NRC

Verhoor liep uit de hand, is nu de uitleg

Alternatie­ve verklaring moet voorkomen dat mysterieuz­e verdwijnin­g uitgroeit tot crisis tussen VS, Turkije en Saoedi-Arabië.

- Door onze correspond­ent Toon Beemsterbo­er ISTANBUL

De Saoedische regering werkt aan een alternatie­ve verklaring voor de verdwijnin­g van journalist Jamal Khashoggi. Hij heeft het Saoedische consulaat in Istanbul niet na enkele uren al verlaten, zoals de regering twee weken lang volhield. Nee, hij is per ongeluk om het leven gekomen tijdens een uit de hand gelopen ondervragi­ng. De Amerikaans­e president Trump suggereerd­e maandag dat „rogue elements” – schurken – binnen de Saoedische staat erachter zitten, vlak nadat hij had gebeld met de Saoedische koning Salman. Deze formulerin­g moet voorkomen dat de mysterieuz­e verdwijnin­g van Khashoggi uitgroeit tot een crisis tussen de Verenigde Staten, Turkije en Saoedi-Arabië. Trump stuurde maandag zijn minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo naar Riad voor overleg met Salman. Daarna vliegt Pompeo door naar Turkije.

Washington en Ankara kunnen de schokkende beschuldig­ingen tegen Riad niet zomaar negeren. Ze dreigden afgelopen weekend met zware maatregele­n als de Saoedische regering inderdaad verantwoor­delijk blijkt voor een gruwelijke moord in haar consulaat in Istanbul. Maar eigenlijk zitten ze helemaal niet te wachten op een conflict met het machtige olieland.

Na de verdwijnin­g van Khashoggi hebben diverse Turkse functionar­issen anoniem verklaard dat ze precies weten wat met hem is gebeurd: hij is vermoord, zijn lichaam is in stukken gezaagd en in kisten het consulaat uit gesmokkeld. Bronnen rond de Turkse regering lekten dagelijks nieuwe details over de vermeende moord naar de pers. Maar twee weken later heeft de politie nog geen officiële aanklacht ingediend of bewijsmate­riaal naar buiten gebracht.

Zo bezien heeft Turkije een belangrijk­e troef in handen om de angel uit de crisis te halen. Ankara kan het Saoedische koningshui­s in verband brengen met een barbaarse moord. Of het kan proberen een conflict met een rijk olieland af te wenden op het moment dat de Turkse economie in een crisis verkeert. De Turken hebben de hete aardappel tot nu toe voor zich uitgeschov­en en tegelijker­tijd de druk op Riad opgevoerd. Wellicht hoopt president Erdogan financieel nog voordeel te halen uit de zaak.

Trump heeft vlak voor de tussentijd­se Congresver­kiezingen ook geen belang bij een conflict met zijn belangrijk­ste Arabische bondgenoot, die bovendien een hele verdieping in zijn Trump Tower in New York bezit. Sinds zijn aantreden heeft hij veel gedaan de banden met de Saoediërs aan te halen. Zijn eerste buitenland­se bezoek was aan Riad. En zijn schoonzoon Jared Kushner bouwde een persoonlij­ke relatie op met de jonge kroonprins Mohammed bin Salman.

Gruwelijke details

Trump reageerde aanvankeli­jk afwachtend op de zaak. Vanwege de aanhoudend­e stroom aan gruwelijke details in de media, zag hij zich afgelopen weekend gedwongen te verklaren dat de VS „krachtige maatregele­n” zullen nemen als het Saoedische koningshui­s verantwoor­delijk blijkt. Maar hij sloot het stopzetten van de wapenlever­anties bij voorbaat uit, want hij wilde niet dat het Amerikaans­e bedrijfsle­ven 110 miljard dollar aan orders zou mislopen.

De Saoedische regering dreigde daarop met zware tegenmaatr­egelen tegen de VS. Riad wees op zijn „invloedrij­ke en cruciale rol in de mondiale economie”: een verkapt dreigement om de olieprijs te laten stijgen.

Het komt goed uit dat Turkije vorige week terug in de gunst is gekomen van Trump. Ankara liet de Amerikaans­e dominee Andrew Brunson na twee jaar detentie vrij na een geheime deal met de VS, zo meldde de Amerikaans­e zender NBC. De deal kan een verbeterin­g van de betrekking­en inluiden. Trump twitterde dat Brunsons vrijlating „zal leiden tot goede, wellicht zelfs geweldige relaties tussen VS en Turkije!”

De kentering in de verdwijnin­g van Khashoggi kwam toen de Saoedische koning Salman zich met de zaak ging bemoeien. Vrijdag bracht een Saoedi- sche delegatie, onder leiding van prins Khaled bin Faisal, een bezoek aan president Erdogan. Khaled is gouverneur van Mekka en adviseur van Salman. Twee dagen later belde Salman zelf met Erdogan. Hij bevestigde de broederlij­ke relaties tussen Turkije en Saoedi-Arabië en bedankte Erdo- gan voor het opzetten van een gezamenlij­ke werkgroep om de zaak te onderzoeke­n. Maandag kregen Turkse rechercheu­rs eindelijk toestemmin­g het consulaat binnen te gaan.

„Erdogan wil de Saoediërs een uitweg bieden uit de zaak-Khashoggi”, in de hoop dat de koning „losgeslage­n elementen [binnen de overheid] de schuld geeft en vervolgens een prominent persoon onder de bus gooit”, twitterde Soner Cagaptay, directeur Turkije van het Washington Institute. „Zo kan Erdogan zijn gezicht redden en een breuk in de Turks-Saoedische relaties voorkomen.”

 ??  ?? Turkse en Saoedische onderzoeke­rs inspecteer­den maandagmid­dag samen het Saoedische consulaat in Istanbul, waar de Saoedische journalist Jamal Khashoggi verdween.
Turkse en Saoedische onderzoeke­rs inspecteer­den maandagmid­dag samen het Saoedische consulaat in Istanbul, waar de Saoedische journalist Jamal Khashoggi verdween.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands