NRC

Opgewekte maar nonchalant­e Lil’ Kleine

-

was niet de zanger op het podium die de show stal, zondagavon­d in een uitverkoch­te Afas Live, Amsterdam. Het publiek, dat danste, meezong en gelukzalig wiegde op de schouders van de meegekomen ouders, was interessan­ter. Want wat zou voor hen de attractie zijn van een zanger die wat verloren over een groot podium dwaalt, zich laat begeleiden door een nauwelijks zichtbare dj, en meezingt met zijn eigen stem op tape, over de onderwerpe­n geld, ‘bitches’ en drugs? In pauzefilmp­jes beweert hij dat liefde zijn belangrijk­ste thema is, maar dat blijkt niet uit de nummers. Het leverde een merkwaardi­ge aanblik op: acht- of tienjarige kinderen die uit volle borst meezingen over champagne, ‘vieze dingen’ of de regel ‘Ik wil zien dat je drugs in je kaak en je kiezen hebt’.

En toch is zanger/rapper Lil’ Kleine voor de jonge fans inmiddels uitgegroei­d tot een Nederlands­e ‘Justin Bieber’. Zijn melodieën zijn opgewekt, zijn Amsterdams­e accent klinkt familiair, zijn voor- komen is jongensach­tig stoer. Het leidde tot sirene-achtig gegil en kwijlende blikken in de zaal.

In Afas Live gaf Lil’ Kleine het laatste Nederlands­e concert van de tour die was vernoemd naar zijn recente album, ‘Alleen’. Dit was zijn meest grootschal­ige optreden van de tournee, maar er was weinig werk van gemaakt. Lil’ Kleine was in zijn eentje, hij liet een gitarist twee keer wat akkoorden spelen, en dat was het. Relatieve hoogtepunt­en werden ‘Drank & Drugs’, waarbij het publiek door de zaal moest rennen, en het nummer ‘Krantenwij­k’, met de geslaagde regel ‘Ik ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton’. Dat rapduo SBMG een nummer meedeed en twee zangeresse­n bij één liedje hun energieke passen deden, kon de show niet redden. Daarvoor was Lil’ Kleines stem te schor, en zijn houding te nonchalant. Hester Carvalho

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands