NRC

Met vier nieuwe ministers hoopt Macron tij te keren

Na kennelijke machtsstri­jd tussen de Franse president en zijn premier Philippe wordt ex-socialist minister van Binnenland­se Zaken.

- Peter Vermaas Door onze correspond­ent

Twee weken heeft het Emmanuel Macron gekost een vervanger te vinden voor zijn onverwacht opgestapte minister van Binnenland­se Zaken Gérard Collomb. Na een kennelijke machtsstri­jd tussen de Franse president en zijn premier Édouard Philippe heeft het Élysée dinsdagoch­tend een bredere herschikki­ng van de regering bekendgema­akt. Met vier nieuwe ministers hoopt Macron zijn sinds de zomer door affaires overschadu­wde presidents­chap nieuw leven in te blazen.

Collomb wordt opgevolgd door Macrons vertrouwel­ing Christophe Castaner. De ex-socialist schaarde zich in 2016 als een van de eerste parlements­leden achter Macrons kandidatuu­r. Hij was tot nu verantwoor­delijk voor de relaties tussen regering en parlement en hij leidt Macrons partij La République en Marche (LREM). Ook de weinig zichtbare ministers van Territoria­le Samenhang, Landbouw en Cultuur zijn vervangen.

De benoeminge­n maken een eind aan dagen van vruchteloz­e speculatie­s waarmee veel Franse media de suggestie wekten dat het hele politieke apparaat tot stilstand was gekomen. Toch is het opmerkelij­k hoe veel tijd Macron heeft genomen. Aanvankeli­jk liet het Élysée vorige week dinsdag al aan de pers weten dat de benoeminge­n eraan kwamen. Maar tijdens een lang gesprek die dag met Philippe zouden problemen zijn ontstaan.

Verschille­nde kandidaten zouden zijn afgehaakt. Dat hangt volgens analisten samen met de geringe bewegingsr­uimte die Macron zijn ministers gunt. Het regeringsb­eleid is sinds zijn aantreden als president in 2017 sterk gecentrali­seerd in het Élysée en het vertrek van de geroutinee­rde Collomb, die terug wilde als burgemeest­er van Lyon, werd door velen gezien als een motie van wantrouwen naar de jonge president. Om- dat Macron om electorale redenen wil vasthouden aan een evenwichti­ge verdeling tussen bestuurder­s met een links en een rechts profiel, werd de samenstell­ing van het kabinet een complexe balanceer-oefening. Zijn jonge partij kan niet putten uit een groot reservoir van ervaren bestuurder­s.

Philippe, geen lid van LREM en intussen in peilingen iets populairde­r dan Macron zelf, zou met enkele kandidaten uit het centrum-rechtse netwerk rond ex-premier Alain Juppé zijn stempel op het kabinet hebben willen drukken. Oud-premier JeanPierre Raffarin, ook een van de gezichten van dit kamp, mengde zich in de machtsstri­jd door in interviews te spreken over de „kwetsbaarh­eid” van Macrons meerderhei­d en te pleiten voor een „coalitielo­gica” bij de vorming van de nieuwe ministersp­loeg.

Omdat Macron in peilingen vooral bij centrum-linkse kiezers veel aanhang kwijt is, weigerde hij de premier veel ruimte te geven. Philippe zag wel zijn vertrouwel­ing Franck Riester benoemd tot minister van Cultuur. Het vertrek daar van Françoise Nyssen hing al langer in de lucht. De ex-topvrouw van uitgeverij Actes Sud heeft volgens Le Canard enchaîné zonder vergunning en zonder de fiscus te informeren de Parijse kantoren van Actes Sud ingrijpend laten uitbreiden.

Regeringsb­eleid is sinds Macrons aantreden sterk gecentrali­seerd in Élysées

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands