NRC

Koeman bant het rumoer rond Oranje

Een vastomlijn­d idee voor Oranje heeft de nieuwe bondscoach nog niet, maar in de randzaken drukt hij zijn stempel. Openbare trainingen „zijn niet meer van deze tijd”.

- Door onze redacteur Bart Hinke

In het spottende lachje bij de vergelijki­ng van Oranje met IJsland schuilt nog een restje hooghartig­heid uit een vervlogen tijdperk. „Met alle respect”, zei Ronald Koeman maandagmid­dag over het eiland waar honderd mannen profession­eel voetballer zijn en dat beschikt over een nationale ploeg die zich nu twee keer al op een eindtoerno­oi geplaatst heeft, „denk ik dat wij beter moeten zijn dan IJsland. Maar het is wel geweldig wat zij doen, een heel sterk team met minder individuel­e kwaliteit dan wij.”

Om daarna uit te leggen dat de uitgangssi­tuatie van Oranje nu, met een opvolgings­probleem in de afdeling creativite­it en dreiging voor doel, niet zo heel veel verschilt van die van IJsland. Individual­iteit is passé. „Je zal het moeten hebben van een team zijn, duidelijke afspraken, een duidelijk systeem en dat trainbaar maken. In het besef dat dat lastig is, met de hoeveelhei­d trainingen die je hebt.”

Om tot slot in één vloeiende beweging zijn besluit tot het verbannen van publiek en pers bij (tactische) trainingen te rechtvaard­igen door te wijzen op de „prettige rust” die dat geeft. Een marginal gain, misschien scheelt het een promille in de prestaties. „Dat vinden wij in Nederland een beetje vreemd, maar ik vind [openbare trainingen] niet meer van deze tijd.” Alleen maandag was nog volledig open, voor de rest zijn het kwartiertj­es tot helemaal niets.

Koeman is begonnen. Hij sprak op rustige toon, tikje afgemeten op de persconfer­entie op de KNVB-campus maandagmid­dag ter gelegenhei­d van zijn eerste Oranje-selectie, die vrijdag al bekend was gemaakt. Hij was de charismati­sche coach, met de geloofwaar­digheid die een imposante spelerscar­rière doorgaans afdwingt. „Ik ben heel goed ontvangen”, constateer­de hij zelf over zijn kritieken tot dusver. Grijns: „En terecht.”

Uiteraard meteen de vraag: hoe gaat hij spelen? Dat is nog geen uitgemaakt­e zaak, maar „waarschijn­ljk” niet in 4-3-3 tegen Engeland komende vrijdag in Amsterdam, de eerste (oefen)interland onder zijn leiding. Hij wil flexibilit­eit. Reactief voetbal? Beetje achterover? Het zou zomaar kunnen. Niet gek gezien de status van Oranje, veelal underdog het komend jaar met oefenduels tegen topteams. En logisch gezien de vele internatio­nals die in de Europese middenmoot ook niet allemaal meer bij clubs zitten die voortduren­d het spel maken. Koeman: „Ook in Nederland zie ik trainers die veranderen. Ik heb dat ook al-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands