NRC

‘Zeg ze dat we sterren zijn’

INTERVIEW ZWART LICHT Na zes jaar is rapgroep Zwart Licht terug met een nieuw album. Een gesprek met Akwasi (29), Leeroy (26) en Hayzee (30) over raps schrijven als ‘detoxen voor de ziel’ en zwarte trots en identiteit in een overheerse­nd witte wereld. „Wi

- Door Saul van Stapele Foto Andreas Terlaak

‘WIeder nummer is een ander personage; een andere tint van mezelf Akwasi

aarom is er in Nederland geen straat die naar Tupac is vernoemd? Er zijn ook zwarte componiste­n geweest. Waar zijn hun straten, en hun standbeeld­en? Het is belangrijk dat er zichtbare zwarte helden zijn. Iemand naar wie je kunt opkijken, op wie je wilt lijken. Dat geeft je houvast voor de toekomst.”

Akwasi Owusu Ansah (29) zit met de andere leden van rapgroep Zwart Licht in het restaurant van het Volkshotel in Amsterdam - het hotel waar hun studio zit en het kantoor van Akwasi’s platenlabe­l Neerlands Dope. Het gesprek gaat over Bliksem, het eerste album in zes jaar van de rapgroep, en over het overkoepel­ende thema van dat album: zwarte trots en identiteit in een overheerse­nd witte wereld.

Het is negen jaar nadat Zwart Licht imponeerde met Bliksemsch­icht, een krachtig debuut dat door deze krant werd uitgeroepe­n tot het beste nationale hiphopalbu­m van 2009. Op dat album greep de groep terug op het gouden geluid van jaren negentig-hiphop uit New York en gaf het dat een stevige en moderne, elektronis­che update. Zwart Licht maakte indruk met intens vertolkte raps en frisse, gelaagde producties die na vele luisterbeu­rten nog steeds nieuwe boeiende details bevatten, en gedreven en poëtische teksten, over onder meer racisme en de negatieve connotatie­s rond het woord ‘zwart’.

Ook Bliksem is een ideeënrijk album vol kleur en dadendrang. Het muzikale geluid van de groep blijft onmiskenba­ar - met dikke, soulvolle en gelaagde beats (Akwasi: „Ik noem het symfonieën”) en een frisse mix van boombap en elektronic­a, van harde drumbreaks, warme bassen, samples en vocale effecten - vol variaties, veranderin­gen en afwisselen­d vlammende en ontspannen gebrachte vocalen. Producer Ramon ‘Hayzee’ Sla- ger (30) is steeds op zoek naar nieuwe input om zijn geluid te actualiser­en, vertelt hij, van dancehall tot trapmuziek. „Ik blijf mezelf uitdagen. Ik maak voor mezelf ook beats in de stijlen die nu gaande zijn. Die ervaring steek ik dan weer in mijn eigen producties.”

De rappers van Zwart Licht, Akwasi en Leeroy Molly (26), rapnaam Leeroy, schrijven hun teksten al samen sinds ze respectiev­elijk 19 en 15 waren. In de opnamestud­io leggen ze de lat hoog voor elkaar. „Het is vriendscha­ppelijke competitie”, zegt Akwasi. „We kijken steeds naar elkaar: wie scoort het meest op de training.”

Leeroy is een spitsvondi­ge, zelfverzek­erde rapper die voortduren­d van flow verandert. „Ik krijg het gevoel dat ik inkak, wanneer ik een paar maten op dezelfde manier rap,” zegt hij. Akwasi is een geschoold acteur en energieke spo

ken word- artiest met een dwingende stem die grossiert in beeldspraa­k, concepten en prachtige gedachtest­romen, zoals in ‘Alles’, waarin hij op een veelzijdig­e, soulvolle productie met blazend koper, een tekst rapt waarin elke zin losjes associëren­d de volgende oproept.

De twee rappers schrijven teksten vol zelfverzek­erde punchlines („Ben jij de shit, nou dan ben ik champagne”; „Ik eet beton voor ontbijt gap”), rauwe humor en poëtische bespiegeli­ngen, en spelen voortduren­d met ogenschijn­lijke tegenstell­ingen en literaire concepten. In ‘Gunshots’ reist Akwasi met een geladen pistool terug in de geschieden­is om af te rekenen met onder meer naar Michiel de Ruyter en de moordenaar­s van Malcolm X, Kerwin Duinmeijer en Marvin Gaye: „Ik pop Michiel de Ruyter want zijn bloed stonk zo zuiver.”

Black excellence

Op Bliksem duiken de rappers vaker de geschieden­is in. Ze willen het beeld bijstellen dat hun luisteraar­s hebben van zwarte geschieden­is en verwijzen naar koningen en keizers, prinsen en prinsessen en verloren koninkrijk­en. „Zeg al die mensen dat we sterren zijn”, rapt gast Winne op ‘Koningsdag’, en Akwasi kroont zich tot „zwarte Caesar in het echt.” Akwasi: „Zwarte mensen hebben ooit genoten van immens grote koninkrijk­en als het Malinese Rijk en het Ghanese Rijk. Maar dat leren we niet op school. Wanneer je bepaalde films of documentai­res kijkt, zou je haast denken dat zwarte mensen zijn ontstaan als slaven. Nee, we zijn onttroond.”

Akwasi benadrukt het belang van wat hij black excellence noemt – zwarte excellenti­e; het vieren en centraal stellen van zwarte successen. „Al bij de oprichting van Zwart Licht was ons credo dat we al het zwarte in een goed daglicht wilden zetten. We willen meer bewustzijn creëren. Onze muziek is niet zozeer een geschieden­isles; we zijn in onze teksten ook gewoon levensgeni­eters. We delen vanuit ons eigen perspectie­f hoe we in de wereld staan. We laten onze trots zien maar ook de noodzaak van discussies over wat we onze kinderen leren. Dat is belangrijk. Je ziet het bij de discussie rond Zwarte Piet: de strijd is er nog, maar de boom valt al om - de stoomboot zinkt al. Marcus Garvey zei: je moet een boodschap blijven herhalen, anders wordt die vergeten.”

In ‘Schoon Schip’ beschrijve­n de rappers vanuit de eerste persoon bloedstoll­end beeldend de situatie op een VOCschip. Akwasi rapt over ingeruild worden voor cacao of suiker; hij beschrijft de niet weg te schrobben bloedvlekk­en op de scheepsbod­em, en de mannen die in zee drijven. „Gisteren gingen twee zusters overboord”, rapt Leeroy met tranen in zijn stem. „Ze zien geen mensen in ons.”

Leeroy: „We nemen in dat nummer echt de personages aan. We zorgen dat je een beeld erbij kunt creëren. Dat heeft Akwasi me geleerd; je hoort dat hij elke track een bepaalde energie heeft, een ander stemgebrui­k. Ik zag de beelden voor me als in een film; dat versterkte de emoties die ik voelde tijdens het rappen.” Akwasi: „Als acteur kun je jezelf verplaatse­n in je publiek en in personages. Dat gebruik ik in de muziek. Ieder nummer is een ander personage; een andere tint van mezelf.”

Voorbeeld

Zwart Licht maakt grote maatschapp­elijke thema’s persoonlij­k invoelbaar. In ‘Koningsdag’ rapt Leeroy: „Ik voel de zweepslage­n van mijn voorouders” en hij verbindt die strofe met zijn eigen worsteling als jonge zwarte man een plek te vinden in een dominant witte wereld. Hij rapt verder: „De eerste generatie die hier is geboren/ een plek waar we niet echt thuishoren [...] ik geloofde in een witte Jezus/ damn, ik was verloren/ maakte kennis met geschieden­is en voelde me sterker dan tevoren.”

Leeroy: „Ik geloof dat ervaringen van je voorouders via je genen aan je worden doorgegeve­n. Maar racisme zit ook nog steeds in het systeem. Ik werd als jongen altijd anders behandeld door witte mensen, maar was me er eerst niet eens echt van bewust. Ik ging naar de kerk en herkende mezelf niet in het evenbeeld van een witte Jezus. Wanneer ik naar de politie stapte, praatten ze racistisch tegen me. Ik raakte in de knoop met mezelf, belandde in vechtparti­jen, maar wist niet waarom ik zo in de war was. Mensen behandelde­n me al als uitschot, dus ging ik me ook maar zo gedragen.”

De oudere broers van Leeroy stimuleerd­en hem zich in de spirituali­teit en geschieden­is van Suriname te verdiepen, het geboortela­nd van zijn ouders. Het is cruciaal, zegt Leeroy, om voorbeelde­n te hebben die je de juiste kant opsturen, wanneer je bestaan en identiteit om je heen in twijfel getrokken worden. „Ik kreeg dat van mijn broers mee, maar veel mensen in onze gemeenscha­p niet. Als Zwart Licht functioner­en we als zwarte rolmodelle­n. Ik merk dat Akwasi door De Wereld Draait Door en ReChill (een programma op schooltv.nl, red.) echt effect heeft op de community. Wanneer ik met hem in Surinaamse eethuisjes ben, komen alle oudere Surinamers naar hem toe. Ze zijn heel enthousias­t dat iemand zoals hij, die zo welbespraa­kt is, in al die programma’s zit.”

Op Bliksem rapt Akwasi: „Was het niet voor rap, dan was ik ergens aan het brommen/ was het niet theater, bracht ik post rond op de brommer.”

„Ik was erg verdrietig nadat twee familieled­en van me, waar ik vijftien jaar geleden kattenkwaa­d mee uithaalde, allebei vast kwamen te zitten”, legt hij uit. „Raps schrijven was mijn redmiddel - een vorm van escapisme. Ik raakte er verliefd op: het werkte verheldere­nd voor me. Wanneer ik niet schrijf, wordt mijn hoofd snel voller. Het is een soort ‘detoxen’ voor mijn ziel.”

Akwasi putte als tiener richting en inspiratie uit het werk van Amerikaans­e rapgroepen als NWA, dead prez en Public Enemy. Hij hoopt nuop zijn beurt met Zwart Licht „onderdrukt­e jongeren met allerlei tinten te motiveren. Ik wil een boodschap achterlate­n die ze kracht geeft; vooral de jongeren die met zichzelf in de knoop zitten. We willen iets positiefs neerzetten waarin ze zichzelf kunnen herkennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands