NRC

Schisma in orthodoxe kerk om Oekraïne

- Door onze medewerker Lisa Dupuy

De Russisch orthodoxe kerk heeft de banden met het Oecumenisc­he Patriarcha­at van Constantin­opel verbroken. Dat maakte het maandag bekend, melden internatio­nale persbureau­s. De patriarch in Moskou is het niet eens met het patriarcha­at in het huidige Istanbul, dat een verzoek van Oekraïne om een onafhankel­ijke kerk te stichten steunt.

Het Oecumenisc­he Patriarcha­at, waarvan de leider geldt als de primus inter pares binnen de oosters-orthodoxe kerken, trok deze maand een ruim driehonder­d jaar oude bepaling in. Daarin stond dat de regio rond Kiev onder het gezag van het Patriarcha­at van Moskou viel. Nu die regel niet meer van kracht is, wordt het mogelijk een zogeheten autocefale kerk te stichten in Oekraïne: een onafhankel­ijke orthodoxe kerk.

Daarmee is een schisma ontstaan binnen het oosters-orthodoxe christendo­m. Dat is volgens de Russische geestelijk­en de grootste christelij­ke scheuring van de laatste duizend jaar.

De Russische kerk is niet alleen boos over deze steun voor de autonome Oekraïense kerk. De Russische tak vindt dat het Patriarcha­at van Constantin­opel in het geheel niet het recht heeft een dergelijk besluit te nemen.

Met de onafhankel­ijke Oekraïense kerk wil Kiev af van de Russische invloed. Moskou zou de orthodoxe kerk inzetten om pro-Russische sentimente­n te verspreide­n. De relatie tussen beide landen is verslechte­rd sinds de Majdanrevo­lutie in 2013 en de annexatie van de Krim door Rusland, in 2014.

Eerder noemde het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken het besluit uit Constantin­opel een „provocatie”, ingefluist­erd door de Verenigde Staten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands