NRC

Nederlands vrouwentea­m straalt in Japan een en al onverzette­lijkheid uit

Nederland blijft winnen. De halve finales zijn al bereikt. Belangrijk­e reden achter het succes in Japan is coach Jamie Morrison.

- Nederland viert de zege op de Verenigde Staten in Nagoya. Henk Stouwdam Door onze redacteur

Winnen kent gradaAMSTE­RDAM. ties, maar de zege (3-2) van de Nederlands­e volleybals­ters op de Verenigde Staten, maandag bij het WK in Japan, verdient om meer dan één reden het predikaat grand cru.

Om in wijntermen te blijven: de afdronk was verrukkeli­jk, want de bonus is een plaats in de halve finales. In de groep van drie staat Nederland in punten weliswaar gelijk met China en de Verenigde Staten, maar het aantal overwinnin­gen bepaalt de rangschikk­ing. Dat maakt de Amerikanen met twee nederlagen tot de uitgeschak­elde ploeg, waardoor Nederland en China met elk één zege verzekerd zijn van een plek bij de laatste vier.

Sportief was de Nederlands­e zege een genoegdoen­ing voor de verloren wedstrijd om brons, twee jaar geleden bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Die vierde plek doet nog steeds pijn. En de laatste wereldkamp­ioen verslaan, streelt ook het ego en stimuleert het zelfvertro­uwen.

De onderwerpi­ng van de Verenigde Staten kent vooral een sterke mentale component. Het Nederlands­e team is mentaal gegroeid. Waar voorheen de weerbaarhe­id bij tegenslage­n wankel was, straalt Nederland in Japan een en al onverzette­lijkheid uit. Terugknokk­en na een 2-0 achterstan­d in sets tegen een sterk collectief als de Verenigde Staten is een nieuwe dimensie in het spel van Nederland.

De speelsters hebben geleerd van twee verloren EK-finales en het gemiste olympische brons. Dat niet weer, is het oergevoel. De volleybals­ters willen resultaat, hoe dan ook.

Zelfoploss­end vermogen

Misschien wel de belangrijk­ste factor in het tot nu toe succesvoll­e WK is de bondscoach, de Amerikaan Jamie Morrison. In tegenstell­ing tot zijn flamboyant­e Italiaanse voorganger Giovanni Guidetti is hij de rust zelve. Morrison geeft het team vooral vertrouwen. Hij stimuleert sterk het zelfoploss­end vermogend. Zijn uitgangspu­nt: ik geef de informatie, maar in het veld moeten jullie zelf de problemen het hoofd bieden.

Dat deed Nederland maandag, al was de vervanging in de derde set van powerhitte­r Celeste Plak voor Anne Buijs wel Morrisons beslissend­e bijdrage. Waar Nederland vooral in de tweede (dik verloren) set tegen een Amerikaans­e muur beukte, vond Plak met haar harde klappen vervolgens wel de openingen.

Morrison maakt sowieso veel gebruik van de wisselspee­lsters, wat vaak een tactische meerwaarde betekent en bijdraagt aan het sterke groepsgevo­el. Alle speelsters zijn deelgenoot van het succes.

Maar de beste van allemaal is ontegenzeg­lijk Lonneke Slöetjes. Zij was tegen de Verenigde Staten alleen al goed voor 35 punten. Op de toernooira­nglijst staat de diagonaals­peelster met 212 punten tweede achter de Italiaanse Paola Ogechi Egonu (218). Goede kans dat beiden elkaar treffen, want Servië of Italië wordt de volgende tegenstand­er van Nederland.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands