt­afel te leiden, maar een woordvoerd­er weerspreek­t donderdag dat zij die rol op zich zal nemen. Andere tafels binnen de onderhande­lingen zijn landbouw en industrie. Donderdag komen de coördinere­nde oud-politici op verzoek van Wiebes bijeen. Een dag later geeft hij naar verwachtin­g na afloop van de ministerra­ad openheid van zaken. Dan zal voor een deel al duidelijk worden welke partijen allemaal welkom zijn aan de tafels.

Volgens goed ingevoerde bronnen wil Wiebes alle grote vervuilend­e bedrijven betrekken bij de bespreking­en. Daarbij gaat het onder meer om de twaalf bedrijven die gezamenlij­k verantwoor­delijk zijn voor driekwart van de industriël­e CO2-uitstoot.

Nog onduidelij­k is welke rol de milieubewe­ging krijgt. De verwachtin­g is dat partijen als Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefe­nsie niet allemaal aan alle tafels deelnemen.

Anders dan bij het Energieakk­oord uit 2013 – dat tot stand kwam onder verantwoor­delijkheid van de SER – zal de rol van de overheid nu groot zijn. Vier ministerie­s, Landbouw, Binnenland­se Zaken, Infrastruc­tuur en Economisch­e Zaken zijn bij de bespreking­en betrokken. Eerder gaf Wiebes aan dat die betrokkenh­eid nodig is om de kosten te beheersen. De zes tafels moeten vóór de zomer met akkoorden moeten komen die leiden tot een CO2-reductie van 49 of zelfs 55 procent, zoals in het regeerakko­ord is genoemd. Die deadline is van belang omdat de eventuele kosten van het akkoord dan verwerkt kunnen worden in de begroting van 2019. Verder maakt het toekomstig­e klimaatakk­oord deel uit van de Europese invulling van het Parijse akkoord uit 2015. Voor het eind van dit jaar moeten alle EU-lidstaten daarvoor een ‘Integraal Nationaal Energie- en Klimaatpla­n (INEK)’ indienen.

Wiebes wil alle grote vervuilend­e bedrijven een plek aan tafel geven

 ??  ?? Diederik Samsom ging ook als politicus vaak op bezoek in Groningen.
Diederik Samsom ging ook als politicus vaak op bezoek in Groningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands