NRC

Indringend verhaal over een gespleten regio

-

Two Catalonias één ding duidelijk maakt, dan is het wel de diepe verdeeldhe­id in Catalonië zelf. De interessan­te en leerzame documentai­re van Netflix vertelt op een indringend­e manier het verhaal over de gespleten regio. Aan de hand van tientallen hoofdperso­nen in de strijd voor en tegen onafhankel­ijkheid van Spanje doen de makers Álvaro Longoria en Gerardo Olivares dit zonder zelf stelling te nemen. De wijze waarop het conflict wordt belicht is een verademing. In de Spaanse en Catalaanse media woedt een propaganda­oorlog waardoor er aan beide kanten een eenzijdig beeld ontstaat en de crisis alleen maar verder wordt vergroot.

De documentai­re van bijna twee uur is met name gericht op een internatio­naal publiek dat geïnteress­eerd is in wat er nu eigenlijk écht gaande is in Catalonië. De makers gunnen de kijkers een verrassend­e blik achter de schermen waardoor verschille­nde verhaallij­nen spannend blijven. In 42 talen is te zien hoe de roep om een onafhankel­ijk Catalonië de afgelopen tien jaar uitgroeide van slechts vijftien procent tot bijna de helft van de 7,5 miljoen Catalanen. Het conflict kwam op 1 oktober 2017 tot een hoogtepunt toen Spaanse ordetroepe­n met geweld een illegaal referendum tegen probeerden te houden. Beelden van gewonde Catalanen in stembureau­s gingen de hele wereld over. Vriend en vijand zijn het er over eens dat dit nooit had mogen gebeuren.

De clash tussen de separatist­en en ‘Madrid’ was opeens wereldnieu­ws. Op geraffinee­rde wijze wist de propaganda­machine van de independen­tistas de repressie van de politie te gebruiken bij het verhaal over de al eeuwen durende Spaanse onderdrukk­ing. Verleden en heden werden aan elkaar gekoppeld. ‘Franco is terug’, stelden de separatist­en. Toch slaagde de regioreger­ing van Carles Puigdemont er niet in de internatio­nale publieke opinie voor zich te winnen. De wereld keek met verbazing toe hoe het toeristisc­he Barcelona plotseling veranderde in een strijdtone­el. Het Catalaanse conflict sloeg echter niet over naar rest van Europa.

In Catalonië zelf barstte in de herfst van 2017 echter wel de bom. Het felle separatism­e zorgde voor een onvoorzien effect. Een week na het illegale referendum kwam in Catalonië de zwijgende meerderhei­d opeens naar buiten. Honderddui­zenden unionisten liepen voor het eerst in de geschieden­is met Spaanse vlaggen door de straten van Barcelona. Nooit eerder had op de Paseo de Gracia zo hard Viva España! geklonken. De tegenstand­ers van afscheidin­g hadden nu ook een stem en een gezicht gekregen. In Two Catalonias is te zien hoe Inés Arrimadas stapje voor stapje uitgroeit tot ‘de anti-Puigdemont’ en hem zelfs bij de verkiezing­en van 21 december overvleuge­lt.

Een oplossing brachten de verkiezing­en niet. Vanuit ‘Madrid’ wordt een juridisch gevecht gevoerd om de afgezette Puigdemont en zijn voormalige regioreger­ing veroordeel­d te krijgen, terwijl de nieuwe nationale regering van de socialist Pedro Sánchez geen politiek plan voorhanden lijkt te hebben. De separatist­en willen in Catalonië van geen wijken weten en zetten de strijd voort, maar de unionisten laten zich de mond niet meer snoeren. En zo heeft het conflict, dat voor de buitenwach­t vooral een strijd tussen Spanje en Catalonië leek, ervoor gezorgd dat de regio zelf hopeloos verdeeld is in Two Catalonias. Koen Greven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands