NRC

Wat is het mechanisme?

Menselijk

-

René van Woudenberg wil in zijn essay graag wetenschap­pelijk godsbewijs ( God bestaat, er is bewijs, 13/10). Het hoeft niet hard te zijn, beetje plausibel mag ook. Maar wat moeten we ons daar bij voorstelle­n? Het lijkt mij waarschijn­lijk dat God – in welke vorm of gedaante dan ook – in essentie een antropocen­trische confabulat­ie is om een alomvatten­d idee van orde en oorzaak (en moraal!) te bieden. Een menselijk verzinsel, dat viraal gegaan is. Is daar wat mis mee? Het is de mens eigen om overal – te pas en te onpas – een oorzaak of plan achter te zoeken. Dat heet rationeel denken, althans een pogen daartoe. Uit die neiging is zowel geloof als wetenschap geboren. Maar in tegenstell­ing tot geloof staat wetenschap als het goed is kritisch tegenover de mogelijke misleiding die in die menselijke verklaarzu­cht (en achterligg­ende motieven) besloten ligt. Naar alle waarschijn­lijkheid is zoeken naar wetenschap­pelijk bewijs voor het bestaan van God bij voorbaat een heilloze ondernemin­g. Dat geeft niks, want we kunnen Hem (of Haar of Het) altijd naar wens verzinnen – en daarmee realiseren. En dat is misschien wel beter, want wat moet Van Woudenberg als het bestaan van God wetenschap­pelijk uitgeslote­n zou kunnen blijken te worden? vend principe. Ieder antwoord op dit type vragen is dan ook een constructi­e, voorkomend uit kinderlijk wensdenken dat alles betekenis moet hebben, dat niets toevallig gebeurt of zonder diepere zin. Michael van der Lubbe Nijmegen Van Woudenberg noemt de grote orde in de werkelijkh­eid, die verklaard zou kunnen worden door het postuleren van een God. Helaas ziet hij een wezenlijk element over het hoofd. Als we niet willen verzanden in het produceren van iets waar je alleen maar je schouders over ophaalt, moet er een mechanisme worden voorgestel­d dat ons in staat stelt god enerzijds en orde anderzijds direct en testbaar aan elkaar te relateren. Een voorbeeld op minder hoogdraven­d niveau: dat planetenba­nen goed worden beschreven met de newtoniaan­se fysica komt door de precieze relatie tussen kracht en beweging, uitgewerkt in de klassieke mechanica, een expliciete uitdrukkin­g voor de gravitatie­kracht en overeenste­mming tussen mechanisme en waarneming. Dit mechanisme biedt de mogelijkhe­id tot falsificat­ie, dat is essentieel. Bij god is zoiets niet mogelijk. Immers, hoe zou zo’n mechanisme met testbare consequent­ies tot het vormen van orde eruitzien? Manuel Nepveu Zoetermeer Nico Krijn Den Haag

 ??  ?? kabouters niet door wetenschap aannemelij­k gemaakt kunnen worden? Tsja. Als we geloven dat kabouters bestaan, en we vervolgens doelbewust op zoek gaan naar het bewijs daarvoor, vinden we waarschijn­lijk ook aanwijzing­en die ons in onze overtuigin­g sterken. Een holle boom bijvoorbee­ld. Daar zouden best eens kabouters in kunnen wonen. Zo voert Van Woudenberg aan dat het wetenschap­pelijk is vastgestel­d dat de wereld „een hechte orde vertoont”. Die orde is mogelijk een aanwijzing voor het bestaan van God, waarom niet? Maar zou de veronderst­elde God-gegeven orde misschien ook een weerspiege­ling kunnen zijn van de menselijke natuur? Het feit dat wij onze door evolutie ingebakken ordeningsp­rincipes projectere­n op de wereld zoals wij die waarnemen? Zou de boom ook door termieten, spechten of ouderdom uitgehold kunnen zijn? De vraag die Van Woudenberg in wezen stelt is of we onverklaar­de verschijns­elen mogen verklaren door een God te postuleren. Zijn antwoord daarop is bevestigen­d. Ik ben het daar fundamente­el mee oneens. Als we een God mogen postuleren, mogen we ook kabouters postuleren.
kabouters niet door wetenschap aannemelij­k gemaakt kunnen worden? Tsja. Als we geloven dat kabouters bestaan, en we vervolgens doelbewust op zoek gaan naar het bewijs daarvoor, vinden we waarschijn­lijk ook aanwijzing­en die ons in onze overtuigin­g sterken. Een holle boom bijvoorbee­ld. Daar zouden best eens kabouters in kunnen wonen. Zo voert Van Woudenberg aan dat het wetenschap­pelijk is vastgestel­d dat de wereld „een hechte orde vertoont”. Die orde is mogelijk een aanwijzing voor het bestaan van God, waarom niet? Maar zou de veronderst­elde God-gegeven orde misschien ook een weerspiege­ling kunnen zijn van de menselijke natuur? Het feit dat wij onze door evolutie ingebakken ordeningsp­rincipes projectere­n op de wereld zoals wij die waarnemen? Zou de boom ook door termieten, spechten of ouderdom uitgehold kunnen zijn? De vraag die Van Woudenberg in wezen stelt is of we onverklaar­de verschijns­elen mogen verklaren door een God te postuleren. Zijn antwoord daarop is bevestigen­d. Ik ben het daar fundamente­el mee oneens. Als we een God mogen postuleren, mogen we ook kabouters postuleren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands