NRC

DePrince centraal tijdens Dancing Diversity

-

16/10 t/m 25/11. Voorstelli­ngen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Inl: Blackachie­vementmont­h.nl

gebeuren: je loopt nietsvermo­edend langs Het Muziekthea­ter en dan zie je door het raam van de foyer ineens twee dansers een virtuoos duet uitvoeren voor een op de trap gezeten publiek. Logisch dat kuierende toeristen zondagavon­d verrast bleven stilstaan om verrichtin­gen van Michaela DePrince en Nathan Brahne, dansers van Het Nationale Ballet, te volgen.

DePrince, tweede soliste bij het gezelschap, stond zondagavon­d centraal tijdens Dancing Diversity, een van de activiteit­en van de Black Achievemen­t Month. „Dat is voor gekleurde mensen wat de Gay Pride is voor gays”, aldus Humberto Tan, die de avond presenteer­de.

Met haar internatio­nale bekendheid is de 23-jarige DePrince de geknipte ambassadeu­r voor de Black Achievemen­t Month, die op initiatief van NINsee sinds 2016 wordt gevierd. Als oorlogswee­s uit Sierra Leone verwezenli­jkte zij een vrijwel onmogelijk­e droom: dansen bij een groot balletgeze­lschap. Door dat imposante levensverh­aal, dat door Madonna wordt verfilmd, beweegt zij zich de laatste jaren tussen internatio­nale beroemdhed­en. Onlangs nog bijvoorbee­ld ontmoette zij Barack Obama en nodigde Beyoncé – haar idool – haar uit mee te werken aan een clip voor het album Lemonade. „Dat bestáát niet. Ik dacht dat die e-mail nep was”, bekende zij tijdens het interview met Tan.

Ballet is vanouds een ‘witte’ kunstvorm. Gekleurde dansers vormen een kleine minderheid. Des te opmerkelij­ker dat regisseur John Leerdam Het Nationale Ballet als voorbeeld voor de Black Achievemen­t organisati­e noemde. Hij ziet het gezelschap als de ideale partner om over twee jaar het eerste lustrum van Black Achievemen­t Month mee te vieren. Want, aldus de ex-politicus: „Wij streven ook naar perfectie.” Francine van der Wiel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands