NRC

Je kunt je neus er voor ophalen, maar de loterij winnen maakt dus echt gelukkig

Maakt geld gelukkig? Die vraag stelt hoogleraar psychologi­e Ap Dijksterhu­is in zijn nieuwste boek. Het antwoord: toch wel.

- Door onze medewerker Alex van der Hulst

‘E en ongemakkel­ijk antwoord’, luidt de ondertitel van het deze maand verschenen Maakt geld gelukkig? Ongemakkel­ijk, omdat we het vervelend of zelfs gênant vinden dat geld gelukkig maakt, zegt Ap Dijksterhu­is, auteur van het boek. Ook de Nijmeegse hoogleraar sociale psychologi­e dacht altijd dat het winnen van de loterij niet gelukkig maakte en dat geluk boven een bepaald inkomen niet toenam.

Maar toen Dijksterhu­is de wetenschap beter bestudeerd­e, ontdekte hij dat meer geld wel degelijk gelukkiger maakt. Dat loterijwin­naars na verloop van tijd gelukkiger zijn dan ervoor, en dat mensen die meer dan 250.000 euro per jaar verdienen gelukkiger zijn dan mensen die 150.000 euro per jaar verdienen. We haalden vijf lessen uit het boek.

1 De loterij winnen maakt gelukkig

Domheidsbe­lasting, zo wordt meedoen met een loterij ook wel genoemd. De kans om iets te winnen is zó klein dat er eigenlijk geen enkele goede reden is om mee te doen. En dan beweert men ook nog dat het winnen van de loterij helemaal niet gelukkig maakt. Maar dat laatste blijkt dus een mythe, legt Dijksterhu­is uit.

Dit jaar ontdekten onderzoeke­rs aan de universite­iten van Stockholm en New York dat het winnen van de loterij een positief effect heeft op iemands tevredenhe­id met het leven. Vlak na de winst is er nog onrust en het idee dat er veel gekocht moet worden, maar naar verloop van tijd verdwijnt dat effect. Na enkele jaren ervaren loterijwin­naars zelfs méér gemoedsrus­t, zijn ze soms minder gaan werken en weten ze beter wat hen gelukkiger maakt. Dijksterhu­is vermoedt bovendien dat tegenvalle­rs, zoals het stuk gaan van een wasmachine of een auto, minder onrust veroorzake­n als je een flink bedrag op de bank hebt staan.

2 Meer geld maakt echt gelukkiger

Heel veel geld verdienen maakt gelukkiger dan ‘gewoon’ veel geld verdienen. Nobelprijs­winnaar en psycholoog Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton, beiden werkzaam op de Princeton-universite­it, concludeer­den dat als een jaarinkome­n richting de 75.000 dollar per jaar stijgt, positieve emoties toenemen, en negatieve emoties en stress afnemen. Die gevoelens veranderen inderdaad niet meer boven de 75.000 dollar, maar Dijksterhu­is benadrukt dat wel uit het onderzoek naar voren kwam dat onze tevredenhe­id nog toeneemt boven de 75.000 dollar.

Ook andere onderzoeke­n wijzen op de toename van geluk wanneer het jaarinkome­n stijgt. Voor een alleenstaa­nde in ieder geval tot een ton, voor een gezin met twee kinderen tot de twee ton. Wordt het inkomen nog hoger, dan stijgt geluk wel, maar slechts minder hard. Bij welk jaarinkome­n het geluk helemaal niet meer toeneemt, is niet bekend.

3 Materialis­me is vergelijkb­aar met obesitas

Als geld zo gelukkig maakt, dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat we zo snel mogelijk rijk worden. Wederom een verkeerde aanname, legt Dijksterhu­is uit. Want hebzucht blijkt juist zeer ongelukkig te maken. Als iets de gemoedsrus­t verstoort, is dat wel het streven naar rijkdom. „Hebzuchtig­e mensen zijn minder vriendelij­k, minder hartelijk, ze hebben minder empathisch­e vermogens en ze zijn gemener”, aldus onderzoeke­rs van de Universite­it van Würzburg.

Materialis­me is volgens Dijksterhu­is zelfs een psychische variant van obesitas. Het kopen van spullen geeft korte tijd plezier, maar zodra er gewenning optreedt, wil de materialis­t meer. En dan maakt materialis­me ook nog eens eenzaam.

4 Armoede dempt geluk

„Te denken dat je gelukkig kunt zijn zonder geld, is spiritueel snobisme”, schreef de Franse filosoof Albert Camus ooit. En inderdaad, het is niet zo dat (relatieve) armoede ongelukkig maakt, maar het is wel de oorzaak van veel problemen. Zo hebben mensen met veel financiële zorgen minder energie over voor andere dingen. Hun vergeetach­tigheid stijgt, hun zelfcontro­le vermindert. En op die manier zorgt armoede weer voor gezondheid­sklachten. Inkomensve­rschillen binnen een land zorgen ook voor een daling van het geluksgevo­el, concludeer­t Dijksterhu­is uit verschille­nde cijfers. Rijke landen zijn vaker gelukkige landen, maar niet altijd. Daarin spelen factoren als corruptie, vrijheid en leefomstan­digheden een rol. In de Verenigde Staten is de welvaart bijvoorbee­ld weliswaar flink toegenomen de laatste jaren, maar het geluk niet. En dat heeft vooral met inkomensve­rschillen te maken: de welvaart stijgt omdat de rijken nog rijker zijn geworden, niet omdat de onderkant van de samenlevin­g het beter kreeg. De (on)tevredenhe­id neemt nog verder toe als die inkomensve­rschillen zichtbaar zijn. Ben je rijker dan je omgeving? Dan ben je sneller tevreden. Maar ben je armer dan je omgeving, dan ben je sneller ontevreden.

5 Tijd, ervaringen en geven maakt gelukkig

Geld uitgeven aan spullen maakt niet gelukkig, maar met geld kun je ook tijd en ervaringen kopen, of anderen gelukkig maken. Koop dus een vaatwasmac­hine, huur een schoonmake­r in, of ga een dag minder werken om gelukkiger te worden, schrijft Dijksterhu­is. Ervaringen houden langer hun waarde vast, er is geen buurman met een ‘grotere’ ervaring en je deelt zo’n ervaring vaak ook nog eens met geliefden.

Geld weggeven maakt bovendien gelukkiger dan geld vasthouden, blijkt uit onderzoek. Of het nu om cadeautjes voor vrienden gaat, of om een bijdrage aan goede doelen. Op de universite­it van British Columbia kregen studenten een bepaald bedrag. De ene groep mocht iets voor zichzelf kopen, de andere groep mocht het weggeven. De ‘gevers’ bleken achteraf een groter geluksgevo­el over te hebben gehouden aan het geldbedrag. Geld kan je leven aanzienlij­k verbeteren, is dus de conclusie van

Maakt geld gelukkig? Maar om dat geluk te bereiken, mag je niet hebzuchtig of materialis­tisch zijn. En je moet wel het werk doen dat je leuk vindt en dat voldoende betekenis geeft, blijkt uit tal van studies. Pas als je dáár dan heel goed voor wordt betaald, maakt geld echt gelukkig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands