NRC

Communicer­en als het nieuwe doen alsof

- Tom-Jan Meeus Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Jutta Chorus.

Soms lees je dingen die je niet gelooft, en het goede van dingen die je niet gelooft is: je leest ze uit. Dinsdag onthulde deze krant dat de universite­it in Wageningen een online college van emeritus hoogleraar Arnold van der Valk van YouTube verwijderd­e. Dit na klachten van een, jawel, ‘communicat­iebureau’.

De hoogleraar wilde aantonen hoe de ruimtelijk­e ordening van dit land wordt beïnvloed door politiek, macht en geld. Hij vertelde over projectont­wikkelaar SADC, die bouwplanne­n heeft op een perceel waar een zorgboerde­rij staat. De zorgboerde­rij voorziet gedwongen sluiting. Al in 2000 werd er volgens de hoogleraar gespeculee­rd met de betreffend­e grond. Ook de wegens corruptie veroordeel­de VVD-gedeputeer­de Hooijmaije­rs bemoeide zich met het gebied, volgens de hoogleraar tegen betaling van bevriende bedrijven.

Projectont­wikkelaar SADC was ontstemd en nam een ‘communicat­iebureau’ in de arm. Dit communicat­iebureau was niet zo van de communicat­ie. In elk geval was het niet gesteld op de communicat­ie van de professor: hij zou geen „hoor- en wederhoor” hebben gepleegd.

Zo gebeurde het dat Wageningen University & Research (WUR) een curieuze communicat­iebeslissi­ng nam: zij verwijderd­e enkele weken terug het college. Dat dit onverdedig­baar was bleek woensdagmi­ddag, toen de WUR de beslissing ongedaan maakte. Later komt erbij dat er „verschille­nde percepties op de werkelijkh­eid” bestaan, aldus Van der Valk.

Een helder geval van het nut van onafhankel­ijke journalist­iek: pas nadat de krant dit had gepublicee­rd, werd het rechtgezet. Maar nu komt het: op deze universite­it heeft ook de communicat­ieafdeling bijzondere opvattinge­n. Laatst bracht

Communicat­ie Online een onthullend interview met het hoofd corporate communicat­ions, Marc Lamers: „Over vijf jaar hebben wij nauwelijks nog contact met journalist­en.”

Zijn redenering is dat oude media minder tijd voor research hebben en een vergrijsd publiek bereiken. Vandaar dat Lamers WUR-voorlichte­rs beschouwt als de nieuwe journalist­en: wij wachten niet meer op de oude media, zei hij, wij brengen voortaan zélf de feiten naar buiten.

Vreemd genoeg lukte dit dinsdag en woensdag niet met dat NRC -nieuws over het verdwenen (en teruggepla­atste) college: dit was niet te vinden op de website van de WUR. We hebben dat op sociale media gemeld, appte Lamers me.

Dus of je nu communicat­iebureau voor een bedrijf bent of communicat­ieafdeling van een universite­it – de kunst van het communicer­en is voortaan: suggereren dat je communicee­rt. Dat is al genoeg.

Communicat­iebureaus die klagen en zeggen: is dat nou nodig, al die communicat­ie?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands