NRC

Top van OM in Brabant weggestuur­d

Drie leidinggev­enden van het Openbaar Ministerie moeten opstappen na onderzoek.

- Marcel Haenen

De driekoppig­e leiding van het arrondisse­mentsparke­t Zeeland-West-Brabant zal nog dit jaar in zijn geheel opstappen. Dit besluit volgt op de negatieve uitkomsten van een onderzoek naar de bedrijfscu­ltuur van de eigen organisati­e dat de afgelopen maanden werd gehouden na klachten van het personeel.

De werknemers van het parket zijn dinsdagoch­tend door de voorzitter van het college van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en de integritei­tsofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Kitty Nooy in Breda geïnformee­rd over de bevindinge­n van het onderzoek dat door een ‘organisati­ecoach’ is uitgevoerd. De hoofdoffic­ier van justitie Charles van der Voort, zijn plaatsverv­anger Yolanda de Groot en de directeur bedrijfsvo­ering Ruud Bloemberge­n hebben laten weten op te stappen. Als ze dat niet deden, waren ze door de baas van het OM uit hun functie gezet. Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat 25 van de 28 ‘indicatore­n’ over de organisati­e op ‘rood’ stonden.

Drugsbestr­ijding

Het aftreden is een gevoelige klap voor de organisati­e belast met de misdaadbes­trijding in Brabant en Zeeland. Met een speciale taskforce proberen politie en justitie alles op alles te zetten om de handel en teelt van soft drugs en de productie van xtc die met name in het zuiden van het land erg groot is, te bestrijden.

Het is de derde keer binnen een half jaar dat een parket door de leiding van het OM wordt ‘onthoofd’. Na berichtgev­ing in NRC over integritei­tsschendin­gen binnen het OM werden deze zomer de Rotterdams­e hoofdoffic­ier van justitie Marc van Nimwegen en de hoofdoffic­ier van justitie van het functionee­l parket Marianne Bloos met buitengewo­on verlof gestuurd. Volgens NRC hebben ze jarenlang verzwegen dat voormalig procureur-generaal Van Nimwegen een ‘partnerrel­atie’ had met de door hem in 2011 tot hoofdoffic­ier benoemde Bloos. Binnen het OM werd geklaagd over misbruik van dienstreiz­en door de twee hoofdoffic­ieren en ontmoeting­en in hotels waar ze zich door dienstauto’s lieten afzetten. Van Nimwegen gaf als procureur-generaal bovendien zonder aanbestedi­ng een softwarebe­drijf van zijn zus en zwager opdrachten van het OM. Een commissie onder leiding van Jan Watse Fokkens onderzoekt deze aantijging­en en zal voor het einde van het jaar rapportere­n.

De berichtgev­ing over integritei­tsschendin­gen leidde tot zo veel onrust bij het OM dat Van der Burg alle parketten langsging. In Breda mochten werknemers anoniem met briefjes hun zorgen uiten. Meer dan dertig personeels­leden kwamen met klachten. Uit een nu gehouden enquête blijkt dat werknemers spreken over ‘een verrotte cultuur’.

Ook hebben de personeels­leden geen vertrouwen in de nieuwe koers van het OM, die is vastgelegd in de ‘veranderst­rategie’ OM2020. Vanwege bezuinigin­gen moet er efficiënte­r worden gewerkt. „We wilden de organisati­e juist in de beweegstan­d krijgen door het aanpassing­svermogen structuree­l te vergroten”, zei concerndir­ecteur HRM Steven Burgmeijer eerder dit jaar op de website HR praktijk. Burgmeijer is deze zomer bij het OM vertrokken en werkt nu in een ziekenhuis.

Het OM gaat een waarnemend hoofdoffic­ier tijdelijk belasten met de leiding van het parket ZeelandWes­t-Brabant. Onlangs zijn meer zeer ervaren krachten vertrokken. De officier van justitie belast met aanpak van de zware misdaad Greetje Bos is deze zomer voor de VVD wethouder geworden in Breda. Haar voorganger, Lucas van Delft, werd drie jaar geleden geschorst toen bleek dat hij een bedreiging aan zijn eigen adres in scène had gezet. Hij is nu aanklager in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands