NRC

Volgens deskundige Rob de Brouwer zijn onze pensioenen verre van in gevaar

In zijn boek 21 Mythes en onwaarhede­n over ons pensioen legt econoom en dwarsdenke­r Rob de Brouwer uit waarom ons pensioenst­elsel er prima voorstaat. Vergrijzin­g vormt volgens hem geen bedreiging.

- Door onze medewerker Rentsje de Gruyter

In de politiek overheerst al een aantal jaren een sombere toon als het gaat over het Nederlands­e pensioenst­elsel en de houdbaarhe­id daarvan. Ten onrechte, vindt econoom Rob de Brouwer (72). Uit ergernis over de vele halve waarheden en onwaarhede­n die hij politici daarover hoorde debiteren, schreef hij het boek 21 Mythes en onwaarhede­n over

ons pensioen. Ook werd hij – inmiddels zelf met pensioen – actief binnen de Nederlands­e pensioenwe­reld, onder andere als voorzitter van de Nederlands­e Bond voor Pensioenbe­langen. Bij de laatste Kamerverki­ezingen was hij kandidaat voor 50Plus. Daar ging een lange carrière aan vooraf bij overheid en in het bedrijfsle­ven. Een van zijn stellige overtuigin­gen is dat onze pensioenfo­ndsen prima renderen en kerngezond zijn.

Als de pensioenfo­ndsen zo gezond zijn, waarom mogen ze dan van De Nederlands­che Bank de pensioenen al jaren niet of amper indexeren?

„Sinds 2006 moeten pensioenfo­ndsen onredelijk hoge buffers aanhouden. Volgens de pensioenwe­t die dat jaar werd ingevoerd, is een dekkingsgr­aad nodig van 125 procent om volledig te mogen indexeren. Haalt een pensioenfo­nds dat niet, dan mag het de pensioenen niet volledig aanpassen aan de inflatie. Met een dekking onder de 105 procent mag dit zelfs helemaal niet.

„De gemiddelde dekkingsgr­aad is nu 109 procent. Eigenlijk heel goed nieuws. Het betekent dat de pensioenfo­ndsen al hun verplichti­ngen de komende 60 jaar kunnen nakomen en dan nog 9 procent vermogen overhebben. De regels zijn gewoon te streng. DNB gaat bijvoorbee­ld ook uit van een nettorende­ment van 1,4 à 1,5 procent per jaar. Maar de norm van de pensioenfo­ndsen zelf is 2,7 à 2,8 procent. Zou je die volgen – en dat is nog heel behoudend – dan vliegt de dekkingsgr­aad omhoog naar 121 procent! Nee, met hun gezondheid is echt niks mis.”

Dat de AOW onbetaalba­ar wordt als we niet later met pensioen gaan, is volgens u een mythe. Waarom?

„Bij het berekenen van de toekomstig­e AOW-kosten is het Centraal Planbureau ervan uitgegaan dat die gelijk optrekt met het bruto binnenland­s product. Dat klopt niet: de hoogte van de AOW-uitkering is gekoppeld aan het minimumloo­n. De kosten zijn daardoor een stuk lager. Maar op basis van die foute aanname is wél de pensioenle­eftijd verhoogd. Nergens ter wereld is die de afgelopen vijf jaar zo hard gestegen als in Nederland.”

Moet de pensioenle­eftijd weer omlaag?

„Dat kan om praktische redenen niet. Dan ontstaat de situatie dat u moet doorwerken tot uw 68ste en tegelijker­tijd iemand jonger dan u al AOW krijgt. Wel verwacht ik dat straks de AOW-leeftijd niet meer elk jaar zal veranderen. Ook omdat de levensverw­achting veel minder hard stijgt dan gedacht. Gemiddeld worden we vijf jaar ouder dan in 1956, toen de AOW werd ingevoerd. De kosten van die extra vijf jaar kunnen we prima opvangen, zeker met de huidige, hogere AOW-leeftijd.”

Maar 50Plus, de politieke partij waarvoor u actief werd nadat u lang bij D66 zat, wil de AOW-leeftijd toch weer verlagen naar 65 jaar?

„Niet al mijn standpunte­n komen overeen met die van 50Plus. Henk Krol heeft in mijn ogen vorig jaar een grote fout gemaakt toen hij zei dat de AOW-leeftijd omlaag moet.”

U zegt: vergrijzin­g bedreigt ons pensioenst­elsel niet. Ook niet in 2050, als er tegenover iedere twee werkenden één 65-plusser staat?

„Nee. Tegen die tijd zijn er veel gepensione­erden én is de zogeheten ‘groene druk’ hoog. Oftewel: het aantal mensen onder de twintig jaar is ook hoog. Die laatste groep kost veel meer geld dan de vergrijzin­g, door uitgaven aan onderwijs, kinderbijs­lag en kinderopva­ng. Maar dankzij onze hoge arbeidspar­ticipatie kan Neder- land die lasten prima dragen.

„Dat lukte namelijk eind jaren zestig ook al. Toen drukte het aantal niet-werkenden even hard op de samenlevin­g als straks in 2050. En destijds bestond de beroepsbev­olking nog maar uit 3,5 miljoen mensen, op een bevolking van 11 miljoen! Die verhouding ligt nu veel gunstiger: een beroepsbev­olking van 8,5 miljoen mensen op een totale bevolking van ruim 17 miljoen. Dat zal nog wel iets groeien, maar meer dan 18 miljoen inwoners zullen er in 2050 niet zijn.”

Hoe is uw eigen pensioen?

„Mijn vrouw en ik hebben niets te klagen. In totaal krijgen we 70 procent van ons laatste salaris en dat is geïndexeer­d. Naast AOW ontvangen we elk een aanvullend pensioen van onze oude werkgevers.”

In uw boek weerspreek­t u dat jongeren een slechter pensioen opbouwen dan mensen van uw generatie. Maar u gaat daarbij uit van een jongere die 40 jaar in loondienst is. Dat is toch niet realistisc­h?

„De werkelijkh­eid is inderdaad diffuser. Zo zijn er steeds meer zzp’ers en flexwerker­s. En als je een paar jaar niet in loondienst bent en dus geen aanvullend pensioen opbouwt via een pensioenfo­nds, heb je al een pensioenga­t. Dat is een reëel probleem waar we iets aan moeten doen.

„Maar dat betekent niet dat ons pensioenst­elsel niet deugt of onhoudbaar is. Een jongere die een volledig aanvullend pensioen opbouwt via zijn werkgever krijgt straks – net als mijn generatie – bruto zo’n 75 procent van zijn gemiddelde loon als pensioen. Netto is hij beduidend beter af omdat hij minder AOW-premie betaalt.

„Om tweedeling te voorkomen tussen werknemers en zzp’ers, bepleit ik om de pensioenfo­ndsen open te stellen voor alle werkenden. Zzp’ers betalen dan wel een hogere premie dan werknemers, van wie de werkgever tweederde van de kosten draagt. Maar dat levert waarschijn­lijk wel een hoger pensioen op dan wanneer ze het regelen via een bank of verzekeraa­r.”

Henk Krol heeft in mijn ogen vorig jaar een grote fout gemaakt toen hij zei dat de AOW-leeftijd omlaag moet

 ??  ?? De pas gepensio
neerde Jac is op stap met zijn kleindocht­er. Ze eten allebei een visje.
De pas gepensio neerde Jac is op stap met zijn kleindocht­er. Ze eten allebei een visje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands