NRC

Dekker overweegt drastische hervorming rechtsbijs­tand

Mensen gaan meer betalen voor rechtshulp en moeten volgens de minister meer zelf regelen

- Door onze redacteur Mark Lievisse Adriaanse

Het stelsel van rechtsbijs­tand staat een drastische hervorming te wachten. Rechtsgebi­eden worden mogelijk uitgeslote­n van door de overheid gesubsidie­erde rechtshulp, de rol van advocaten wordt kleiner en mensen moeten meer zelf gaan betalen.

Dat blijkt uit concept-plannen waar minister Sander Dekker (Rechtsbesc­herming, VVD) aan werkt, die naar verwachtin­g dit najaar gepresente­erd worden en die in handen zijn van NRC . Ze volgen na maanden van overleg tussen advocaten, wetenschap­pers en ambtenaren. Betrokkene­n benadrukke­n dat de plannen nog niet definitief zijn, maar wel duidelijk maken in welke richting de minister denkt om het stelsel te herzien.

Als de plannen doorgaan dan gaan ze in tegen het regeerakko­ord, waarin was afgesproke­n dat er bij hervorming van de rechtsbijs­tand geen rechtsgebi­eden worden uitgeslote­n. In de concepten blijven alleen in het strafrecht en in asielzaken door de overheid vergoede advocaten gegarandee­rd. In het civiel en bestuursre­cht verdwijnt de vanzelfspr­ekende aanwezighe­id van die advocaten: mensen moeten „meer financiële verantwoor­delijkheid” dragen. Het gaat bijvoorbee­ld om zaken rond echtscheid­ingen, ontslag en schulden. Nu hebben mensen met een laag inkomen recht op een ge- subsidieer­de advocaat als ze die niet zelf kunnen betalen. Dat kost jaarlijks ruim 400 miljoen euro. Te veel, vindt Dekker.

Burger moet meer zelf regelen

Om het stelsel „houdbaar” te houden moeten mensen voortaan meer zelf gaan betalen en regelen. Het „probleemop­lossend vermogen van mensen” moet worden vergroot, staat in een voor de ministerra­ad bestemde notitie beschreven. Burgers moeten beter voorgelich­t worden over wat ze zelf juridisch kunnen doen, online en via juridische spreekuren.

Advocaten gaan in dat nieuwe systeem een kleinere rol spelen. Hun aanwezighe­id bij een zaak moet „in verhouding staan tot de kosten van de oplossing”. Taken van advocaten moeten worden overgenome­n door „oplossinge­n die de private markt heeft ontwikkeld”, zoals mediation.

Bij de onderhande­lingen over de hervorming draait het nu om de vraag hoe mensen met weinig geld toegang kunnen houden, zegt Bernard de Leest, die namens de Nederlands­e Orde van Advocaten aan tafel zit.

Dekker denkt aan verzekerin­gen om de financiële bijdrage van mensen af te dwingen. Dat kan via verplichte verzekerin­gen, collectief via gemeenten of via een vrijwillig­e verzekerin­g, maar door dat laatste is de toegang tot het recht volgens de notitie niet gewaarborg­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands