NRC

Overleg basisonder­wijs niet langer gezamenlij­k front

De belangen van leraren en schoolbest­uren in het basisonder­wijs lagen te ver uiteen. Dus viel de lobby voor hoger salaris uiteen.

- Door onze redacteur Mirjam Remie

Werkgevers en werknemers trekken niet meer samen op in hun lobby voor een hoger salaris op de basisschol­en. Ook komen er voorlopig geen nieuwe gezamenlij­ke protestact­ies meer. Dat is het gevolg van het besluit maandagavo­nd van schoolbest­uren en vakbonden om de samenwerki­ng te beëindigen. Na anderhalf jaar is het ‘PO-Front’ daarmee ten einde.

Schoolbest­uren, verenigd in de PORaad, hebben meer zorgen dan enkel het salaris, zegt voorzitter Rinda den Besten. Bijvoorbee­ld de herverdeli­ng van het budget voor onderwijsa­chterstand­en, waardoor sommige er flink op achteruitg­aan. Of de „te krappe bekostigin­g” vanuit het Rijk voor onderhoud en lesmateria­al. „Dat zijn aspecten waardoor we aan kwaliteit inboeten”, zegt Den Besten. „Maar het zijn niet de thema’s waarop we elkaar makkelijk kunnen vinden.”

PO in actie, begonnen als actiegroep en inmiddels een vakbond, doet niet „aan het verbreden van de agenda”, zegt mede-oprichter Jan van de Ven. „Wij richten ons op de aanpak van het lerarentek­ort. De enige langetermi­jnoplossin­g daarvoor is verhoging van het salaris. Pas als dat gebeurt, denken we mee over andere oplossinge­n.”

Op Prinsjesda­g werd duidelijk dat er niet nog meer extra geld komt voor het basisonder­wijs, ondanks de door

Alleen salarisver­hoging kan lerarentek­ort oplossen. Jan van de Ven Oprichter PO in actie

het PO-Front georganise­erde estafettes­takingen van het afgelopen jaar. Het PO-Front eiste 600 miljoen euro om de salarisklo­of met het voortgezet onderwijs te dichten, bovenop de 270 miljoen voor lerarensal­arissen die in het Regeerakko­ord al was toegezegd.

Vakbond Aob blijft dat standpunt onderschri­jven, zegt woordvoerd­er Simone van Geest. „We weten elkaar nog te vinden, maar iedereen richt zich nu weer op de eigen achterban.”

De Aob doet mee met het onlangs opgerichte collectief ‘Publieke Sector in Actie’ van de FNV, dat wordt aangevoerd door PO in actie-voormannen Jan van de Ven en Thijs Roovers (op persoonlij­ke titel). Op 2 oktober is er een protest in Den Haag om aandacht te vragen voor „de hoge werkdruk, achterblij­vende lonen en toenemende personeels­tekorten” bij onderwijs, politie, defensie en in de zorg. Den Besten van de PO-Raad: „Voor onze organisati­e is dat brede protest een brug te ver.”

De Algemene Vereniging Schoolleid­ers (AVS), die ook deel uitmaakta ven het PO-Front, riep de eigen achterban deze zomer al op om ook te gaan staken voor een beter salaris. Uit een peiling kwam „massale verontwaar­diging” naar voren over het gegeven dat adjunct-directeure­n door de nieuwe cao soms minder verdienen dan leraren. AVS zat zelf aan de cao-tafel, als lid van het PO-Front.

De partijen (PO-Raad, PO in actie, AVS, FvOv, CNV, Aob en FNV) benadrukke­n hun trots op hun „unieke samenwerki­ng”. Als gevolg van hun stakingen investeerd­e het kabinet 700 miljoen euro in de arbeidsoms­tandighede­n van basisschoo­lleraren. Door de nieuwe cao, binnen een recordtijd van vier maanden afgesloten, krijgen leraren vanaf deze maand gemiddeld 8,5 procent meer salaris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands