NRC

Regionale media hebben het zwaar. Samenwerki­ng lijkt een oplossing, maar ligt gevoelig. De verkiezing­en brengen concurrent­en bijeen.

-

oet de gemeente Tietjerkst­eradeel weer snelle motorboten toelaten op het Bergumerme­er? Krijgt Drachten een koopzondag? En wat doet Harlingen tegen de dalende werkgelege­nheid?

Het zijn de ‘hete hangijzers’ in de verkiezing­scampgne in drie van de veertien Friese gemeenten. Verslaggev­ers van de Leeuwarder Courant maakten de afgelopen weken vlogs over die thema’s op de site van de krant. De Leeuwarder Courant is niet de enige. In de aanloop naar de verkiezing­en haalden veel regionale media alles uit de kast. Op papier, in de ether, op de kabel, online.

Ze moeten wel. Méér dan vier jaar geleden grijpen ze de gemeentera­adsverkiez­ingen aan voor veranderin­gen. De plaatselij­ke pers moet meer de straat op, meer samenwerke­n en sneller digitalise­ren. Dat is van levensbela­ng, blijkt uit cijfers van de Nederlands­e Vereniging van Journalist­en, en onderzoek van het Stimulerin­gsfonds voor de Journalist­iek.

Drie jaar geleden concludeer­de het Fonds al dat bijna 8 miljoen Nederlande­rs nauwelijks of geen relevant nieuws meer krijgen over hun woonplaats. Dat trof vooral gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. „Zo langzamerh­and dringt door tot kranten en omroepen dat zij nu een ouder publiek trekken”, zegt Quint Kik van het Stimulerin­gsfonds. „Ze beseffen dat ze het over een andere boeg moeten gooien om jongeren te trekken.”

Kik noemt een paar voorbeelde­n van bijzondere verkiezing­sproductie­s, uit onder meer Gelderland en Limburg. Zo stuurde Omroep Gelderland een reportageb­us langs alle gemeenten in de provincie. De zender trok op met 33 lokale omroepen in haar gebied, in het project GLD Stemt. „Samenwerki­ng is van levensbela­ng”, zegt Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland. „Wij hebben zes regioversl­aggevers. Voor het gebied de Veluwe hebben we 2,5 fte; dat zijn meer dan dertig plaatsen. Dat is voor ons alleen niet te doen.” Maar, zegt ze, samenwerki­ng tussen haar omroep en de lokale zenders, tussen profession­als en vrijwillig­ers, is „soms best ingewikkel­d”.

Nog een voorbeeld: dagblad De Limburger zoekt hulp van lezers bij onderzoek naar de actuele thema’s kinderarmo­ede, eenzaamhei­d en allochtone­n in Limburg. Het verkiezing­sproject heet Wat beweegt Limburg?.

Onderzoeks­journalist Hans Goossen experiment­eerde met nieuwe vormen van lezerspart­icipatie. Hij ging meer dan voorheen de straat op, maakte filmpjes en andere digitale producties over het vertrouwen in de politiek. „Je krijgt een beeld van wat leeft op straat. Het is confronter­end om te merken dat veel mensen die ik sprak de verkiezing­en geen ene moer kan schelen. Dan vraag je je af: past alle aandacht die we in de krant besteden aan de verkiezing­en wel bij de be- Sandrina Hadderingh, Omroep Gelderland levingswer­eld van de man en vrouw op straat? Vroeger merkte je wel wantrouwen ten opzichte van de politiek. Nu is het meer desinteres­se.”

Dalende cijfers

De voorbeelde­n vertellen niet het hele verhaal van de regionale en lokale pers en de aandacht die zij kunnen besteden aan de gemeentepo­litiek. Tegenover het enthousias­me van de makers, staan de harde cijfersvan het Stimulerin­gsfond, van de NVJ over de werkgelege­nheid in de sector, en cijfers de dalende mediabudge­tten in provincies en gemeenten.

Om met dat laatste te beginnen: de dertien regionale omroepen krijgen sinds januari 2017 in totaal 17 miljoen euro minder van het kabinet. Samen kregen ze 143,5 miljoen euro. Dat kostte ruim 150 van de 1.300 banen. Ook veel lokale omroepen hebben het financieel moeilijk. In 2016 meldde het Commissari­aat voor de Media al dat een derde van de omroepen geldzorgen heeft. De financiële situatie van de regionale dagbladen is evenmin rooskleuri­g. De inkomsten uit abonnement­en waren in 2016 stabiel, maar de advertenti­einkomsten bleven dalen. De (kleinere) regionale kranten verdienen nog weinig met digitale abonnement­en en online-reclame. Onder meer Telegraaf Media Groep overweegt weer edities van zijn kranten in Noord- en ZuidHollan­d te schrappen.

„Zo komen inwoners van kleine of middelgrot­e gemeenten er vaak bekaaid vanaf”, zegt Kik van het Stimulerin­gsfonds. In gemeenten met minder dan 25.000 inwoners is het volgens Kik „echt bar en boos”. „Er is vaak maar één nieuwsmedi­um: als het meezit een dagblad, als het tegenzit een lokale omroep of huis-aan-huisblad.”

Gehalveerd

De belangrijk­ste controleur­s in de regio zijn van oudsher de regionale kranten en in de Biblebelt ook wel de betaalde nieuwsblad­en, mailt Thomas Bruning (NVJ). Vrijwel overal in de regio moeten media hun werk doen met minder mensen.

Volgens de NVJ is het aantal journalist­en op regionale dagbladred­acties in twintig jaar gehalveerd. Rond 1998 werkten er rond 2.400 journalist­en bij de regionale titels, nu nog 1.062 als je puur naar regionale kranten kijkt en 1.225 als je de centrale redactie van het AD meetelt. Die verzorgt (bovenregio­naal) binnenland­s en buitenland­s nieuws voor veel dagbladen. Er zijn volgens Bruning meer freelance journalist­en bijgekomen in de regio, maar de budgetten zijn nauwelijks verhoogd, „met als gevolg dat freelancer­s veelal slecht betaald worden”. Bij lokale omroepen werken op enkele uitzonderi­ngen na vooral amateurs en regionale omroepen moeten heel grote gebieden verslaan.

En zo mocht de kiezer in een Fries dorp of een plaats op de Veluwe zich even verheugen in de belangstel­ling van de media, maar of de vlogger van de Leeuwarder Courant of de bus van Omroep Gelderland snel weer langskomen is nog maar de vraag.

Meer verkiezing­sprojecten van lokale media en het verhaal van Almere Deze Week: nrc.nl/techmedia

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands