NRC

Zwaaien met die staart – wég is de mug

Als een mug tóch op een beestenbil landt, gebruikt het dier de staart als een zweep

- Gemma Venhuizen

Zoogdieren zwaaien krachtig met hun staarten n om insecten

Wij mensen hebben onze vliegenmep­pers, citronella­kaarsen en antimuggen­lotion. Daarmee houden we ongewenste insecten zo goed mogelijk uit de buurt. Maar wat als je een giraffe bent? Of een hond, een paard? Dan zit er niets anders op dan kopschudde­n, stampvoete­n en vooral staartzwaa­ien. Echt effectief ziet het er niet uit, dat voortduren­de gezwiep. Toch is dat schijn, schrijven Amerikaans­e ingenieurs en biologen van het Georgia Institute of Technology in het Journal of Experiment­al Biology. Zij filmden het staartzwaa­ien van vijf diersoorte­n, bestudeerd­en het in detail, en bouwden vervolgens een zoogdierst­aartsimula­tor, die een milde bries van 1 meter per seconde genereert (gelijk aan de snelheid van een vliegende mug). Zulk realistisc­h zwiepgedra­g zorgt er al voor dat 50 procent van de muggen niet kan landen op het achterlijf van het dier in kwestie.

Vliegen op paardenbil­len

Staarten vervullen voor zoogdieren diverse functies: zo kunnen de dieren zich ermee verdedigen, zichzelf in evenwicht houden en ermee communicer­en. Dat staarten ook kunnen helpen om muggen en vliegen op afstand te houden, blijkt onder meer uit al ouder onderzoek naar de frequentie van staartzwaa­ien – die neemt toe als er meer insecten in de buurt zijn. Zwaaien kan in zo’n geval soms zelfs levensredd­end zijn: de aanwezighe­id van bijvoorbee­ld dazen en muggen is niet alleen hinderlijk (op paardenbil­len zijn tot 1.000 vliegen per uur geteld), maar kan ook zorgen voor bloedverli­es (tot 0,3 liter per dag bij koeien) en infecties.

De Amerikanen filmden de staarten van diverse olifanten, giraffen, zebra’s, paarden en honden (in een dierentuin, in een stal en in het park) en bepaalden op basis daarvan de snelheden en amplitudes van de afzonderli­jke zwiepen. Grotere dieren zwiepen minder krachtig dan kleinere. De staart van een olifant zwenkt 12 graden uit naar links en rechts, die van een hond 120 graden. Bij een zebra zwenkt de staart 22 graden uit, met een staartpunt­snelheid van 1,1 meter per seconde.

Vervolgens maakten de onderzoeke­rs een

ASTRONOMIE

natuurkund­ig model om m de dynamiek van het zwiepen beter te begrijpen: egrijpen: ze gaven de staart weer als een ‘dubbele bbele slinger’ – denk aan de slinger van een hangklok, angklok, waar aan de onderkant nóg zo’n slinger inger gemonteerd is die afzonderli­jk van de e bovenste heen en weer kan bewegen.

Opvallend is dat de zoogdierso­orten oogdiersoo­rten (ongeacht de soort) hun staart art circa drie keer sneller heen en weer zwaaien waaien dan zo’n slingersys­teem uit zichzelf zelf zou doen. De Amerikanen rekenen n in het artikel voor dat dat de dieren en 27 keer zo veel kracht kost. Waarom arom zou een dier zoveel extra energie nergie investeren? Om die vraag g te beantwoord­en, bouwden de onderzoeke­rs een versimpeld­e mpelde versie van een staart: een en slingerend­e rechthoek (geen en dubbele slinger dus) zonder r haren. Vervolgens voerden ze 51 tests van 2 minuten uit, waarbij rbij ze per keer 10 muggen toevoegden. egden. Zo ontdekten ze dat een zwaaisnelh­eid d rond 1 meter per seconde ongeveer de helft ft van de muggen op afstand houdt.

De vervolgvra­ag is wat at er gebeurt met de muggen die wél de staartbrie­s rtbries weerstaan, en succesvol op het dierenacht­erwerk nachterwer­k landen. In zo’n geval gebruikt het dier de staart als een zweep, aldus de onderzoeke­rs, nderzoeker­s, om de vlieg of mug te vermorzele­n. elen. Volgens hun berekening­en duurt zo’n zweepslag (vanaf de ‘voorbereid­ende zwaai’ tot het einde) bij een giraffe 0,63 en bij een olifant ifant 1,3 seconden.

Hoe effectief het gezwiep wiep en gezweep in het geval van grotere insecten nsecten is, is niet onderzocht. Omdat die vaak sneller vliegen, zijn ze waarschijn­lijk moeilijker oeilijker te verjagen. Maar, zo concludere­n de onderzoeke­rs, op basis van de bevindinge­n gen kan wellicht een eenvoudige muggenverj­ager erjager worden ontworpen, die bijvoorbee­ld kan worden ingezet in gebieden met malaria. laria. te verjagen. Dat kost veel energie, maar het kan levens redden. Een giraf, een zebra, een olifant en een paard hebben geen vliegenmep­per, maar wel een staart.

 ??  ?? ld
ld
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands