NRC

Flitskredi­et kan handig zijn voor bedrijfjes die geld nodig hebben, maar de rente loopt hoog op

Start-ups storten zich op minilening­en voor kleine ondernemer­s die snel geld nodig hebben. Een uitkomst soms, voor die bedrijven. Maar 40 procent rente per jaar is wel weer erg veel.

- Door onze redacteur Joris Kooiman

De nieuwe vestiging in Amsterdam was bijna klaar toen Michel Wit van Wit Mobiliteit, leverancie­r van scootmobie­len, rollators en trapliften, hoorde dat de bank de financieri­ng afblies. Wit had gerekend op een krediet van 50.000 euro, nodig om voorraad te kopen voor zijn winkel. Maar de bank durfde het niet aan, volgens Wit omdat het zijn twee jaar oude bedrijf ontbrak aan voldoende track record.

Een lege etalage bij opening zag Wit niet zitten, net zomin als uitstel. Via een bemiddelaa­r kwam hij uit bij Secash, een jong bedrijf uit Den Haag dat „snel en flexibel” leningen verstrekt, zonder ingewikkel­de voorwaarde­n of „kleine letters”. Hoeveel rente Wit moest betalen, weet hij niet meer precies. Wel dat het een „duur krediet” was. Logisch, vindt hij. „Het geld stond binnen 24 uur op mijn rekening.”

Hoewel cijfers ontbreken, wijst alles erop dat snel krediet voor het middenen kleinbedri­jf (mkb) een groeimarkt is, nog los van de toename van crowdfundi­ng. Steeds meer bedrijven bieden ‘minilening­en’ aan: kredieten tot een paar ton met meestal korte looptijden, die online aangevraag­d en vrijwel meteen verstrekt worden. Vaak tegen vette rentes. Secash, sinds 2016 actief, is een van die partijen. Andere namen, onder meer: Swishfund (ook bekend als Kredietvoo­ruit), Spotcap, het Britse FundingCir­cle, Bridgefund en New10.

Zij richten zich op bedrijven die snel duidelijkh­eid willen over een kredietaan­vraag. Of op ondernemer­s, vaak in horeca of detailhand­el, die weinig kans maken bij een traditione­el bankloket. Omdat ze te klein zijn, te jong, te weinig succesvol. Sinds de financiële crisis kijken banken kritischer naar kredietaan­vragen, klagen mkb’ers al jaren. Dat laat ruimte voor alternatie­ve aanbieders, zelf veelal gefinancie­rd door institutio­nele beleggers op zoek naar rendement.

Snel en makkelijk

Wie vluchtig kijkt, ziet weinig verschil tussen nieuweling­en op de markt. Allemaal schermen ze met snelheid en gemak. Antwoord binnen een dag, nadat jaarstukke­n of rekeningaf­schriften online zijn ingediend.

Maar er is wel degelijk onderschei­d, zegt Carlo van der Weg van adviesbure­au Credion. Maximale looptijden, hoogte van de leningen, renteperce­ntages, voorwaarde­n en doelgroepe­n lopen flink uiteen. Zo ook de boodschap die de kredietver­schaffers uitdragen. Sommige, meer behoedzame spelers worden liever niet met avontuurli­jke nieuwkomer­s geassociee­rd, blijkt uit een rondgang.

Dat geldt bijvoorbee­ld voor Spotcap,

sinds 2015 in Nederland actief en al ruim 100 miljoen aan leningen verstrekt. Dit bedrijf ziet zichzelf als degelijke fintechond­erneming die hetzelfde doet als een traditione­le bank. Maar dan als specialist, en dus beter en sneller. „Alles draait bij ons om de technologi­e achter de risicoanal­yse”, zegt oprichter en directeur Niels Turfboer, voorheen werkzaam voor zowel ABN Amro als ING. Spotcap – leningen tot 3 ton met een maximale looptijd van twee jaar – vereist van kredietnem­ers een jaaromzet van minimaal 2 ton en ten minste twee jaar bedrijfshi­storie.

Ook het Amsterdams­e New10, net een jaar oud en met naar eigen zeggen al „tientallen miljoenen” aan verstrekte kredieten op de teller, hoort in het traditione­le kamp. Logisch ook. New10 – leningen tot 1 miljoen euro, looptijd tot vijf jaar – is een dochterond­erneming van ABN Amro. Om bij New10 te kunnen lenen, moet een bedrijf winstgeven­d zijn én minimaal een ton omzetten.

Motherf*cking banks

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Swishfund (2016). Dit Bussumse bedrijf – „naar BKR-registrati­es en businesspl­annen kijken we niet” – van voormalig cameraman en tv-dienstverl­ener Bart-Jan van Genderen maakte afgelopen maanden veel reclame met een Engelstali­g tv-spotje. Daarin wor- den de „motherf*cking banks”, hun getreuzel en strenge voorwaarde­n belachelij­k gemaakt. Kom naar Swishfund, is het verhaal, daar krijg je wél vlot een lening van maximaal 2,5 ton, en het is nog „voordelig” ook.

Hoe voordelig, dat is de vraag. Renteperce­ntages zijn door de bank genomen niet mals. Swishfund spreekt van „premies” tussen de 0,8 en 2,33 procent. Per maand. Plus een afsluitpro­visie tussen de 1 en 6 procent van de hoofdsom. Op jaarbasis komt de rente zo al gauw uit boven de 20 procent, te innen als percentage van de (pin)omzet. Spotcap heeft het over een gemiddelde jaarrente van zo’n 15 procent, op het oog vergelijkb­aar met Secash, terwijl bijvoorbee­ld New10 vergoeding­en rekent vergelijkb­aar met die van de bank (2,7 tot maximaal 8,5 procent per jaar). Daar staat tegenover dat New10, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld Spotcap, wél zekerheden eist.

Geen regels

Wat vooral opvalt, is de enorme verscheide­nheid. Anders dan bij hypothecai­r of consumente­nkrediet gelden voor zakelijke leningen namelijk geen regels, geen zorgplicht.

„Soms zien we jaarlijkse rentes tot wel 40 procent”, zegt Van der Weg van Credion. „Dat is heel duur geld, en niet iedere ondernemer lijkt zich daar voldoende van bewust. Overigens staan er ook flinke risico’s voor de kredietver­lener tegenover.” Van der Weg vindt de snelle minilening­en daarom vooral geschikt als „aanvullend­e financieri­ng”, of voor bedrijven in noodsituat­ies.

Vanuit MKB-Nederland klinkt intussen de roep om „een gedragscod­e” die moet voorkomen dat kleine ondernemer­s exorbitant dure leningen aangaan omdat ze klem zitten of de kosten niet goed overzien. „We vinden het goed dat er meer aanbod is gekomen”, zegt Rob Wolthuis van de belangencl­ub. „Maar als de sector zichzelf niet reguleert, klopt straks de toezichtho­uder aan.”

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aanbieders van flitskredi­et voor consumente­n de voorbije jaren sterk aan banden gelegd. Voor zakelijk krediet heeft de AFM echter geen wettelijk mandaat, laat de toezichtho­uder weten. Turfboer van Spotcap is niet bang voor regulering. Integendee­l, hij is er voorstande­r van omdat hij zegt zich zorgen te maken over „een aantal spelers in de markt”, zonder namen te noemen. Om ongelukken tegen te gaan pleit Turfboer voor een renteplafo­nd voor klein zakelijk krediet.

Michel Wit van Wit Mobiliteit heeft zijn lening bij Secash inmiddels netjes afbetaald. Hij kijkt er met een goed gevoel op terug. En bovendien: „Als startende ondernemer heb je niet zoveel te kiezen.”

Anders dan bij krediet aan consumente­n geldt voor zakelijke leningen geen zorgplicht

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands