NRC

Het is oorlog maar wij hebben beter vermaak

- Tom-Jan Meeus

I n de laatste aflevering van mijn favoriete Amerikaans­e podcast, Skulldugge­ry met onderzoeks­reporter Michael Isikoff (Yahoo News), kwam een ontregelen­de vraag voorbij. In Skulldugge­ry gaat het vaak over inlichting­enwerk, en een van de gasten was Greg Miller, die voor The Washington Post de Russische inmenging bij de verkiezing­en van 2016 onderzoekt. Hij schreef er een boek over, The Apprentice.

Miller vertelde dat hij in juli in Helsinki was, waar Trump en Poetin elkaar officieel ontmoetten. Hij zag dat Trump na afloop meer geloof hechtte aan Poetins ontkenning van de inmenging dan aan bevindinge­n van zijn inlichting­endiensten. Het zette hem, overtuigd van de Russische aanval in 2016, aan het denken.

Stel je voor, zei Miller, dat Poetin zou beamen wat de diensten allang weten: ja, we hebben ons de verkiezing­en van 2016 bespeeld. „Welk been heeft Trump dan nog om op te staan?”

De betekenis: we leven in een tijd waarin de president van Rusland de geloofwaar­digheid van zijn Amerikaans­e collega kan breken. Het kan in een seconde. Het kan elke seconde.

Poetin kán Trumps geloofwaar­digheid breken. In een seconde. In elke seconde

T egen die achtergron­d was het boeiend dat minister Bijleveld (Defensie, CDA) bij WNL op Zondag beaamde, op aangeven van Balie-directeur Yoeri Albrecht, dat we in „cyberoorlo­g” met Rusland zijn. De vriend van onze beste vriend is onze vijand: zo penibel is het.

We moeten onze naïviteit hierover afleggen, benadrukte Bijleveld. Russen proberen ook ons debat te beïnvloede­n. Ze noemde MH17, Albrecht wees op het Oekraïne-referendum en Brexit. „Precies”, zei ze.

De Tweede Kamer wil deze week praten over de hackpoging van Russische inlichting­enmensen in Den Haag. Een zaak die snel weer uit de media verdween, maar je mag hopen dat de ernst tot de nationale vergaderza­al doordringt. Dat dit niet gaat om incidentje­s of lullig geklungel: dat Russische cyberaanva­llen op de overheid helaas al jaren routine zijn.

Ook kijk ik uit naar de bijdragen van Wilders en Baudet. Zoals Trump flirt met Poetin, zo prezen ook zij eerder de Russische president, vooral om zijn patriotism­e en strijd tegen de islam. Ik zou zeggen: leg dan ook even uit waarom Poetins cyberaanva­llen op jullie eigen land blijkbaar minder betekenis hebben.

Maar vooral hoop je dat er weer logica in de volgorde van onderwerpe­n komt. Er wordt wat af gedebattee­rd in dit land. Blokkeerfr­iezen. Het voetbal. Rob Jetten. De talkshow van Twan Huys. Allemaal enorm van belang. Maar zullen we even afspreken dat vijandige aanvallen net iets belangrijk­er zijn?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands