NRC

Shortlist BookSpot Literatuur­prijs bekend

- Door onze cultuurred­actie

Peter Middendorp, Peter Verhelst en Tommy Wieringa maken met hun romans kans op de BookSpot Literatuur­prijs 2018, een van de grootste literaire prijzen van Nederland. Zij staan samen met Arjen van Veelen, Suzanna Jansen en Aukelien Weverling op de shortlist van de prijs (50.000 euro), die maandagmid­dag bekend werd. In november kiest de jury de winnaar.

De jury beoordeeld­e 450 inzendinge­n: romans, non-fictieboek­en en verhalenbu­ndels die tussen 1 juli vorig jaar en 30 juni dit jaar verschenen. De nominaties zijn voor Middendorp­s roman Jij bent van mij, over een boer die jarenlang een moord verzwijgt, Verhelsts Voor het vergeten, een wervelend poëtische roman over verlies en herinnerin­g, en Wieringa’s De heilige Rita, over een man in een krimpgebie­d. De overige drie op de lijst zijn het nonfictieb­oek Ondanks de zwaartekra­cht van Suzanna Jansen en In alle steden, een bloemrijke dystopie van Aukelien Weverling en het romandebuu­t van Arjen van Veelen, Aantekenin­gen over het verplaatse­n van obelisken, dat ook genomineer­d werd voor de Libris Literatuur Prijs.

Daarmee koos de jury niet voor de literaire bestseller­s De ommegang van Jan van Aken of Tsjaikovsk­istraat 40 van Pieter Waterdrink­er. Zij stonden, naast onder meer de biografieë­n van Jan Wolkers en Lucebert, wel op de longlist van 25 titels.

De BookSpot Literatuur­prijs wordt dit jaar voor het eerst onder die naam uitgereikt, maar is in feite een voortzetti­ng van wat jarenlang de AKO Literatuur­prijs heette en vervolgens, tot dit jaar, de ECI Literatuur­prijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands