NRC

OM onderzoekt al vijf jaar moord op Ikon-journalist­en

-

Het Openbaar Minister is al vijf jaar bezig met een strafrecht­elijk onderzoek naar de moord op de vier Ikon-journalist­en in El Salvador in 1982. Dat bevestigt het OM na berichtgev­ing van Nieuwsuur. Het OM kan verder geen informatie geven over het onderzoek dat sinds 2013 loopt.

De vier journalist­en Koos Koster, Jan Kuiper, Hans Ter Laag en Joop Willemsen waren in El Salvador om verslag te doen van de burgeroorl­og toen ze in een hinderlaag werden gelokt en door het leger werden doorgescho­ten. Televisiep­rogramma Zembla maakte maandag bekend dat het de opdrachtge­ver van deze moord, Mario Reyes Mena, heeft opgespoord. Mena woont al jaren in de Verenigde Staten en is nooit vervolgd, ondanks dat hij door een onderzoeks­com- missie van de Verenigde Naties al 1993 werd aangewezen als opdrachtge­ver. Voor Geoff Thale van denktank The Washington Office on Latin America is het onderzoek van Zembla reden het Amerikaans­e congres op te roepen de moord op de journalist­en te onderzoeke­n.

In El Salvador gold een amnestiewe­t waardoor hij daar niet kon worden vervolgd. Twee jaar geleden is deze wet opgeheven waardoor vervolging in het land weer mogelijk wordt. Volgens Zembla heeft Gert Kuiper, de broer van een van de doodgescho­ten journalist­en, begin dit jaar in El Salvador aangifte gedaan tegen Mena.

Tweede Kamerleden riepen het kabinet maandag op om alles in het werk te stellen om Mena voor de rechter te krijgen. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands