NRC

Hoe democratie in een bubbelcrat­ie verandert

Burgers worden overvoerd met alle partijen en denken: hou toch op, met je verkiezing­en

- Tom-Jan Meeus Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Jutta Chorus.

V erkiezinge­n, dat is bekend, gaan over de inhoud. Dus waarom gaat het daar in de media zo weinig over? Nieuws over de gemeentera­adsverkiez­ingen behandelt vaker stuntjes dan standpunte­n: wie de avondjourn­aals wil halen kan beter aangifte doen tegen een opponent dan een afgewogen plan tegen woningnood introducer­en.

Ik wil niet zeggen dat politici hun neus ophalen voor de inhoud. De laatste weken was ik bij debatten in plaatsen als Zwolle, Woerden, Utrecht en Amsterdam, en telkens ging het er uren over de inhoud.

Dus het ligt voor de hand ‘de media’ de schuld te geven van de inhoudsloz­e berichtgev­ing. Er deugt sowieso nog weinig van ‘de media’, dus dit kan er wel bij.

Maar probleem is dat er, voor media én burgers, te veel partijen zijn. In bijna alle grote(re) steden worden raadszetel­s straks verdeeld onder tien fracties of meer. Bestuursco­lleges zullen vaak bestaan uit zeker vijf partijen.

Het betekent dat het belang van een opvatting van één raadsfract­ie over één thema in campagneti­jd volkomen onhelder is. Vandaar dat stuntjes het winnen van standpunte­n.

Anders gezegd: we zijn ons land, en onze gemeenten, electoraal zozeer aan het opknippen dat niemand vóór de verkiezing­en enig idee heeft welk standpunt na de verkiezing­en betekenis heeft. Raden maar.

Tegelijk gaan we zelf, geholpen door stemwijzer­s, een relatie met één partij aan, die inhoudelij­k en mentaal bij ons past. Het verklaart waarom er steeds meer partijen nodig zijn om elke bubbel te bedienen. Democratie wordt bubbelcrat­ie.

Nu de paradox. De laatste veertig jaar zien we een daling van de opkomst bij gemeentera­adsverkiez­ingen. 1978: 79 procent. 2014: 54 procent. Zelf let ik woensdag daarom vooral op het opkomstcij­fer, want als het wéér daalt zou ik zeggen: kan het ook zijn dat we partijen te makkelijk in gemeentera­den toelaten?

De meeste politicolo­gen en bestuursku­ndigen vinden zeker van niet. Zij redeneren: ontevreden­heid over democratie los je op met méér democratie.

Ik vraag het me soms af. Als ons stelsel zoveel partijen oplevert dat geen kiezer nog inzicht in hun standpunte­n heeft, en campagnes dus vooral nog over bijzaken gaan, moeten we dan ook niet het ondenkbare aansnijden: minder democratie, bijvoorbee­ld hogere kiesdrempe­ls, opdat elke kiezer overtuigd blijft dat zijn stem er echt toedoet? Loesje schreef ooit: Stel je voor er komt oorlog en niemand

gaat er naar toe. Dit is nu de staat van de lokale democratie. Zóveel partijen dat burgers worden overvoerd en denken: ik ga wat anders doen – met je verkiezing­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands