NRC

Vertakking­en naar Witte Huis?

-

investeerd­er in Cambridge Analytica.

Steve Bannons advocaat ontkent dat zijn cliënt iets afwist van de methodes waarmee Cambridge Analytica aan data over stemmers kwam. The New York Times. The Guardian bridge Analytica is op zijn zachtst gezegd opmerkelij­k: Facebook moet volgens het onderzoek van The New York Times en The Guardian al zeker twee jaar afweten van de zaak en het grootschal­ige misbruik van gebruikers­data.

Saillant detail is dat een voormalige naaste medewerker van Aleksandr Kogan, de Cambridge-academicus die de Facebookda­ta zou hebben doorverkoc­ht aan Cambridge Analytica, inmiddels bij Facebook werkt.

Zuckerberg heeft een „diepgaand onderzoek” aangekondi­gd naar de zaak. Maar een intern onderzoek is voor veel critici niet genoeg. Damian Collins, Brits parlements­lid voor de Conservati­even en voorzitter van de media-commissie van het Lagerhuis, haalde maandag scherp uit naar Zuckerberg. „Iemand moet zich hiervoor komen verantwoor­den. Mark Zuckerberg moet ophouden met zich te verstoppen achter zijn Facebookpa­gina.” Ook Amerikaans­e parlements­leden hebben tekst en uitleg geëist van de Facebook-oprichter. Zuckerberg is in elk geval al iets armer geworden door het schandaal. Aandelen Facebook gingen maandag ruim 6 procent onderuit, waardoor ruim 36 miljard dollar aan beurswaard­e verloren ging.

voorzitter van de mediacommi­ssie van het Lagerhuis

VS

Obama’s campagnete­am werd in 2008 geroemd omdat het zo gedreven werd door data, en het pionierde met microtarge­ting.” Dat twitterde Cambridge Analytica afgelopen weekend. Cambridge Analytica voedde daarmee onder twitteraar­s en commentato­ren het sentiment dat het schandaal een politiek gekleurde heksenjach­t is. Obama maakte in 2008 en 2012 toch ook gebruik van microtarge­ting en andere socialemed­iastrategi­eën? Nu Trump dat doet is het ineens verkeerd, luidt die redenering. De voormalig campagnele­ider van Obama, Michael Simon, reageerde boos op die kritiek: „Hallo! Ik runde het Obama 2008 datadriven microtarge­ting team,” twitterde hij als reactie op de tweet van Cambridge Analytica. „Hoe durven jullie! Wij hebben nooit privégegev­ens van Facebookpr­ofielen gestolen onder valse voorwendse­ls.” Er zijn geen aanwijzing­en dat Obama’s campagnete­am op illegale wijze data verkreeg.

Mark Zuckerberg Damian Collins,

 ??  ??
 ??  ?? Enkele Britse parlements­leden willen dat Mark Zuckerberg (33) komt getuigen voor een parlements­commissie. Wat de persoonlij­ke rol van de Facebook-oprichter is geweest in dit schandaal is onduidelij­k. Maar zijn bedrijf reageerde zeer vreemd op de...
Enkele Britse parlements­leden willen dat Mark Zuckerberg (33) komt getuigen voor een parlements­commissie. Wat de persoonlij­ke rol van de Facebook-oprichter is geweest in dit schandaal is onduidelij­k. Maar zijn bedrijf reageerde zeer vreemd op de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands