NRC

Extreme sterverdui­stering niet te zien op oude foto’s

Op historisch­e opnamen ontbreekt bewijs dat om een verre ster een exoplaneet met een enorm ringenstel­sel cirkelt.

- Door onze medewerker

Dorine Schenk

Bijna vijfhonder­d fotografis­che platen van de ster J1407 bekeek de Duitse sterrenkun­destudent Robin Mentel. Hij zocht naar verduister­ingen van J1407, die bewijs kunnen leveren voor het bestaan van een exoplaneet met een reusachtig ringenstel­sel. Metingen uit 2007 lieten namelijk extreme verduister­ingen zien. Weken lang nam de helderheid met ruim 95 procent af. Een mogelijke verklaring is een exoplaneet die voor de ster langs beweegt.

Mentel vond geen verduister­ingen in foto’s uit de periode van 1890 tot 2016. Hij deed dit onderzoek tijdens een zomerproje­ct bij de Sterrewach­t Leiden en zette het werk voort aan de Philipps-Universite­it Marburg in de vorm van een bachelorsc­riptie. Het resultaat wordt binnenkort gepublicee­rd in Astronomy and Astrophysi­cs.

J1407 staat op ongeveer 450 lichtjaar afstand in het sterrenbee­ld Centaurus. De ster is iets kleiner en lichter dan de zon en 16 miljoen jaar jong.

De meeste exoplanete­n vermindere­n de helderheid hooguit met een paar procent gedurende enkele uren. Bij J1407 is dus iets bijzonders aan de hand. Astronomen, waaronder de begeleider van Mentel van de Sterrewach­t Leiden, stellen een planeet, J1407b, voor met een ringenstel­sel. Om de extreme verduister­ing te verklaren moet het ringenstel­sel bijna tweehonder­d keer zo groot zijn als de ringen van Saturnus.

Mentel probeerde de aanwezighe­id van J1407b aan te tonen door te zoeken naar andere sterverdui­steringen van J1407. Daarmee zou de omlooptijd (periode) van de planeet bepaald kunnen worden.

Om de helderheid te bepalen vergeleek Mentel de helderheid van J1407 met die van twee sterren die op foto’s ongeveer even helder zijn en in de buurt liggen. De foto’s zijn afkomstig van verschille­nde observator­ia. De oudste, uit 1890, is van de Harvard DASCH-survey. „De platen zijn allemaal gedigitali­seerd”, vertelt Mentel aan de telefoon vanuit Duitsland. Maar omdat ze van wisselende kwaliteit zijn, kan de helderheid van de ster op de meeste foto’s niet door een computerpr­ogramma geanalysee­rd worden. „Ik heb bijna vierhonder­d foto’s zelf moeten bekijken.”

Hij vond geen andere verduister­in- gen. Geen bewijs dus voor J1407b. Maar het is mogelijk dat er sterverdui­steringen onopgemerk­t zijn gebleven; er zitten gaten in de meetreeks. „J1407 is maar 70 procent van de tijd zichtbaar vanaf de aarde”, vertelt Mentel. „Bovendien werd een van de observatie­projecten een aantal jaar stilgelegd.”

Samen met andere onderzoeke­rs heeft Mentel een aantal omloopperi­odes van de mogelijke planeet kunnen uitsluiten. Ze denken dat er tussen 2021 en 2024 weer een sterverdui­stering mogelijk is. Tot die tijd is het afwachten. „De rest van mijn studietijd houd ik me daarom bezig met ander onderzoek”, zegt Mentel. „Maar ik hoop dat ik later in mijn carrière kan werken aan J1407.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands