NRC

Wie is wie in dit schandaal met

Steeds luider klinkt de roep dat de hoofdrolsp­elers in schandaal rondom Cambridge Analytica – misbruik van data van vele miljoenen Facebookge­bruikers in politieke campagnes – zich moeten verantwoor­den.

- Door onze redacteur Wouter

van Noort

„Dit is geen spionnenfi­lm,” twitterde Cambridge Analytica afgelopen weekend verbeten. „We zijn een dataanalys­ebedrijf dat onderzoek doet naar datasets voor klanten.” Nadat het bedrijf ervan beschuldig­d werd dat het Facebook-data van 50 miljoen Amerikanen heeft misbruikt voor het op maat maken van politieke campagnes, ligt Cambridge Analytica zwaar onder vuur.

Een klokkenlui­der vertelde aan The Guardian en The New York Times hoe de persoonlij­ke gegevens van miljoenen mensen werden bemachtigd en gebruikt door het bedrijf. Cambridge Analytica is nauw betrokken bij allerlei politieke campagnes, onder meer van Donald Trump.

Een woordvoerd­er van Theresa May zei maandag dat de Britse premier wil dat er uitgebreid onderzoek komt. Ook de voorzitter van het Europese Parlement, Antonio Tajani, riep daar maandag toe op.

Geen spionnenfi­lm volgens Cambridge Analytica dus – maar wel een zaak met vertakking­en tot in het Witte Huis aan toe, en betrokkenh­eid van één van de grootste techbedrij­ven van de wereld: Facebook. Wie zijn de hoofdperso­nen?

The Guardian mes.

Hij omschrijft zichzelf als „de homoseksue­le Canadese veganist die op de één of andere manier een mindfuck-apparaat bouwde voor Steve Bannons psychologi­sche oorlog”. Hij geeft duidelijk aan dat hij een sterke politieke afkeer heeft van de politieke campagnes die volgens hem zijn gesteund met de data die hij hielp verzamelen.

Datawetens­chapper Wylie werkte voor Cambridge Analytica en werkte in die functie samen met Aleksandr Kogan, een Moldavisch­e psycholoog van Cambridge University. Ze werkten aan een onderzoeks­project waarmee ze gegevens van Facebookge­bruikers verzamelde­n. Ze deden dat onder het mom van wetenschap­pelijk onderzoek en onder de strikte voorwaarde dat de verkregen gegevens na het onderzoek gewist zouden worden. Maar de data werden doorverkoc­ht aan Cambridge Analytica. Volgens Wylie werden die data dus onder valse voorwendse­ls verzameld en gekopieerd, en vervolgens misbruikt voor politieke campagnes door middel van microtarge­ting: het heel gericht benaderen van individuen met politieke advertenti­es. Dat soort adver- The New York Ti- tenties werd veel gebruikt in campagnes rond de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en en het Brexitrefe­rendum.

Christophe­r Wylie Alexander Nix

 ??  ?? Alexander Nix (42) is de directeur en oprichter van Cambridge Analytica. Amerikaans­e Congresled­en van de Democratis­che Partij willen dat Nix onder ede komt getuigen naar aanleiding van het dataschand­aal. „Desnoods onder gerechteli­jke dwang.”
De Brit...
Alexander Nix (42) is de directeur en oprichter van Cambridge Analytica. Amerikaans­e Congresled­en van de Democratis­che Partij willen dat Nix onder ede komt getuigen naar aanleiding van het dataschand­aal. „Desnoods onder gerechteli­jke dwang.” De Brit...
 ??  ?? Christophe­r Wylie (28) is de klokkenlui­der door wie dit hele verhaal aan het licht is gekomen. Al eerder was duidelijk dat Cambridge Analytica data gebruikte voor politieke campagnes, maar de schaal en de manier waarop werden pas duidelijk doordat...
Christophe­r Wylie (28) is de klokkenlui­der door wie dit hele verhaal aan het licht is gekomen. Al eerder was duidelijk dat Cambridge Analytica data gebruikte voor politieke campagnes, maar de schaal en de manier waarop werden pas duidelijk doordat...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands