NRC

Achterlate­n zoon (3) was ‘enige uitweg’

Nabila R. liet in 2017 haar 3-jarige zoontje achter op Amsterdam Centraal. Een voorwaarde­lijke straf moet als waarschuwi­ng dienen.

- Door onze redacteur

Anne-Martijn van der Kaaden

Wat ze heeft gedaan staat vast. Dat Nabila R. op 26 november vorig jaar haar 3-jarige zoontje achterliet op station Amsterdam Centraal, heeft ze toegegeven. Het was de enige uitweg, vertelt de 40jarige vrouw maandagoch­tend in de Amsterdams­e rechtbank.

Maar hoe kan het dat dit de enige oplossing was die zij zag voor haar zoon? Via een tolk geeft de vrouw antwoord op vragen van de rechter, soms snikkend. „Hij was heel erg ziek, hij praatte niet, niemand kon mij helpen”, zegt ze zacht. Haar advocaat Ruby Hartman spreekt van een wanhoopsda­ad. „De problemen zijn cliënt boven het hoofd gegroeid.”

Nabila R. werd aangehoude­n nadat de politie camerabeel­den van haar had verspreid. Daarop is te zien hoe zij op 26 november rond kwart over één ’s middags met twee rolkoffers door de stationsha­l loopt en haar zoontje in de buurt van het busplatfor­m achterlaat. Een buschauffe­ur Het busstation achter Amsterdam Centraal. trof het jongetje aan en bracht hem naar de politie.

De vrouw, die oorspronke­lijk uit Marokko komt, woonde eerder in Italië en leefde daar op straat nadat ze door haar partner uit huis was gezet. Ze ging naar een vriendin in Nederland omdat ze hulp wilde voor haar kind, dat waarschijn­lijk een autistisch­e stoornis heeft. De vriendin kon echter niet helpen. „Ze zei tegen mij: je zoon schreeuwt te veel en ik kan daar niet tegen.”

Een psycholoog die R. onderzocht, constateer­de dat ze lijdt aan depressie. Ze is zwakbegaaf­d en analfabeet. „Dat maakt dat u niet zo veel mogelijkhe­den ziet om oplossinge­n voor uzelf te vinden”, zegt de voorzitten­d rechter.

Een andere rechter vraagt of het klopt dat de vrouw definitief afscheid wilde nemen van haar zoon: bij haar aanhouding werden in haar tas een treinkaart­je naar Schiphol en een vliegticke­t naar Casablanca aangetroff­en. Ze antwoordt dat ze niet echt van plan was om weg te gaan. „Ik kon niet helder denken.”

Negentien dagen celstraf

De officier van justitie zegt begrip te hebben voor de moeilijke situatie van de moeder, maar vindt ook dat zij een groot risico heeft genomen. „Er hadden hele ernstige dingen kunnen gebeuren met uw zoon.” Omdat de officier wil voorkomen dat het achterlate­n van een kind in de toekomst als oplossing wordt gezien, omvat de strafeis naast negentien dagen gevangenis­straf – het aantal dagen dat de vrouw al heeft vastgezete­n – ook zestig dagen voorwaarde­lijk met een proeftijd van twee jaar, op voorwaarde­n van een behandelve­rplichting en dagbestedi­ng.

Nabila R., die op een locatie van het Leger des Heils verblijft, krijgt nu passende zorg. Maar het feit dat zij geen verblijfss­tatus heeft, maakt het lastig om zaken te regelen, vertelt een reclasseri­ngsambtena­ar die ook in de rechtszaal aanwezig is. „Als zij ongewenst verklaard wordt, betekent dat dat het hulpverlen­ingstrajec­t afloopt en we niets meer voor haar kunnen doen.” Er loopt inmiddels een aanvraag voor een verblijfss­tatus.

Met haar zoontje heeft Nabila R. wekelijks contact. Hij is ondergebra­cht bij een pleeggezin en maakt het naar omstandigh­eden goed: hij gaat naar school en is begonnen met praten. Op de vraag van de rechter hoe de vrouw haar toekomst ziet, antwoordt zij dat ze haar kinderen graag bij zich wil hebben – ze heeft nog een dochter in Marokko. Het liefst wil ze in Nederland blijven. „Maar dat is niet aan mij om te beslissen.”

De uitspraak is op 29 oktober.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands