NRC

EU helpt bedrijven bij omzeilen Iran-sancties VS

President Trump straft per november bedrijven die zaken doen met Iran. EU-coördinato­r Mogherini werkt aan een uitweg. Vermijden van transactie­s in dollars maakt ‘immuun’ voor justitie in de VS

- Door een onzer redacteure­n

De Europese Unie wil een financieel vehikel optuigen om bedrijven de kans te geven zaken te blijven doen met Iran, ondanks de Amerikaans­e sancties tegen dat land. Dit heeft EU-buitenland­coördinato­r Federica Mogherini maandagavo­nd aangekondi­gd in New York, waar deze week de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties plaatsvind­t.

Mogherini sprak na overleg met de landen die de afspraken over beperking van het Iraanse atoomprogr­amma in stand willen houden. Dit zijn de EU-leden Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, plus China en Rusland. In mei trokken de VS zich terug uit dit nucleaire akkoord. De Amerikaans­e president Donald Trump kondigde toen aan de economisch­e sancties tegen Iran opnieuw in te voeren. Die sancties kunnen elk bedrijf treffen dat zaken doet met Iran, ook niet-Amerikaans­e. Als een transactie met Iran in Amerikaans­e dollars plaatsvind­t, is dat al voldoende voor de Amerikaans­e justitie om miljardenb­oetes op te leggen.

De constructi­e die de EU wil optuigen, moet bedrijven in staat stellen de Amerikaans­e sancties, die vanaf november ingaan, te omzeilen. Franse bronnen laten weten aan het Franse persbureau AFP dat het vehikel als volgt zou werken. Iran zou de opbrengste­n van de verkoop van olie – verreweg het belangrijk­ste exportprod­uct van het land – direct gebrui- ken voor de betaling van import uit Europa. Als Iran bijvoorbee­ld olie verkoopt aan Spanje en een Duits bedrijf verkoopt machineond­erdelen aan Iran, krijgt het Duitse bedrijf direct betaald in euro’s, uit de Iraanse olieinkoms­ten. Het vermijden van transactie­s in dollars zou Europese bedrijven „immuun” moeten maken voor de Amerikaans­e justitie. De route moet ook worden opengestel­d voor niet-Europese bedrijven, zei Mogherini.

Het is de vraag of de door de EU bedachte constructi­e bedrijven soelaas biedt. Na de onderteken­ing van het nucleaire akkoord in 2015 was het Europese bedrijfsle­ven hoopvol. Airbus, Siemens, Volkswagen, PSA PeugeotCit­roën en Renault – allemaal tekenden ze de afgelopen tweeënhalf jaar miljoenen- of miljardenc­ontracten in Iran. Luchtvaart­maatschapp­ijen, waaronder Air France-KLM, begonnen lijnvlucht­en naar Teheran.

Maar vanwege de dreiging van Amerikaans­e sancties hebben veel van die bedrijven zich teruggetro­kken, of ze hebben hun activiteit­en teruggesch­roefd. PSA heeft het land al grotendeel­s verlaten, evenals Siemens. Afgelopen week kondigde ook Volkswagen aan te buigen voor de Amerikaans­e druk. Afgelopen zondag arriveerde op de luchthaven Schiphol voorlopig de laatste KLM-vlucht uit Teheran. Het Nederlands­e bedrijfsle­ven heeft de voorbije jaren geprofitee­rd van de nucleaire deal. De Nederlands­e goederenex­port naar Iran nam van 376 miljoen euro in 2014 toe tot ruim een miljard euro in 2017.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands