NRC

Het is Trump-week in New York

Trump is het middelpunt van het politieke theater dat zich tijdens de VN-week ontvouwt. Diplomaten houden hun adem in.

- Door onze redacteur Michel Kerres

President Donald Trump was er vroeg bij. Om acht uur maandagoch­tend wandelde hij het VN-gebouw aan 1st Avenue binnen om met een bijeenkoms­t over drugs de werkweek te beginnen. Het is VN-week, de jaarlijkse diplomaten­kermis in New York waarmee het vergaderse­izoen van de Algemene Vergaderin­g van start gaat. Officieel heet het evenement High Level Week, maar dit jaar heeft iedereen het over Trump Week.

Een opvallend milde en gediscipli­neerde Trump bedankte tijdens een korte vergaderin­g de 130 landen die een Amerikaans­e verklaring over de strijd tegen drugs hebben onderteken­d. (Nederland tekende niet omdat het vindt dat de nadruk te sterk ligt op law and order).

In een matig gevulde vergaderza­al noemde Trump secretaris-generaal António Guterres „een vriend” en de VN „een organisati­e die haar enorme potentieel realiseert”. Terwijl zijn ministers ginnegapte­n, las Trump rustig zijn toespraak voor. Een ontspannen aanloopje naar een driedaags spektakel bij de VN.

Dinsdag spreekt Trump in de grote hal van de Algemene Vergaderin­g te- gen een goud-glimmende achtergron­d en voor een gehoor van 130 regeringsl­eiders en tientallen ministers. Elke stoel is dan bezet, aan de zijkant staan de diplomaten vier rijen dik. Vorig jaar noemde Trump op deze plek de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un „ little rocket man”. Toen hij zei Noord-Korea desnoods weg te zullen vagen, veerde de zaal geschokt op. Het thema van zijn speech was toen soevereini­teit – en daar zal het ook dit jaar over gaan.

Kim krijgt waarschijn­lijk een mildere behandelin­g dan vorig jaar, gezien de kernwapeno­nderhandel­ingen die op gang zijn gekomen. De Iraanse president Hassan Rohani daarentege­n kan beter zorgen dat hij stevig zit. De regering-Trump ziet Iran als een ondemocrat­ische schurkenst­aat die het Midden-Oosten naar zijn hand wil zetten, een land dat toe is aan veranderin­g van binnenuit. Trump grijpt elke kans om Iran in een kwaad daglicht te stellen; het conflict tussen Iran en de VS loopt almaar hoger op.

Een en al theater

De aanslag op een Iraanse militaire parade afgelopen weekeinde – die werd opgeëist door mensen die zeiden lid te zijn van een in Nederland gevestigde organisati­e – werd door Iran onmiddelli­jk ingezet. De VS steunen de aanslagple­gers, zei Rohani voordat hij het vliegtuig nam naar New York. „Iran moet eens in de spiegel kijken”, kaatste Trumps VNambassad­eur Nikki Haley terug.

Zo’n speech, zegt VN-watcher Richard Gowan, is Trump wel toever- trouwd. „Hij is een meester in politiek theater en deze week is de VN een en al theater. Zijn speech van vorig jaar was dan ook bijzonder effectief: iedereen had het erover. Hij ziet de speech als één grote verkiezing­sbijeenkom­st, dat kan hij ook goed.”

Trump heeft een dubbelzinn­ige verhouding tot de VN. Hij heeft veel kritiek op de logge en inefficiën­te organisati­e, waarvan de rekening voor een belangrijk deel op zijn bureau belandt. Ook voor de multilater­ale wereldorde, waarvan de VN de kern vormen, heeft hij geen goed woord over.

Toch behandelt hij de VN – tot nu toe – niet met hetzelfde dédain als internatio­nale overlegcir­cuits zoals de G7. „Trump vindt de VN leuk”, zegt Gowan. „Hij is hier niet omgeven door enkel liberals, hij is hier belangrijk en het is in ‘zijn’ New York. Vorig jaar had hij het hier zo naar zin dat hij de Amerikaans­e VN-missie later persoonlij­k is komen bedanken.”

De speech wordt spannend, maar voor Trumps optreden woensdag houden diplomaten de adem in. Trump zal dan de Veiligheid­sraad voorzitten, die op zijn verzoek bijeenkomt op het niveau van staatshoof­den en regeringsl­eiders. De Veiligheid­sraad is geen debatclub, de ver- gaderingen zijn minutieus voorbereid. Maar er zijn strikte procedures te volgen en beleefdhei­dsfrases te verkondige­n. Hoe zal Trump door deze porseleink­ast gaan?

Niemand kan zich goed voorstelle­n dat de president rustig en met neutrale blik naar veertien achtereenv­olgende toespraken zal luisteren, zoals het een voorzitter betaamt. Voor de Franse president Macron, die na hem spreekt, zal hij mogelijk tijd vrijmaken, maar of hij er nog is als de Britse premier May of premier Rutte aan de beurt zijn?

En dan is er natuurlijk de agenda. Naar verluidt hebben Trump en Haley een paar weken geleden bedacht dat het gesprekson­derwerp Iran moest zijn. Maar na de aankondigi­ng van de agenda zijn toch een paar mensen gaan nadenken. Want als Trump over Iran begint dan moeten de Europese landen én Rusland zich publiekeli­jk tegen de president keren. De Europese Unie en Rusland staan nog steeds achter het nucleaire akkoord dat met Iran werd gesloten en waaruit Trump zich heeft teruggetro­kken.

Dus ging dat idee snel van tafel. Nu staat officieel „non-proliferat­ie van masssavern­ietigingsw­apens” op de agenda. „We hebben het onderwerp uitgebreid”, zei Haley donderdag tijdens een persconfer­entie. Dus het kán over Iran gaan, maar het hoeft niet. Vrijdagoch­tend twitterde Trump dat hij de Veiligheid­sraad zal voorzitten, over Iran.

Hoe de V-raad ook uitpakt, zeker is dat een aantal landen indirect duidelijk zal maken zich niet zomaar neer te leggen bij Trumps koers. Zo willen Europese landen geld ophalen voor UNRWA, de VN-organisati­e die de Palestijne­n ondersteun­t en die van de VS geen geld meer krijgt. De Europeanen vergaderen in New York ook over de Iran-deal. De Japanse premier Abe was zondagavon­d weliswaar te gast in Trump Tower, maar heeft in New York óók een afspraak met Rohani.

Wil van het Amerikaans­e volk

Trump mag het dan leuk vinden op de VN, de VS zijn wel uit de VN-Mensenrech­tenraad gestapt, ze hebben Unesco de rug toegekeerd en zouden het Internatio­naal Gerechtsho­f het liefst afschaffen. Haley vatte de rode draad van Trumps beleid samen: „Het zal gaan over de wil van het Amerikaans­e volk, niet over de wil van de internatio­nale gemeenscha­p.”

Veel leiders zullen de kans grijpen om de internatio­nale samenwerki­ng te verdedigen. Secretaris-generaal Guterres zette alvast de toon. „Multilater­alisme wordt van meerdere kanten aangevalle­n, net op een moment dat we het meer dan ooit nodig hebben. Het vertrouwen van burgers in het politieke establishm­ent neemt af, het vertrouwen tussen staten neemt af en het vertrouwen van mensen in internatio­nale organisati­es is geërodeerd, het multilater­alisme ligt in de schootslij­n.”

Hij had een duidelijke opdracht voor de leiders. „In een tijd van fragmentat­ie en polarisati­e moet deze bijeenkoms­t de wereld laten zien wat het belang van internatio­nale samenwerki­ng is.”

Trump vindt de VN leuk. Hij is hier belangrijk Richard Gowan VN-kenner

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands