NRC

SLIMME KLEDING Wetenschap­pers

Maakten al elektronis­che stoffen, geleidende garen en zelfs inkt. Waar blijft die revolutie van de slimme kleding?

-

e werkplaats van wetenschap­per Kaspar Jansen op de TU Delft oogt als een mix van een kantoor, naaiatelie­r en technieklo­kaal. Kasten puilen uit met stoffen en garen, op de grond staat een rij paspoppen met sportkledi­ng en wetsuits. Op zijn bureau ligt een door hem ontwikkeld­e hightech paraplu die blauw oplicht als er water op druppelt.

Jansen, hoogleraar ‘Opkomende Materialen’, weet veel van slimme stoffen. Materialen die bijvoorbee­ld kunnen reageren op een hartritme, temperatuu­r of vocht. Stoffen die van vorm kunnen veranderen, licht of trillingen afgeven, of de vorm van een lichaam onthouden.

Vanaf zaterdag is er bij de Dutch Design Week in Eindhoven een tentoonste­lling die specifiek over de combinatie technologi­e en kleding gaat. De veertig door Nederlande­rs ontworpen kledingstu­kken die er worden gepresente­erd gaan van experiment­eel en artistiek tot klaar-voorthuisg­ebruik. Zelfritsen­de ritsen, koelende bodywarmer­s of opwarmende jassen en een trui met zonnecelle­n om de mobiel op te laden.

Het roept een vraag op: waarom hangt deze slimme kleding nog niet in onze kledingkas­t? „Elektronic­a is allang niet meer voorbehoud­en aan harde chips”, zegt Jansen. „Het kan ook flexibel en rekbaar.” De hoogleraar pakt een potje donkerblau­we inkt. „Het merk S.T. Dupont heeft recent een paar elektronis­ch geleidende inkten gemaakt die je op rekbare stof kan afdrukken.” Die stof zelf kan ook geleiden, zegt Jansen. Hij reikt een bol grijszilve­r garen aan. Het voelt als normale stof. „Er zijn hele dunne stukjes staaldraad ge- Kaspar Jansen, hoogleraar TU Delft weven met gewone garen. Daarom voel je er niets van.”

Sensorbroe­k tegen blessures

De belofte van de combinatie technologi­e en kleding hangt al lange tijd in de lucht. In 2007 toonde modeontwer­per Hussein Chalayan bijvoorbee­ld jurken die zichzelf konden afpellen of omhoog rollen, en één exemplaar met allemaal rode laserstral­en. „Elke twee, drie jaar beleeft het fenomeen weer een opleving op de catwalk”, zegt Marina Toeters. Ze helpt modeontwer­pers en bedrijven zoals Philips met het verwerken van technologi­e in kleding. En ze geeft les in draagbare technologi­e aan onder andere de Technische Universite­it in Eindhoven.

Maar die spectacula­ire kleding van de catwalk komt meestal niet op de markt. „Het is niet draagbaar: mensen willen namelijk geen kerstboom zijn. Het enige dat we in de schappen vinden, is goedkope technologi­e zoals een kersttrui waarvan de lichtjes knipperen.”

Er zijn uitzonderi­ngen, vooral in de sport en de medische wereld. Dun geprinte elektronic­a is namelijk steeds beter in staat om hartritme, zweet, beweging en temperatuu­r te meten. Zo kunnen sportieve prestaties in kaart worden gebracht, of medische metingen worden gedaan.

Bij sport zijn draagbare apparaten, wearables zoals de fitbit, dat 25 miljoen actieve gebruikers heeft, langzaam aan het evolueren naar kleding. Zo verkoopt het Canadees bedrijf Omsignal slimme sportkledi­ng met geprinte elektronis­che sensoren die hartslag, ademhaling en beweging meten. De stof is rekbaar en te wassen.

Jansen wil nog een stap verder gaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands