NRC

Verwarring in een broekje

Zich aan een ornitholog­ische diagnose van Fokke en Sukke. „Fokke is een soepeend.”

-

okke en Sukke staan te boek als eend en kanarie – niemand heeft dat ooit in twijfel getrokken, laat staan nader gespecific­eerd. Na 25 jaar waag ik mij aan een ornitholog­ische diagnose van het duo. De determinat­ie van Fokke is een eitje: dankzij de brede afgeplatte snavel is het een onmiskenba­re eend. Het volledig witte verenkleed sluit alle 113 raszuivere soorten uit, en laat slechts ruimte voor een zwaar gedomestic­eerd kweekprodu­ct – de soepeend, vooral bekend uit sloot en plas in dorpen en steden, en knapperig als ‘pekingeend’ bij de betere Chinees.

Sukke onderschei­dt zich van Fokke door een andere snavelvorm die inderdaad op een zaadeter als de kanarie duidt. Dankzij het opvallende gele verenkleed vallen alle 39 wilde kanariesoo­rten af en hebben we te maken met de huiskamerk­anarie – een gedegenere­erde maar niettemin nog steeds populaire volksvogel.

Een nadere beschouwin­g van de anatomie brengt aan het licht dat bedenkers Reid, Geleijnse & Van Tol niet opgelet hebben bij de biologiele­s. Zowel Fokke als Sukke heeft overduidel­ijk een penis en uitwendige testikels, een combinatie die niet bestaat in de vogelwerel­d. De teelballen bevinden zich bij vogels – weer of geen weer – altijd in de buikholte nabij de nieren. Fokke is als eend weliswaar terecht uitgerust met een penis, maar dat geslachtso­rgaan zou slechts in de broedtijd zichtbaar moeten zijn. Daarbuiten resorbeert het machtige lid ook bij een eend tot een onzichtbaa­r, inwendig wurmpje. Sukke draagt zijn lid onterecht. Hij zou het net als 97 procent van alle vogelsoort­en met een cloaca moeten doen – de multifunct­ionele lichaamsop­ening waarmee de vogel zowel insemineer­t als defeceert. Dat zowel Fokke als Sukke in combinatie met hun penis ook een anus vertoont, is anatomisch volstrekt onmogelijk: vogels hebben geen anus. Om aan alle verwarring een eind te maken, zouden Fokke en Sukke een broek moeten dragen.

IKJE

John Reid, Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse, de makers van Fokke en Sukke.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands