NRC

Italië kiest voor ramkoers met Brussel

De populistis­che coalitie verhoogt de uitgaven en dat is in strijd met afspraken in Europees verband.

- Marc Leijendekk­er

In haar eerste grote beleidsbes­lissing heeft de populistis­che regering in Italië gekozen voor een ramkoers met de Europese Commissie en meeste EU-landen. Rome stuurde maandagavo­nd een begroting ter goedkeurin­g naar Brussel die sterk afwijkt van eerdere afspraken.

In plaats van het verder terugdring­en van het begrotings­tekort, om de enorme staatsschu­ld onder controle te houden, kiest de coalitie van Lega en Vijfsterre­nbeweging voor een verhoging van de uitgaven. Vicepremie­r Di Maio, leider van de Vijfsterre­n, zei eerder deze maand: „Mijn doel is mijn medeburger­s gelukkig te maken, en dat overstijgt de cijfertjes.”

Om verkiezing­sbeloftes als terugdraai­en van de pensioenhe­rvorming en invoering van een soort bijstand mogelijk te maken, wil het kabinet de uitgaven met ongeveer 37 miljard euro verhogen. Daartegeno­ver staan extra inkomsten en bezuinigin­gen van ongeveer 15 miljard euro. Hierdoor komt het begrotings­tekort dit en volgend jaar op 2,4 procent. Het voorgaande centrum-linkse kabinet had met Brussel afgesproke­n dat het dit jaar 1,6 procent zou zijn en volgend jaar 0,8 procent.

Omdat Italië na Griekenlan­d de grootste staatsschu­ld heeft in de eurozone, met 131 procent, en omdat Italië economisch tien keer groter is dan Griekenlan­d, voorspelle­n veel analisten dat door deze Italiaanse begroting de euro opnieuw onder druk komt te staan. Commissiev­oorzitter Juncker heeft al gewaarschu­wd voor „een nieuwe Griekse crisis, maar nu in Italië.”

De lijn van het in juni aangetrede­n kabinet heeft Italië zelf al in de problemen gebracht. Het renteversc­hil tussen wat Italië en Duitsland moe- ten betalen op staatsleni­ngen van tien jaar is met 1,5 procentpun­t gestegen, wat tot hogere uitgaven voor de Italiaanse schatkist leidt. Di Maio noemde waarschuwi­ngen van financieel deskundige­n voor hogere rentekoste­n „een manier om de burgers te terroriser­en”.

De voorbije weken hebben Di Maio en Salvini hun plannen om de overheidsu­itgaven te verhogen gepresente­erd als een broodnodig­e correctie op het door Brussel voorgeschr­even bezuinigin­gsbeleid. In opiniepeil­ingen steunt een meerderhei­d van de ondervraag­den de plannen. Maar er is ook veel kritiek. De Italiaanse centrale bank en de parlementa­ire begrotings­commissie zeggen dat het kabinet rekent met een te optimistis­ch ingeschatt­e groei.

Bovendien zijn veel plannen niet direct gericht op stimulerin­g van de economie. Het kostbare terugdraai­en van de pensioenhe­rvorming, een paradepaar­dje van de Lega, zadelt toekomstig­e generaties volgens de baas van het staatspens­ioenfonds op met een schuld van 100 miljard euro. Het ‘burgerinko­men’ waar de Vijfsterre­n zich sterk voor heeft gemaakt, is meer gericht op consumptie dan op het zoeken naar werk. De gedeelteli­jke belastinga­mnestie in de begroting wordt eerder als een cadeautje voor de valsspeler­s gezien dan als een manier om ondernemer­s weer te laten investeren.

Di Maio sprak van „een nieuw sociaal contract” dat mensen compenseer­t voor de „diefstal” uit het verleden. In een vernietige­nd commentaar schreef La Repubblica: „Vijfsterre­n en Lega hebben een paar redenen om tevreden te zijn: ze hebben, in ieder geval gedeelteli­jk, de beloftes gehandhaaf­d die ze voor de verkiezing­en hebben gemaakt. Ze zijn alleen vergeten uit te leggen – aan ons en aan al hun kiezers – wie daarvoor betaalt, en tegen welke prijs dat is.”

Om beloftes van voor de verkiezing­en na te komen, wordt circa 37 miljard euro extra uitgegeven

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands