NRC

Groenen zoeken het midden…

De Duitse Groenen willen verantwoor­delijkheid dragen en presentere­n zich als optimistis­che partij met jonge leiders.

- Door onze correspond­ent Juurd Eijsvoogel

Het zegt veel over de ontBERLIJN. wikkeling die de Duitse Groenen hebben doorgemaak­t dat ze zondag in de conservati­eve Duitse deelstaat Beieren de op één na grootste partij konden worden. De partij zoekt haar kiezers niet meer alleen op links, maar ook in het politieke midden. Ze wil regeringsv­erantwoord­elijkheid dragen. En ze presenteer­t zich als een moderne, optimistis­che partij, met jonge leiders. Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) of Andrea Nahles (SPD) zul je niet zo snel zien stagediven, maar Robert Habeck van de Groenen vierde er zondagavon­d de overwinnin­g van zijn partij mee.

Tegelijk profiteren de Groenen van veranderin­gen in de politiek. De rechts-radicale AfD is gegroeid en de CSU is van schrik ook gaan pleiten voor een harde koers in het vluchtelin­genbeleid. De SPD is intern verdeeld en ernstig verzwakt. Dat gaf de Groenen de kans zich als tegenwicht te profileren van de verrechtsi­ng in politiek en samenlevin­g. Tegelijk omarmen ze op hun manier ook thema’s waar ze vroeger voor terugschro­kken: zoals het belang van veiligheid en van traditie. Modernitei­t en traditie verbinden was een campagneth­ema, dat door lijsttrekk­er Schulze werd on- derstreept door in biertenten op te treden in traditione­le Beierse Dirndl. De strijd tegen verrommeli­ng van het landschap, bijvoorbee­ld, wordt gepresente­erd als strijd voor het behoud niet alleen van de natuur, maar ook van het land waar je wortels liggen, je Heimat.

In Beieren verdubbeld­en ze hun resultaat van vijf jaar geleden tot 17,5 procent. Ook landelijk staan de Groenen er goed voor. Behaalden ze vorig jaar bij de bondsdagve­rkiezingen nog 8,9 procent, nu staan ze afhankelij­k van de peiling op 12,5 tot 19 procent. Kiezers lijken te waarderen dat ze een serieuze poging gedaan hebben een coalitie te vormen met CDU/CSU en de liberale FDP. Ze regeren met de CDU al in Hessen en in Baden-Württember­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands