NRC

ONDERTUSSE­N IN In Riace ging integratie juist goed

Minister Salvini opent de aanval op het Riace-model: migranten in een uitsterven­d dorp. Er is veel kritiek. „Dit is Italië niet.”

- Door onze redacteur

Marc Leijendekk­er

Het is, nog steeds, een succesverh­aal in het migratiede­bat. Een leeglopend dorp in het arme zuiden van Italië, een burgemeest­er die kansen ziet in de migranten uit Afrika en hen welkom heet, en zie: de huizen worden weer opgeknapt, jongeren vinden een baantje, migranten krijgen de kans een vak te leren.

Dit is het Riace-model, naar het dorpje in de teen van de laars. Migranten en asielzoeke­rs brengen leven in een stervend dorp, en door de overheidsb­ijdragen voor hun opvang komen er weer wat geld en perspectie­f in de lokale economie. Een aantal dorpjes in Calabrië en Sicilië heeft dat idee overgenome­n, bijna altijd tot ieders tevredenhe­id. ‘Riace’ ging de wereld over als voorbeeld van een geslaagd integratie­model.

Maar Matteo Salvini wil hier een einde aan maken. Hij is minister van Binnenland­se Zaken en leider van de rechts-nationalis­tische partij Lega. In zetels is hij de junior partner in de populistis­che regeringsc­oalitie, maar met de rugwind van gunstige opinie- peilingen lijkt het alsof Salvini nu de werkelijke macht heeft in het land.

In opdracht van Salvini kreeg burgemeest­er Domenico (‘Mimmo’) Lucano, de man die dit model bedacht en uitwerkte, huisarrest opgelegd. De buitenland­ers in het dorp kregen eind vorige week te horen dat ze kunnen kiezen: naar opvangcent­ra elders, of blijven en zelf uitzoeken hoe ze het redden, maar vrijwel zeker zonder verdere subsidies.

Het regent protesten. Eerder deze maand stond Lucano’s straat vol met mensen die hun solidarite­it met de burgemeest­er toonden. Op Twitter is veel kritiek te lezen op de plannen migranten en asielzoeke­rs over te plaatsen. „De prioriteit­en van Salvini in Calabrië zijn de gezinnen en de kinderen ergens anders naar toe te sturen en een model voor integratie te ontmantele­n dat goed werkte”, zei Laura Boldrini, ex-Kamervoorz­itter.

Eind vorig jaar was een kwart van de ongeveer tweeduizen­d geregistre­erde inwoners van Riace buiten Europa geboren, vooral in Afrika.

„Als Lucano het gevaar is in Calabrië, wil dat zeggen dat de maffia aan het winnen is”, zei Luigi De Magistris, oud-onderzoeks­rechter. Hij verwees daarmee naar de enorme macht van de ’ndrangheta, de Calabrese versie van de maffia, die een groot deel van de cocaïnehan­del in Europa in handen heeft. Dáárop zou Salvini zich moeten richten, zei De Magistris.

Salvini wil een einde maken aan situaties waarin hulporgani­saties een slaatje slaan uit de opvang van migranten en asielzoeke­rs, en suggereert dat dit ook in Riace is gebeurd. Burgemeest­er Lucano wordt verdacht van gesjoemel bij de toewijzing van hulpgeld uit Rome en is gearrestee­rd. Salvini twitterde dat het onderzoek naar de uitgaven voor de opvang in Riace in gang is gezet onder het vorige, centrum-linkse kabinet.

Voor oud-premier Enrico Letta (centrum-links) tekent het optreden in Riace het veranderde klimaat sinds in juni een populistis­ch kabinet aantrad. Letta legde een direct verband met een actie van een Legaburgem­eester uit Lodi, in het noorden van Italië. Die eist van buitenland­ers dat zij ook uit hun vaderland een vermogensv­erklaring laten zien voordat hun kinderen op de openbare school met korting mee mogen lunchen. Als dat niet lukt – en in de meeste gevallen lukt het niet – mogen hun kinderen een meegebrach­te lunch niet samen met hun klasgenoot­jes eten.

Letta op Twitter: „Schande. Dit is Italië niet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands