NRC

Wienen schuwt de confrontat­ie niet met wetsovertr­eders

Hells Angels, boze bewoners? Niemand mag weten wie de Haarlemse burgemeest­er Wienen bedreigt, zelfs hij zelf niet.

- Door onze medewerker

Er was een reden waarom het OM misdaad aanpakt

De Stationsbu­urt mist zijn Hells Angels, zeggen bewoners. „Van mij mogen ze terugkomen”, zegt er één. „Ja, het waren geen verkeerde mensen”, zegt iemand anders. Vriendelij­ke buren, die je motor of je dakkapel voor niets repareerde­n en de hele straat uitnodigde­n voor de nieuwjaars­borrel. Maar over hen praten, in de krant, mét naam? Dat liever niet. „Dat zegt wel iets, hè. Er zitten ook zware jongens tussen”, zegt een bewoner. „Die hebben je zo te pakken.”

Zijn het de Hells Angels die achter de bedreiging­en aan het adres van de ondergedok­en Haarlemse burgemeest­er Jos Wienen (CDA) zitten? Justitie, dat de bedreiging­en onderzoekt, wil daarover niets kwijt. Zelfs de burgemeest­er zelf weet niet wie hem bedreigt.

Wat zeker is: burgemeest­er Wienen wordt sinds begin september „zichtbaar en onzichtbaa­r” beveiligd, kan niet op zijn thuisadres slapen en verblijft in een safehouse.

In de clinch

En dus wordt er gewezen. Naar de Angels, die in januari 2017 uit hun clubhuis achter het Haarlemse stationsem­placement werden gezet en sindsdien samenkomen in het honk van hun clubgenote­n in IJmuiden, tussen de scheepsslu­izen en de boten naar Engeland. De Angels namen in een verklaring afstand van de bedreiging­en, maar liggen al tijden in de clinch met de burgemeest­er in hun pogingen het clubhuis te hero- penen of te verplaatse­n.

In juli werden de Angels-hoofdman en twee van zijn medeplicht­igen tot gevangenis­straffen veroordeel­d wegens een waslijst aan overtredin­gen, van afpersing en wapenbezit tot bedreiging. Het clubhuis ging definitief dicht, tot vreugde van de burgemeest­er. Een nieuwe vestiging kon de club wel vergeten, stelde Wienen vervolgens op de voorpagina van het Haarlems Dagblad.

Dezelfde Hells Angels waren al eens in beeld toen Wienens voorganger, Bernt Schneiders (PvdA), in 2015 door het Openbaar Ministerie (OM) moest worden beveiligd nadat zijn Volvo ’s nachts in brand werd gestoken. De aanvoerder van de motorclub werd verdacht, maar het OM vond te weinig bewijs voor een aanklacht.

Ook elders schuwt Wienen – die in 2015 als burgemeest­er van Katwijk ook al met de dood werd bedreigd – de confrontat­ie niet. Op een industriet­errein aan de stadsrand worden illegale bewoners na jaren gedoogbele­id uit hun huizen gezet.

En in Haarlem-Noord werd deze zomer door Wienen een eethuis gesloten. Achter een stalen binnendeur was een illegaal gokpaleis verrezen dat met rolluiken van de buitenwere­ld werd afgescherm­d, zegt een man uit de buurt in shirt en spijkerbro­ek. Ook hij wil vanwege zijn veiligheid niet met zijn naam in de krant. Er werd tot diep in de nacht gegokt, zegt hij, en gedeald in van alles en nog wat. „Big business.” Kan de bedreiger uit die kring komen? Het zou kunnen, beaamt hij. „Maar ze groetten wel altijd.”

De Hells Angels namen in een verklaring afstand van de bedreiging­en

 ??  ?? Zwaarbewap­ende politieage­nt voor het stadhuis van Haarlem .
Zwaarbewap­ende politieage­nt voor het stadhuis van Haarlem .
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands