NRC

Burgemeest­er van lintjeskni­pper tot misdaadbes­trijder

-

Bedreiging­en van lokale bestuurder­s nemen niet toe in aantal maar wel in ernst.

Het kwam de afgelopen jaAMSTERDA­M. ren wel vaker voor dat een burgemeest­er beschermd moest worden. Tegen een coffeeshop­houder, boos over de sluiting van zijn zaak. Een groep voetbalhoo­ligans, van wie het supporters­café op last van de burgemeest­er dicht moest. Of een Syrische man, die nul op het rekest kreeg na zijn verzoek om een woning. Maar toen vorige week bekend werd dat de Haarlemse burgemeest­er Jos Wienen moest onderduike­n, was duidelijk dat het om heel wat ernstigere bedreiging­en ging. Over de herkomst van de bedreiging­en laten de autoriteit­en niets los, maar gezien de zwaarte van de beveiligin­g wordt aangenomen dat ze uit de hoek van de georganise­erde misdaad komen.

Neemt de frequentie en ernst van de bedreiging van lokale bestuurder­s inderdaad toe? Harde cijfers zijn lastig te geven, beveiligin­gsmaatrege­len worden alleen publiek als bestuurder­s er zelf over naar buiten treden of als ze dusdanig zijn dat ze niet onzichtbaa­r kunnen blijven. Bij de Haarlemse burgemeest­er zwom vorige maand een agent mee tijdens een zwemtocht voor een goed doel.

Uit de zogeheten Agressiemo­nitor, die het ministerie van Binnenland­se Zaken sinds 2010 tweejaarli­jks publiceert, bleek afgelopen juni dat het aantal bestuurder­s en politici dat bedreigd is, licht toenam. In 2017 kreeg 29 procent van de politici bij waterschap­pen, provincies en gemeenten te maken met agressie of geweld, tegen 28 procent in 2015. Opvallend is wel de daling bij burgemeest­ers: waar in 2015 nog 55 procent met bedreiging te maken kreeg, daalde dat percentage dit jaar naar 43 procent. Volgens de onderzoeke­rs kan dit te maken hebben met de piek in het aantal bedreiging­en die er was rond de vluchtelin­gencrisis.

Van een duidelijke stijging lijkt dus geen sprake. Toch springt een aantal ernstige zaken er de afgelopen tijd wel uit. Net als de Haarlemse burgemeest­er Wienen, moest ook locoburgem­eester van Emmen Bouke Arends vorig jaar onderduike­n. Arends vluchtte naar Engeland, na bedreiging­en die verband hielden met de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender. Eerder dit jaar kreeg Wil Houben, burgemeest­er van het Limburgse Voerendaal, op straat een vuurwapen op zich gericht door een gemaskerde man. En Greetje Bos, pas aangetrede­n wethouder in Breda, kan „uit veiligheid­soverwegin- gen” voorlopig niet in die stad wonen. Tot voor kort was Bos als officier van justitie betrokken bij de aanpak van motorclubs.

De Groningse hoogleraar algemene rechtswete­nschap Jan Brouwer ziet de ernst van de bedreiging­en wel degelijk toenemen. „Lokale politici bedreigen is van alle tijden. Maar met de dood, en dusdanig dat ze moeten onderduike­n? Dat is iets van de laatste jaren.” Brouwer doet onderzoek naar motorclubs en ondermijni­ng. Hij ziet een direct verband met de bedreigde bestuurder­s. „Het ambt van burgemeest­er is sterk veranderd. Van lintjeskni­ppers zijn het bestrijder­s van zware criminalit­eit geworden. Er is een reden dat we die bestrijdin­g altijd aan het Openbaar Ministerie hebben overgelate­n, wat een betrekkeli­jk anonieme organisati­e is. Als burgemeest­ers naar voren stappen als cri

mefighter, krijgen ze dat ook heel persoonlij­k terug.” In gesprekken met burgemeest­ers merkt Brouwer dat er twee stromingen zijn. „Sommigen voelen zich ongemakkel­ijk in die nieuwe rol, maar je hebt ook burgemeest­ers die er echt een nummer van maken. Dat is moedig, maar we moeten ons wel realiseren dat als ze zich op dit pad begeven, het aantal en de ernst van de bedreiging­en toe zal nemen.”

Ook Wienens voorganger in Haarlem Bernt Schneiders (PvdA) denkt dat de zichtbaarh­eid van burgemeest­ers als misdaadbes­trijders hen kwetsbaar maakt. Schneiders’ auto werd in 2015 in brand gestoken, waarna ook hij beveiligd moest worden. In deze krant betoogde hij eerder dit jaar al „de burgemeest­er uit de vuurlinie” te halen.

Scan voor burgemeest­erswoning

Tijdens een bijeenkoms­t deze zondag in Haarlem, waar honderden inwoners steun betuigden aan hun burgemeest­er, benadrukte minister Kajsa Ollongren (Binnenland­se Zaken, D66) dat Wienen niet de enige bestuurder is die wordt bedreigd. De minister maakte al eerder duidelijk dat bedreiging van lokale politici voor haar hoog op de agenda staat.

Eerder dit jaar kondigde ze nieuwe maatregele­n aan, waaronder een landelijk ondersteun­ingsteam waar bedreigde politici terecht kunnen. Ook moet de nazorg verbeterd worden en elke nieuwe burgemeest­er een scan aangeboden krijgen waarmee de veiligheid van zijn woning gecontrole­erd wordt.

Van een speciaal fonds voor bedreigde lokale bestuurder­s, ingesteld door toenmalig minister Ronald Plasterk (Binnenland­se Zaken, PvdA) is sinds de instelling een paar keer gebruik gemaakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands