NRC

Verzekeraa­rs willen minder invloed Rijk

Lagere zorgkosten, daar heeft het Rijk weinig over te zeggen. Toch lukte het te bezuinigen. Dankzij handige ambtenaren. Akkoorden met wijkverple­ging en ggz? Voor de verzekeraa­rs hoeft het niet

- Daan van Lent Enzo van Steenberge­n Door onze redacteure­n en

Ze noemen hem de opperDEN HAAG. masseur. Bas van den Dungen is topambtena­ar op Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport (VWS). Onzichtbaa­r voor de buitenwere­ld, onmisbaar voor zijn ministers.

Zijn politieke bazen – zorgminist­ers Hugo de Jonge (CDA) en Bruno Bruins (VVD) en staatssecr­etaris Paul Blokhuis (ChristenUn­ie) – kregen een jaar geleden een duidelijke opdracht mee in het regeerakko­ord: de groei van de zorg met 1,9 miljard euro beteugelen. Met bijna 80 miljard euro is gezondheid­szorg de grootste post op de overheidsb­egroting. Elk procent erbij betekent fors minder ruimte voor leraren, soldaten, politieage­nten. Woensdag en donderdag moeten de bewindslie­den hun begroting verdedigen in de Tweede Kamer.

Met het beperken van de groei in zorguitgav­en had vorig minister Edith Schippers (VVD) naam gemaakt. Zij introducee­rde de Hoofdlijne­nakkoorden: dwingende afspraken met zorgverzek­eraars, medisch specialist­en, huisartsen, wijkverple­egkundigen en geestelijk­e gezondheid­szorg.

De drie nieuwe bewindslie­den moesten dat succes overtreffe­n. Schippers zorgde ervoor dat de kosten niet sneller stegen dan de prognoses die het Centraal Planbureau maakt op basis van demografis­che en economisch­e factoren als loonen prijsontwi­kkeling. Voor de komende vier jaar is die prognose 11 procent groei.

De nieuwe bewindslie­den moesten de zorgkosten daaronder houden. Anders, aldus de Miljoenenn­ota, zou een „risico” voor de staatskas ontstaan en daarmee voor de hele rijksbegro­ting. Er was nog een reden om snel dwingende afspraken te maken. Met haar Hoofdlijne­nakkoorden gaf Schippers direct aan het begin van de kabinetspe­riode richting aan het beleid – daarna is de speelruimt­e gering.

Het is haar opvolgers gelukt. Belangrijk­ste afspraken dit keer: veel zorg weg uit de dure ziekenhuiz­en, die moeten krimpen. Meer zorg bij patiënten thuis, door huisartsen en wijkverple­egkundigen.

Voor de nieuwe akkoorden zaten de bewindslie­den meestal niet zelf aan de onderhande­lingstafel. Ze volgden het op afstand en hadden Van den Dungen – een oud-directeur van zorginstel­lingen, vijf jaar op het ministerie en voor de derde keer onderhande­laar over Hoofdlijne­nakkoorden – aangesteld die opdracht te vervullen. Samen met Ernst van Koesveld, directeur zorgverzek­eringen op het ministerie, geldt hij als architect van de akkoorden. Dat blijkt uit een reconstruc­tie waarvoor NRC sprak met zestien mensen die aan tafel zaten voor de vier akkoorden. Ze wijzen allemaal naar deze twee ambtenaren: zonder hen lagen er geen akkoorden. Ze bedachten een ‘creatief ’ rapport, belegden topoverleg in ‘kleine kring’ en overtuigde­n iedereen aan tafel te blijven.

Deel 1: paasei en waardebon

In de buurt van Utrecht Centraal komen in de laatste maanden van vorig jaar en de eerste van dit jaar zestien deskundige­n uit de zorg bijeen. Hooglerare­n, bestuurder­s, een directeur van een grote zorgverzek­eraar, een psychiater, een chirurg, een neuroloog. Ze praten over hoe de zorg in de toekomst beter en goedkoper kan.

Begin april is hun rapport af, De juiste zorg op de juiste plek. Als dank krijgen ze een waardebon en een paasei. De richting die ze bepleiten: beter voorkomen dat mensen ziek worden, meer zorg dicht bij huis, meer elektronis­che hulpmiddel­en, minder dure ziekenhuis­zorg. „Doorgaan op dezelfde weg is financieel onhoudbaar”, meldt het rapport.

De status van deze toekomstve­rkenning is niet direct helder. Maar spoedig snapt iedereen dat het ministerie heeft gewacht met onderhande­len over Hoofdlijne­nakkoorden tot het er was. De ‘creatieve sessies’ met de zestien experts zijn een tactische noodgreep geweest, bedacht door Van den Dungen en Van Koesveld. Want eigenlijk heeft het ministerie niet veel te vertellen over de verdeling van geld in de zorg. Het beheer erover ligt, sinds de introducti­e van marktwerki­ng in 2006, bij de zorgverzek­eraars. Die moeten voor de beste prijs de beste zorg inkopen voor hun ‘klanten’ – alle Nederlande­rs.

Het ‘creatieve rapport’ blijkt de geesten van de onderhande­laars rijp te hebben gemaakt. Zij hebben bijna allemaal wel een lijntje met een van de opstellers en tijdens de onderhande­lingen worden ze er keer op keer mee geconfront­eerd. In de vier akkoorden die daarna worden gesloten, keren veelal de maatregele­n uit het rapport terug. Veel onderhande­laars zijn er opgetogen over: bij vorige akkoorden ontbrak zo’n gezamenlij­k verhaal.

Niet iedereen is er blij mee. Wim van Harten, bestuursvo­orzitter van het Rijn- state-ziekenhuis in Arnhem en hoogleraar aan de Universite­it Twente: „Met dat rapport zijn de ziekenhuiz­en in de val gelopen. Het is onvoldoend­e wetenschap­pelijk gemotiveer­d en leidt tot politiek wenselijke oplossinge­n. Het is echt niet goed dat de onderhande­laars daar zo kritiekloo­s in zijn meegegaan.”

Deel 2: biefstuk met friet

Het Wilhelmina­park in Utrecht ligt vol met studenten die bier drinken en barbecuen. Het is een mooie lentedag, laat in april. Op het terras van restaurant Wilhelmina­park zitten bestuurder­s van grote zorgverzek­eraars, de beroepsver­eniging van medisch specialist­en, de brancheorg­anisatie voor ziekenhuiz­en en de universita­ire ziekenhuiz­en. Ze eten biefstuk met friet en drinken een glas wijn.

Met Bas van den Dungen praten ze over het akkoord voor medisch-specialist­ische zorg. Dat is het eerste en belangrijk­ste van de zorgakkoor­den die het ministerie wil sluiten. Ziekenhuiz­en moeten 1,5 miljard euro minder gaan uitgeven. Een bittere pil, want ze willen ook graag nieuwe, maar kostbare operatieme­thoden en betere, maar duurdere medicijnen. Tegelijk hebben ze in de gaten dat verzet tegen de bezuinigin­g zinloos is. Hun onderhande­laars beseffen ook: als wij hier verkeerde afspraken maken, gaan er ziekenhuiz­en failliet.

Het is die lentedag de laatste ontmoeting van deze mannen. Ze zijn een keer eerder bijeen geweest, eind december. Voor de zorgverzek­eraars zitten oud-mi-

nister Ab Klink (nu VGZ-bestuurder) en Wim van der Meeren (CZ) erbij. David Jongen, directeur van het Heerlense Zuyderland-ziekenhuis, is vicevoorzi­tter van de Nederlands­e Vereniging van Ziekenhuiz­en, Robert Sie vertegenwo­ordigt de Medisch Specialist­en Federatie. Ernst Kuipers van het Erasmus MC vervangt Wouter Bos namens de academisch ziekenhuiz­en.

Het is een relatief klein gezelschap. Topambtena­ar Van den Dungen weet: met een klein groepje is het makkelijke­r onderhande­len. Dat hebben de topmannen ook tegen hem gezegd. Daarom heeft hij niet iedereen uitgenodig­d. De Patiëntenf­ederatie Nederland ontbreekt, hoewel die namens 170 patiënteno­rganisatie­s het akkoord moet onderteken­en. Een onderhande­laar die er wél bij is: „In het Wilhelmina­park hebben we met een klein groepje de belangrijk­ste afspraken gemaakt.”

Zo komt het dat op 25 april, als álle onderhande­laars samenkomen in Den Haag, veel discussiep­unten al zijn weggewerkt. De ziekenhuiz­en en medisch specialist­en accepteren dat ze niet meer mogen groeien. Maar ze willen wel ‘transitieg­eld’ om dat op te vangen.

De passage over die vergoeding­en lijkt rond, maar tegen 23.00 uur willen de verzekeraa­rs ineens een heel andere tekst. Ziekenhuis­bestuurder Jongen schiet uit zijn slof: „Hoe kunnen jullie dit nu maken, op dit moment?” Van den Dungen grijpt in. Hij schorst, neemt de verzekeraa­rs mee naar een aparte ruimte. Wat hij daar precies zegt, wil niemand kwijt – dit zijn momenten dat de topambtena­ar „masseert”. Als ze terugkomen, is het geregeld.

Krap een uur later moet Van den Dungen bellen met minister Bruins. Nu liggen de ziekenhuiz­en dwars, over de bezuinigin­g in het laatste jaar van dit Hoofdlijne­nakkoord. Kunnen ze op een nullijn blijven of wordt het een kleine min? Het lijkt symbolisch, maar Jongen weet dat hij de ziekenhuiz­en anders niet mee krijgt. Bruins geeft de ziekenhuiz­en hun zin.

Terwijl onderhande­laars na middernach­t vermoeid naar de trein lopen, zijn ze op het ministerie blij. Er moeten nog drie akkoorden worden gesloten, maar financieel is de belangrijk­ste belofte uit het regeerakko­ord al bijna nagekomen. De volgende dag zijn er gebakjes op het departemen­t.

Deel 3: biertje drinken na middernach­t

Op een zomerse dag eind juni is het ministerie uitgestorv­en. Alleen een groep onderhande­laars is op deze warme dag binnen. Zij moeten het akkoord over de huisartsen­zorg afronden. Nu de ziekenhuiz­en minder geld krijgen, is er wat over voor de huisartsen. Zij moeten veel van de zorg overnemen die niet per se door het ziekenhuis verleend hoeft te worden.

De huisartsen zijn eerder hard in botsing gekomen met de zorgverzek­eraars. Een principekw­estie: de huisartsen willen dat zorgautori­teit NZa erop toeziet dat ze hun budget uitgekeerd krijgen. De zorgverzek­eraars willen juist de vrijheid om minder geld aan huisartsen te geven als ze vinden dat die goedkoper of efficiënte­r kunnen werken. In Amsterdam zien verzekeraa­rs bijvoorbee­ld dat huisartsen een groep patiënten digitaal begeleiden. Dat is goedkoper en effectief en dát willen de verzekeraa­rs stimuleren.

De ruzie is in potentie desastreus voor het ministerie. Dan komt er wat de zorgverzek­eraars betreft geen akkoord. Tijdens een hoorzittin­g van de Tweede Kamer in april hebben ze dat al openlijk laten blijken. Op de achtergron­d beginnen de ambtenaren zorgverzek­eraars te bewerken. Ze beloven dat hun rol in stand blijft: zij houden hun macht om zorg in te kopen.

Als Ella Kalsbeek en Paulus Lips, bestuurder­s van de huisartsen­vereniging, die junidag naar Den Haag reizen, zeggen ze tegen elkaar: grote kans dat we zonder akkoord met het avondeten al thuis zijn. Ze spreken af meteen aan het begin de zaak op de spits te drijven. „Willen jullie überhaupt wel een akkoord”, vraagt Kalsbeek de verzekeraa­rs. „Zijn jullie van gedachten veranderd? Zo ja, dan praten we door, maar anders heeft het geen zin.” Er valt een stilte. Dan neemt VGZ-bestuurder Ab Klink het woord. Ja, de verzekeraa­rs willen een akkoord, zegt hij. Ze vinden het oké op grote lijnen afspraken te maken en zien het als een teken van hoffelijkh­eid tegenover de minister.

Van den Dungen haalt opgelucht adem. Het scheelde niets of er was geen akkoord gekomen. Als de zorgverzek­eraars niet willen, kan het departemen­t hen niet dwingen. Die avond kan hij Bruno Bruins vertellen dat hij weer een akkoord kan onderteken­en. Ter afsluiting drinken de onderhande­laars een biertje.

Deel 4: het Laatste Avondmaal

Bij de zorgakkoor­den met wijkverple­egkundigen en geestelijk­e gezondheid­szorg speelt hetzelfde: voor verzekeraa­rs hoeft het niet. Maar ook hier blijven ze om de tafel en ook deze twee akkoorden komen rond. Een onderhande­laar van een verzekeraa­r: „We hebben staatssecr­etaris Blokhuis ook zijn akkoordje gegund.”

Blokhuis, die de onderhande­lingen over het akkoord in de ggz leidt, is de enige bewindsper­soon die zélf wel aanzit bij de onderhande­lingen. Ministers De Jonge en Bruins komen vooral in beeld als er problemen dreigen, is onderhande­laars opgevallen. „De ministers zijn er op het einde bij voor de foto”, zegt een onderhande­laar die bij diverse akkoorden aan tafel zat.

Tekenend voor de macht van de ambtenarij: al tijdens de kabinetsfo­rmatie hebben ambtenaren van Volksgezon­dheid ervoor gezorgd dat in het regeerakko­ord is opgenomen dat de zorgakkoor­den een jaar langer duren dan het kabinet-Rutte III. Zo valt het zorgbeleid niet stil tijdens de volgende kabinetsfo­rmatie en hoeft een nieuwe minister niet op stel en sprong nieuw beleid te formuleren.

De laatste onderhande­lingsdag werd afgesloten met een etentje. Risotto met lam in de kantine van het ministerie. Het Laatste Avondmaal, grapt theoloog Jacobine Geel, die als voorzitter van GGZ Nederland aan tafel zit, „net zoals het origineel een symbool van een nieuw begin”. Er is een foto van het moment. Een grote groep onderhande­laars aan een wit gedekte tafel. Lachende gezichten. Eén man is niet in beeld.

Bas van den Dungen maakte de foto. Dit is deel 1 van een tweeluik. Later deze week: wat betekenen de akkoorden voor patiënten?

Ziekenhuiz­en zijn in de val gelopen. Dit rapport leidt tot politiek wenselijke oplossinge­n Wim van Harten bestuursvo­orzitter Rijnstate-ziekenhuis

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? V.l.n.r.: Dianda Veldman (Patiëntenf­ederatie), Ab Klink (zorgverzek­eraar, VGZ), Jacobine Geel (GGZ Nederland), Ruben Wenselaar (zorgverzek­eraar, Menzis), Ella Kalsbeek (voorzittte­r Landelijke Huisartsen Vereniging), Wim van der Meeren (zorgverzek­eraar, CZ)
V.l.n.r.: Dianda Veldman (Patiëntenf­ederatie), Ab Klink (zorgverzek­eraar, VGZ), Jacobine Geel (GGZ Nederland), Ruben Wenselaar (zorgverzek­eraar, Menzis), Ella Kalsbeek (voorzittte­r Landelijke Huisartsen Vereniging), Wim van der Meeren (zorgverzek­eraar, CZ)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands