NRC

Nachtwacht in het openbaar gerestaure­erd

Het beroemdste werk van Rembrandt wordt op zaal in de Eregalerij gerestaure­erd. Bezoekers kunnen op zeven meter afstand vanachter een glazen wand meekijken.

- Thomas van Huut

De Nachtwacht gaat voor publiek gerestaure­erd worden. Het kunstwerk van Rembrandt wordt vanaf juli 2019 ter plekke in de Eregalerij van het Rijksmuseu­m grondig onderzocht en op sommige punten hersteld. Zo is aan de onderkant van het doek een lichte witte waas te zien, die verwijderd gaat worden. Dat werd dinsdagoch­tend bekendgema­akt in het Rijksmuseu­m in Amsterdam, dat nog voor opening een persconfer­entie organiseer­de bij het schilderij. Directeur van het Rijksmuseu­m Taco Dibbits spreekt van „het grootste onderzoeks- en restaurati­eproject voor het Rijksmuseu­m ooit.”

Het is voor het eerst sinds 1976 dat De Nachtwacht wordt gerestaure­erd. Inmiddels zijn er tal van nieuwe technieken ontwikkeld waarmee het doek „millimeter voor millimeter, driedimens­ionaal in kaart gebracht kan worden”, aldus Robert van Langh, hoofd conserveri­ng en restaurati­e van het museum. De bedoeling is dat door het onderzoek duidelijk maakt wat de oorzaak is van de waas op het schilderij. Daarna volgt behandelin­g. „We weten nog niet of de waas in de vernislaag optreedt of in de verf zit.”

Hoe lang de werkzaamhe­den gaan duren kan Van Langh nog niet zeggen. „Het kan in totaal wel een jaar duren”, zegt Van Langh. Het Rijksmuseu­m wil meer dan 25 behandelin­gen op het doek toepassen, waarvan eentje in ieder geval 70 dagen duurt. „We gaan eerst onderzoek doen. Daarna kunnen we pas voorspelli­ngen doen.” Het beroemdste werk in het Rijksmuseu­m wordt op zaal in de Eregalerij van het museum gerestaure­erd. De vaste vitrine-ontwerper van het Rijksmuseu­m, de Franse architect Jean Michel Wilmotte, ontwikkelt voor de restaurati­e een grote vitrine, waardoor bezoekers vanaf zeven meter afstand de werkzaamhe­den kunnen zien. Ook wordt het mogelijk om het proces online te volgen. Voor de herstelwer­kzaamheden, waarbij het schilderij uit de lijst gehaald wordt, is een internatio­naal team van acht restaurato­ren en tien onderzoeke­rs aangesteld. „Er is straks altijd activiteit”, aldus Taco Dibbits. Het project kost naar verwachtin­g zo’n drie miljoen euro. Dat wordt gedekt door het Rijksmuseu­m en door sponsoren die speciaal aan deze restaurati­e bijdragen.

Schutterij

De Nachtwacht werd in 1642 door Rembrandt van Rijn voltooid en beeldt een schuttersc­ompagnie af – de originele naam is De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburg­h maakt zich gereed om uit te marcheren. De bijnaam de Nachtwacht kreeg het schilderij omdat het in de loop van de jaren steeds donkerder werd, en mensen dachten dat de groep bij nacht was afgebeeld.

Bruikleen

Bij de persbijeen­komst in het Rijksmuseu­m waren ook minister Ingrid van Engelshove­n (Cultuur, D66) en burgemeest­er van Amsterdam Femke Halsema aanwezig. Zij benadrukte­n het belang van het schilderij voor Amsterdam en Nederland. De Nachtwacht is sinds de oplevering eigendom van de stad Amsterdam en sinds 1808 in bruikleen bij Rijksoverh­eid. Minister van Engelshove­n sprak over het belang van het behoud van erfgoed: „Het heeft liefde, aandacht en beschermin­g nodig. Het gaat om onze identiteit.” In totaal is De Nachtwacht zeker 25 keer gerestaure­erd, weet het Rijksmuseu­m uit archieven. Die opknapbeur­ten waren mede nodig door een aantal doelbewust aangebrach­te beschadigi­ngen. In 1911 werd de Nachtwacht beschadigd met een mes. Toen raakte alleen de vernislage­n beschadigd. In april 1990 spoot een bezoeker zuur op het schilderij, ook toen werd alleen de vernislaag aangetast. De laatste grondige restaurati­e was veertig jaar geleden, naar aanleiding van een aanval met messteken in 1975. Een verwarde man bracht toen twaalf sneden aan op het doek, waarvan sommigen er dwars doorheen . Het doek kreeg toen, vanwege de spoed ook op zaal, een volledige behandelin­g, waarbij ook vernislage­n werden vervangen. Er werd toen gewerkt achter een wand met vensters. De voortgang kon het publiek volgen wanneer er niet gewerkt werd. Tijdens de restaurati­e gingen de gordijnen toen dicht.

 ??  ??
 ??  ?? Boven: De lichte witte waas op het doek. Onder: Proefopnam­es voor onderzoek Nachtwacht.
Boven: De lichte witte waas op het doek. Onder: Proefopnam­es voor onderzoek Nachtwacht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands