NRC

De wereld op zijn kop: China verwijt Zweden schenden van mensenrech­ten

- Garrie van Pinxteren

Als je denk dat het in China slecht gesteld is met de mensenrech­ten, dan ben je vast nog nooit in Zweden geweest. Daar worden „de basale mensenrech­ten van Chinese burgers geschonden”, zo stelt de Chinese ambassade in Stockholm. Chinezen worden er op een „extreme” manier beledigd.

De oorspronke­lijke aanleiding voor de Chinese woede is een filmpje op internet waarop te zien is hoe de Zweedse politie drie tegenstrib­belende Chinese toeristen uit de lobby van een hotel verwijdert. De drie, een zoon met zijn ouders, wilden ’s nachts al inchecken in een kamer die ze pas de volgende middag hadden gereservee­rd.

Toen dat niet mocht, wilden ze de nacht in de lobby van het hotel doorbrenge­n. Uiteindeli­jk droeg de Zweedse politie de drie naar buiten. De zoon roept: „ This is killing” en: „ This is Swedish police! Help !”

Die hulp kreeg hij. De Chinese ambassade en het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken eisten nader onderzoek. Zweden weigerde dat: de politie had volgens de autoriteit­en niets fout gedaan. Vrijdag gooide de Zweedse satiricus Jesper Rönndahl, een soort Zweedse Arjen Lubach, in een tvprogramm­a olie op het vuur. Hij toonde een nep-welkomstfi­lmpje voor Chinese toeristen, met advies niet in de buurt van bezienswaa­rdigheden te poepen. Ook wordt uitgelegd dat Zweden een multicultu­rele samenlevin­g is. Iedereen wordt gelijk behandeld. Behalve Chinezen. „Als jullie je misdragen, dan krijgen jullie een pak slaag.” Die humor is aan de Chinese overheid niet besteed – zij raadde haar burgers in Zweden aan oplettend te zijn voor „veiligheid­sincidente­n”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands