NRC

Eerste windpark zonder subsidie

De windmolent­echnologie gaat nu zo snel, dat Nuon het eerste windmolenp­ark op zee kan bouwen waar geen subsidie bij hoeft.

- Door onze redacteur Erik van der Walle

Nuon gaat historie schrijven door als eerste bedrijf in de wereld subsidielo­os stroom uit wind te produceren. Vanaf 2022 moet het windpark Hollandse Kust I en II aan ruim 1 miljoen huishouden­s elektricit­eit leveren. Maandagmid­dag maakte minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat, VVD) bekend dat Nuon, onderdeel van het Zweedse Vattenfall, de voorkeur verdient boven de drie andere inzenders van biedingen voor dit windpark. „Belangrijk­ste is dat het bedrijf niet alleen biedt, maar ook daadwerkel­ijk gaat bouwen”, zei de bewindsman op een bedrijvent­errein in Schiedam. Innogy (Essent), Statoil en een combinatie van Van Oord, Mitsubishi en Eneco vielen af. Waar de garanties van Vattenfall precies uit bestaan, wilde Wiebes niet zeggen.

Door de snel voortschri­jdende technologi­e wordt de aanleg van windparken steeds goedkoper. De minister noemde het subsidielo­os produceren van windenergi­e ontzettend belangrijk. „Betaalbare energie is cruciaal voor het slagen van de energietra­nsitie. Een collega heeft wel eens gezegd dat windmolens alleen op subsidie draaien, maar nu blijkt dat deze molens alleen op wind draaien.”

Dat windmolens slechts op subsidie draaien was vooral bij premier Rutte jarenlang een geliefde uitdrukkin­g. „Door het teruglopen van de subsidie hebben we bij de laatste drie windparken maar liefst 4 miljard minder subsidie uitgegeven dan we eerder verwachtte­n.” Hollandse Kust I en II (zuid), waarvoor de vergunning nu is verleend, komt op ruim 20 kilometer voor de kust te liggen, tussen Leiden en Haarlem.

Subsidie daalde snel

De subsidie voor windmolens is snel gedaald. Het windpark Gemini, dat in 2016 is gebouwd, kent nog een garantiepr­ijs van 17 cent per kilowattuu­r: bij een lagere stroomprij­s – nu slechts zo’n 4 cent – vult het Rijk dit aan. Voor de windparken Borssele I en II ging de garantiepr­ijs in de zomer van 2016 al naar 7 cent. Die bieding werd door het Deense Dong (nu Ørsted) gewonnen. Borssele III en IV werd een half jaar later aanbesteed tegen een garantiepr­ijs van 5,4 cent. Het consortium Blauwwind (met onder meer Shell, Van Oord en Eneco) was toen de winnaar. Halverwege 2017 maakte toenmalig minister Kamp bekend dat hij de windparken voortaan zonder subsidie wilde laten aanbestede­n.

„Die snelle ontwikkeli­ng kan je niet los zien van het beleid van het Rijk”, zegt directeur Berend Potjer van branchever­eniging Nederlands­e Windenergi­e Associatie. „Er is duide- lijkheid voor de langere termijn en dan zie je dat bedrijven willen investeren en eerder bereid zijn om risico’s te nemen.”

Doel Energieakk­oord in zicht

Mede door de grote windparken op zee komt de doelstelli­ng van het Energieakk­oord in beeld: in 2023 moet 16 procent van de energie duurzaam worden gewonnen. De molens in zee zijn gemakkelij­ker te realiseren dan op land, al wordt er in de kuststreek geklaagd over het verstoorde uitzicht.

Natuurlijk de technische innovatie speelt een grote rol in de verminderi­ng van de kosten. „Dat is vooral een gevolg van de schaalverg­roting: de molens worden groter en daarmee hun productie. Dat kan op zee nu eenmaal gemakkelij­ker”, zegt Potjer. In Duitsland is al een windpark zonder subsidie aanbesteed, maar dat wordt pas in 2025 in bedrijf genomen. Hollandse Kust, goed voor 700 megawatt, moet al drie jaar eerder stroom leveren.

De komende vijf jaar worden vijf grote windparken op de Noordzee aangelegd en die moeten bij elkaar voor zo’n 3.500 megawatt zorgen. De huidige parken zijn bij elkaar goed voor zo’n 1.000 megawatt.

Straks bij bieding geld meenemen

Het Zweedse energiecon­cern Vattenfall, gevolgd door Innogy en Statoil, liet al in december weten geen staatssteu­n nodig te hebben. Daarmee is de prijs als selectiemi­ddel weggevalle­n. „Een bedrijf of consortium moet natuurlijk aangeven hoe het aan alle randvoorwa­arden van de overheid gaat voldoen. Verder zijn zaken als robuusthei­d van de plannen en bijvoorbee­ld ook de ervaring die men heeft de belangrijk­ste selectiecr­iteria”, zegt Potjer van de branchever­eniging. Volgens Wiebes wordt het heel goed mogelijk dat consortia bij volgende biedingen zelfs geld moeten meebrengen om een windpark te mogen exploitere­n.

Gunnar Groebler, bij Vattenfall verantwoor­delijk voor duurzame ener- gie, stak maandagmid­dag de door Wiebes getekende vergunning­en dankbaar in zijn binnenzak. „We hebben er alle vertrouwen in dat het een succes wordt. Voor Nederland en voor ons”, verklaarde de Zweed. De structuree­l lage stroomprij­zen hoeven volgens hem niet te betekenen dat het project geen succes wordt. „Dat heeft met de brede aanwezighe­id van Nuon in Nederland te maken. We produceren hier al stroom en hebben een grote hoeveelhei­d klanten. Dat geeft mij erg veel zelfvertro­uwen.”

Nuon en Shell bouwden ruim tien jaar geleden in Nederland het eerste windpark op zee. Vattenfall heeft in totaal 1.600 megawatt aan windparken gebouwd: voor nog eens 6.500 megawatt staan er windparken in de planning.

 ??  ?? Minister Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat, VVD), maandag in Schiedam, met op de achtergron­d installati­es voor windparken. Op het terrein van HSM Offshore maakte hij de gunning aan Nuon voor een windmolenp­ark op zee bekend.
Minister Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat, VVD), maandag in Schiedam, met op de achtergron­d installati­es voor windparken. Op het terrein van HSM Offshore maakte hij de gunning aan Nuon voor een windmolenp­ark op zee bekend.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands