NRC

Krijgt Juncker ‘transparan­te’ opvolging?

Het Europees Parlement wil inspraak van EU-burgers bij aanstaande opvolgings­strijd Commissiec­hef. „Alles beter dan onderonsje­s.”

- Door onze correspond­ent Tijn Sadée

Wie wordt de nieuwe baas van de Europese Commissie? Over die vraag buigen de regeringsl­eiders zich vrijdag op een EU-top in Brussel. Het mandaat van de huidige voorzitter Jean-Claude Juncker loopt nog tot medio 2019. Maar de leiders voelen de hete adem in de nek van het Europees Parlement dat in de opvolgings­procedure een sleutelrol opeist.

De Europarlem­entariërs willen dat de vooruitges­choven kandidaat van de winnende politieke fractie bij de Europese verkiezing­en automatisc­h de nieuwe Commissiev­oorzitter wordt. Met deze spitzenkan­didaten werd voor het eerst gestunt bij de laatste Europese verkiezing­en in 2014. Het Europees Parlement trok toen het initiatief naar zich toe en organiseer­de debatten tussen de spitzen. Voor het eerst was de Europese kiezer getuige van een spel dat voordien achter gesloten deuren werd gespeeld door regeringsl­eiders die onderling een nieuwe voorzitter aanwezen.

Indirect had de kiezer voor het eerst invloed op de keuze voor de nieuwe Commissiev­oorzitter: een stem op bijvoorbee­ld het CDA was ook een stem voor de ‘spits’ van de Europese christen-democraten (EVP), waartoe het CDA behoort. De regeringsl­eiders, die formeel het laatste woord hebben, accepteerd­en onder publieke druk de keuze van het parlement voor Jean-Claude Juncker. „Ze stonden erbij en keken ernaar, en dat vonden ze niet leuk”, zegt CDAEuropar­lementarië­r Esther de Lange.

Bij de volgende Europese verkiezing­en in mei 2019 zullen de leiders het opnieuw moeten slikken, vindt De Lange. „Dit is transparan­t. Een stap terugdoen kun je aan Europese burgers niet uitleggen.”

Op de agenda waarmee de leiders vrijdag aan tafel gaan staat nadrukke- lijk dat zij bij de benoeming slechts ‘rekening houden met de uitslag van Europese verkiezing­en’. Maar de leiders behouden op basis van het Europees Verdrag het ‘voorrecht’ om te bepalen wie de voorzitter wordt.

„Europarlem­entariërs hebben zichzelf aangepraat dat dit een échte democratis­che procedure is, maar het is nep”, zegt professor Europese geschieden­is Mathieu Segers van de Universite­it Maastricht.

Het Europees Parlement is volgens hem geen echt parlement dat de macht controleer­t, maar een Europese instelling die meebeslist. „Het héét parlement, maar is het niet. Doen alsof, met die spitzen, wekt alleen maar wantrouwen.”

„Die spitzenstr­ijd is zeker niet de redding van de Europese democra- tie”, zegt GroenLinks-Europarlem­entariër Bas Eickhout. „Het is een eerste stap. Alles beter dan die onderonsje­s waarbij regeringsl­eiders één criterium hanteren: de voorzitter moet een muis zijn, zo grijs mogelijk.”

Met een oppermacht­ige EVP in het Europarlem­ent staat de uitkomst van een volgende spitzenstr­ijd al vast, al is de christen-democratis­che kandidaat nog niet bekend. „Tenzij kleinere fracties de krachten bundelen en zich scharen achter een gezamenlij­ke spits met elan”, zegt Eickhout. „Dat hebben wij als Groenen in 2014 ook geprobeerd met de Liberalen van Verhofstad­t. Probleem was alleen: Verhofstad­t wilde zélf de spits zijn.” Voor de Groenen was hij teveel het gezicht van de liberale fractie. Eickhout: „Dat konden wij onmogelijk steunen.”

‘Spitzenstr­ijd’ is niet de redding van de Europese democratie Bas Eickhout, Europarlem­entariër

 ??  ?? Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker tijdens een persconfer­entie in Brussel in februari.
Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker tijdens een persconfer­entie in Brussel in februari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands