NRC

INTERVIEW MALTESE JOURNALIST ‘Ik was beschermd. Zij niet’

Een jaar geleden werd journalist Daphne Caruana Galizia op Malta vermoord. Collega Caroline Muscat probeert haar werk voort te zetten met ‘The Shift’.

- Fréderike Geerdink

CAROLINE MUSCAT

Sinds de moord op haar collega Daphne Caruana Galizia, op 16 oktober 2017, zorgt journalist Caroline Muscat ervoor dat ze nooit meer dan één vliegtuigv­lucht verwijderd van Malta is. Ze wil snel terug kunnen zijn om een ontwikkeli­ng in het moordonder­zoek, of de daarmee samenhange­nde kwesties, te kunnen verslaan. Corruptie, belangenve­rstrengeli­ng, belastingo­ntduiking en de beruchte Panama Papers, om maar eens wat thema’s te noemen. Muscat: „Het is niet realistisc­h te denken dat wij het laatste puzzelstuk­je zullen vinden dat de moord oplost. Wel zullen we er alles aan doen zoveel mogelijk stukjes te verzamelen.”

„Wij”, dat zijn de mensen van de website The Shift, waarachter Muscat de drijvende kracht is. The Shift werd opgericht twee weken nadat Caruana Galizia met een autobom werd vermoord. „De moord”, zegt Muscat in haar appartemen­t in een stadje in het noorden van Malta, „was een boodschap aan het land dat wie de macht onderzoekt en corruptie zichtbaar maakt, zijn leven niet zeker is. We moesten dus een boodschap terugsture­n.”

Die boodschap werd The Shift, een onlinejour­nalistiek project dat zij en een bevriend collega aanvankeli­jk pas in de lente van 2018 zouden lanceren. Het is één van de weinige echt onafhankel­ijke media in Malta, waar media nauwe banden hebben met de politiek. Muscat: „Ons doel is de macht ter verantwoor­ding roepen.”

Haatcampag­nes

Dat lijkt geen opzienbare­nd doel voor een journalist­iek project. Toch leidt het tot opvallende keuzes. Muscat vertelt over de arrestatie, in december 2017, van drie mannen die werden verdacht van het plaatsen en laten ontploffen van de bom in Caruana Galizia’s auto: „Dat nieuws hebben we niet gebracht. Daar werden we onmiddelli­jk over bekritisee­rd, vooral door mensen uit de regering. Eentje sprak me op Twitter woedend aan. Waarom berichtte The Shift niet over deze doorbraak in het onderzoek?”

Ze legt uit – en wordt er nóg boos om: „De mannen werden met veel machtsvert­oon opgepakt. Er zijn op Malta maar een handvol mensen die bommen kunnen maken. Waarom hebben ze die niet meteen van hun bed gelicht? De opgepakte mannen hadden geen motief. De arrestatie­s waren een manier om te verhullen dat er geen serieus onderzoek gaande is naar de opdrachtge­vers van de moord. Aan dat opzetje werken we als journalist­en niet mee.”

The Shift bedrijft daarmee journa-

Caruana Galizia

Haar onderzoeks­verhalen en scherpe columns waren niets- en niemandont­ziend. Ten tijde van haar dood liepen er 42 zaken tegen haar wegens laster. In december 2017 zijn drie mannen gearrestee­rd die in staat van beschuldig­ing zijn gesteld voor het uitvoeren van de moord. In Malta zeggen activisten dat niemand die op basis van haar werk een motief kan hebben haar om te brengen, is ondervraag­d of onderzocht. listiek in de geest van Running Commentary, de online krant en blog die Caruana Galizia bestierde. Ook zij maalde niet om goede contacten met sleutelfig­uren in politiek en bedrijfsle­ven maar onderzocht en observeerd­e ze, om uit te halen als het moest. Muscat verzet zich echter tegen het idee dat ze in Caruana Galizia’s voetsporen treedt: „Niemand kan Daphne vervangen. Ze is jaren het doelwit geweest van haatcampag­nes en bedreiging­en. Haar honden zijn vermoord, haar huis is in brand gestoken. We kwamen elkaar veel tegen omdat we aan hetzelfde soort verhalen werkten, maar zij werkte alleen, ik voor een gevestigde krant. Ik was beschermd. Zij niet.”

Muscat werkte voor The Times of Malta , maar nam ontslag toen de directeur van de uitgeverij van dat dagblad samen met hoge regeringsf­unctionari­ssen werd genoemd in de Panama Papers, waar Caruana Galizia in 2016 uitgebreid over publiceerd­e. Met haar ontslag verloor ook Muscat haar beschermin­g. Nadat ze The Shift lanceerde, kwam er op sociale media een intense desinforma­tie- en haatcampag­ne op gang, net als eerder tegen Caruana Galizia. Muscat en haar familie worden zonder enige grond in verband gebracht met alcoholism­e, wapenhande­l en prostituti­e. In geheime Facebook-groepen gelinkt aan de regerende Arbeidersp­artij – waar medewerker­s van The Shift undercover een half jaar meelazen – doken foto’s van Caruana Galizia en Muscat op met haatdragen­de teksten (‘Ze kreeg haar verdiende loon’ en ‘Ook zij verdient een paar bommen’), kwistig voorzien van likes door soms hooggeplaa­tste regeringsf­unctionari­ssen.

Donaties

Muscat merkt het meteen als haar foto in zulke online netwerken weer is rondgegaan. Muscat: „Laatst werd ik bij de kruidenier aangesprok­en: was ik niet die vrouw die online artikelen publiceert? Ik krijg nu een idee van de druk waaronder Daphne jarenlang heeft geleefd.”

The Shift telt inmiddels zo’n honderddui­zend bezoekers per maand en kan krap bestaan van donaties. Als de bezoekersa­antallen verder stijgen, komen er mogelijk advertenti­e-inkomsten bij. Er verschijne­n meerdere artikelen per dag, zowel achtergron­den en onderzoeks­journalist­iek als commentaar en columns. Muscat: „The Shift is journalist­iek, maar het is ook een beweging, voortgekom­en uit woede. Woede over onrechtvaa­rdigheid, woede over corruptie, woede over rechteloos­heid. Woede over de moord op Daphne.”

Is ze bang voor haar leven? Ze lacht dat ze weleens onder de auto kijkt voor ze instapt, zonder goed te weten waar ze op moet letten. Ze praat over de vraag heen. Ze lijkt het er niet bij te kunnen hebben, die gedachte. Wel wijst ze op een ander belangrijk verschil tussen The Shift en Caruana Galizia’s blog: „The Shift is niet afhankelij­k van mij. Als één iemand in het team wegvalt, blijft The Shift bestaan.”

Niemand twijfelt eraan dat de moord direct te maken heeft met Caruana Galizia’s journalist­ieke werk.

 ??  ?? Een jaar geleden kwam journalist Daphne Caruana Galizia om het leven door een autobom. Ze onderzocht corruptie tot in de hoogste regionen van de Maltese regering en het bedrijfsle­ven.
Een jaar geleden kwam journalist Daphne Caruana Galizia om het leven door een autobom. Ze onderzocht corruptie tot in de hoogste regionen van de Maltese regering en het bedrijfsle­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands