NRC

Na 354 dagen hijst Rutte de witte vlag

Premier Rutte (VVD) haalt nu zelf een streep door zijn persoonlij­ke regeringsp­roject. Dat kan niet zonder politieke schade. Als het smeermidde­l bij de eerste casus mislukt, heeft het geen zin om eraan vast te houden

- Philip de Witt Wijnen Door onze redacteur

„We hebben besloten om niet door te gaan met de afschaffin­g van de dividendbe­lasting”, sprak de minister-president maandagmid­dag even na half vier bij het verlaten van het wekelijks coalitieov­erleg op het ministerie van Volksgezon­dheid. Eufemistis­ch verklaarde hij dat „het draagvlak voor deze maatregel beperkt was”.

Nog geen jaar – 354 dagen, om precies te zijn – duurde het voor premier Mark Rutte (VVD) definitief de witte vlag hees. Hij maakte gisteren een eind aan de vaakst besproken, door de oppositie meest bestreden en voor hem persoonlij­k pijnlijkst­e maatregel uit het regeerakko­ord van zijn derde kabinet.

‘Cadeau aan multinatio­nals’

Op donderdag 26 oktober vorig jaar stond dat kabinet, na de langste formatie uit de parlementa­ire geschieden­is, op het bordes van paleis Noordeinde. Al binnen een paar dagen was duidelijk dat maatregel N154 uit het regeerakko­ord de grote boksbal voor de oppositie werd om op te meppen: „De dividendbe­lasting wordt afgeschaft.”

Dat was in de ogen van veel critici niets anders dan een cadeautje aan buitenland­se aandeelhou­ders van grote multinatio­nals, ter waarde van aanvankeli­jk 1,4 miljard euro. Later liep dat bedrag nog op tot 1,9 miljard.

Het was bovendien een maatregel die, zo bleek in de loop der tijd, van de persoonlij­ke verlanglij­st van Rutte kwam. Het voornemen had in geen enkel verkiezing­sprogramma gestaan. De VVD-leider beoogde er grote multinatio­nals voor het land mee te behouden. Unilever, en in de toekomst wie weet opnieuw ook Shell, dreigde Nederland als officiële zetel de rug toe te keren.

En nu, 354 dagen na de beëdiging, zet Rutte er definitief een streep door. Gedwongen door wat hij op 5 oktober al een „relevante ontwikkeli­ng” noemde, dat Unilever onder druk van buitenland­se beleggers had besloten de keuze voor Rotterdam als vestigings­plaats voor het hoofdkanto­or in te trekken. Het stond later deze maand op de agenda van een bijzondere aandeelhou­dersvergad­ering. Daarmee was het hoofdmotie­f van de dividendma­atregel verdwenen.

Als het smeermidde­l bij de eerste casus al mislukt, klonk het binnen de top van de coalitie, wat heeft het dan voor zin om eraan vast te houden? En dus ging het kabinet het fiscale pak- ket voor de versterkin­g van het vestigings­klimaat – zo luidde steeds de officiële noemer van de afschaffin­g van de dividendbe­lasting – „heroverweg­en”. Iedereen in Den Haag wist toen: de dividendma­atregel is van de baan.

Dividendso­ap

Dat het maandag de minister-president zelf was die er voor de verzamelde pers officieel een streep door- heen trok, maakt de ‘dividendso­ap’ er voor hem politiek niet minder akelig op. Rutte werd daarvoor te veel met het omstreden voornemen vereenzelv­igd.

Hij was het die het plan destijds in de eindfase van de formatiebe­sprekingen uit zijn binnenzak trok. Hij was het die de noodzaak van de maatregel „tot in het diepst van zijn vezels” had gevoeld.

Hij was het die daar uit „contacten met het internatio­nale bedrijfsle­ven” achter was gekomen. En hij was het die bij de steeds luider klinkende kritiek – ook van zijn regeringsp­artners D66 en ChristenUn­ie – het voorstel te vuur en te zwaard bleef verdedigen. Daarom was de kille mededeling (per sms) van Unilever in de vroege ochtend van 5 oktober voor de premier zo onvoorstel­baar genant.

De oppositie is blij met het intrekken van de door haar zo verafschuw­de afschaffin­g van de dividendbe­lasting. GroenLinks-leider Jesse Klaver gaf er allereerst zichzelf een schouderkl­opje voor. „Een jaar lang strijden en oppositie voeren werkt”, twitterde hij maandag.

Maar diezelfde oppositie is zeker nog niet klaar met de aanval op de fiscale plannen van Rutte III. Ook het herziene pakket voor het bedrijfsle­ven valt slecht. De vrijgevall­en 1,9 miljard euro gaat nu immers naar andere fiscale zoetighede­n voor bedrijven.

Pinautomaa­t voor bedrijfsle­ven

En dus niet naar het klimaat of de publieke sector, wat de linkse oppositie herhaaldel­ijk heeft geëist. „Rutte III blijft pinautomaa­t voor bedrijfsle­ven”, was de eerste reactie van fractievoo­rzitter Lodewijk Asscher. „Zelfde foute keuze, andere meloen.”

Daarmee verwijst de PvdA-leider naar het buzzword in de dividendkw­estie. Tweede Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUn­ie) maakte naam door het regeerakko­ord op dat punt „een hele meloen om door te slikken” te noemen.

Die pijnlijke hap blijft hem en vele andere criticaste­rs uit de coalitiepa­rtijen nu bespaard.

Waar de beoogde afschafDEN HAAG. fing van de dividendbe­lasting volgens de oppositie louter „een cadeautje” was aan búítenland­se beleggers in beursgenot­eerde bedrijven, profiteert nu het Néderlands­e bedrijfsle­ven van de intrekking ervan. De 1,9 miljard euro die vrijvalt met het kabinetsbe­sluit de dividendbe­lasting in stand te houden, komt ten goede aan het gehele bedrijfsle­ven, met name het midden- en kleinbedri­jf (mkb). Dat zei maandagavo­nd staatssecr­etaris Menno Snel (Financiën, D66) ter toelichtin­g op de „heroverweg­ing” van het belastingp­akket voor het vestigings­klimaat.

Ruim 1,4 miljard van het vrijgevall­en geld gaat naar verdere verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng dan eerder in het regeerakko­ord afgesproke­n. Het lage tarief, voor bedrijven met een winst tot 2 ton, daalt de komende jaren in stapjes van 20 tot 15 procent. Het hoge tarief, voor winsten boven de 2 ton, daalt iets minder sterk naar 21,5 procent.

Volgens sceptici versterkt Nederland hiermee ook de internatio­nale fiscale race to the bottom, waarbij EUlanden elkaar met steeds lagere belastingt­arieven beconcurre­ren. Snel noemde de nieuwe winstbelas­tingtariev­en „juist heel erg Europa- proof ”. „Het gemiddelde Europese tarief is 20,9 procent. Daar zaten we net iets boven, en daar gaan we nu net iets onder.” En trouwens: „Ierland heeft al een kleine twintig jaar een tarief van veel minder dan 15 procent.”

De overige half miljard euro steekt het kabinet in acht andere maatregele­n die voor enige (extra) fiscale verlichtin­g zorgen bij bedrijven. Meest in het oog springende is dat er nu toch een overgangsr­egeling komt voor de vorig jaar aangekondi­gde versoberin­g van de expatregel­ing. Dat is een belastingk­orting waarbij buitenland­se werknemers over 30 procent van hun inkomen geen belasting zijn verschuldi­gd. De duur van de regeling wordt teruggebra­cht van acht naar vijf jaar. Een luid protest stak op omdat de versoberin­g ook voor expats zou gelden die al in Nederland werkzaam zijn. De druk kwam niet alleen vanuit (internatio­nale) bedrijven, maar ook van universite­iten waar zes- tot zevenduize­nd buitenland­se medewerker­s en onderzoeke­rs werken. Daar blijkt het kabinet toch gevoelig voor: er komt voor 60 miljoen euro coulance voor bestaande gevallen.

Daarnaast komt nog eens 200 miljoen beschikbaa­r om vanaf 2021 de werkgevers­lasten op arbeid verder te verlagen. Het kabinet doet dit „om het ondernemer­sklimaat verder te versterken.”

Het zijn maatregele­n waar niet veel mensen iets op tegen zullen hebben – ook niet in de linkse oppositie die zich het afgelopen jaar zo fel heeft verzet tegen de voorgenome­n afschaffin­g van de dividendbe­lasting. Al was het maar omdat nu veel meer bedrijven – groot en klein – profiteren, en niet langer alleen de allergroot­ste. De popularite­it van multinatio­nals, en hun bazen, is er tijdens het felle ditvidendd­ebat niet op vooruitgeg­aan.

Aantoonbaa­r groeieffec­t

Snels belangrijk­ste verdedigin­g van het nieuwe pakket is dat het effect evident „direct gerelateer­d is aan de Nederlands­e ecomie”. Bij schrappen van de dividendbe­lasting viel zo’n effect maar niet te bewijzen. De staatssecr­etaris verwacht nu zelfs dat de economisch­e groei erdoor kan stijgen. „Het plan is nog niet helemaal doorgereke­nd, maar in zijn algemeenhe­id heeft het Centraal Planbureau altijd gezegd en geschreven dat de afschaffin­g van de dividendbe­lasting geen aantoonbaa­r positief groeieffec­t heeft. De verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng heeft dat wel.”

Waarom kwam het kabinet dan niet eerder met dit plan? „Omdat het vorige pakket specifieke­r gericht was op het aantrekken van hoofdkanto­ren”, aldus Snel. Het economisch­e effect daarvan was moeilijker meetbaar, maar de staatssecr­etaris blijft erbij dat het „best wel een goede gedachte” was.

Toch gingen, en gaan, er geluiden op om de nu vrijgevall­en 1,9 miljard euro uit het handhaven van de dividendbe­lasting anders te besteden dan aan het bedrijfsle­ven. De linkse oppositie dringt al langer aan op meer investerin­gen in de publieke sector: politie, onderwijs en zorg kampen met grote (personeels)tekorten en hoge werkdruk.

Dit vindt het kabinet niet nodig. Sinds Unilever onverwacht terug- kwam van het besluit in Rotterdam zijn enige hoofdkanto­or te vestigen, was de opdracht volgens Snel niet: schrijf een nieuwe regeerakko­ord, maar kijk naar de fiscale maatregele­n „binnen de paragraaf vestigings­klimaat”.

Een derde alternatie­f voor de 1,9 miljard ligt in lijn met waar de Raad van State en het Planbureau op Prinsjesda­g op hamerden: overheid, doe meer aan het aflossen van de staatsschu­ld om zo buffers op te bouwen voor de volgende economisch­e crisis. Snel erkent dat dit op zichzelf „prudent” begrotings­beleid is. Toch vindt hij het „logisch” dat bij het openbreken van het regeerakko­ord alleen is gekeken naar de lastenkant van de begroting. „Maar er zullen mensen zijn die dit ook een slecht pakket vinden.”

 ??  ?? maakt bekend dat het plan om de dividendbe­lasting af te schaffen definitief van de baan is.
maakt bekend dat het plan om de dividendbe­lasting af te schaffen definitief van de baan is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands