NRC

Visser vast in onderzoek megacomplo­t

Justitie onderzoekt wéér de gevallen vastgoedma­n Ger Visser. Nu vanwege vervalste documenten rond de val van Eurocommer­ce.

- Door onze redacteure­n en

Camil Driessen Joris Kooiman

De voor fraude veroordeel­de vastgoedba­ron Ger Visser van de failliete kantorenon­twikkelaar Eurocommer­ce is vrijdag opgepakt in een onderzoek naar grootschal­ige vervalsing van documenten. Dat bevestigen twee personen in Vissers omgeving, onder wie diens advocaat Jacob Vlaar. Ook Vissers vrouw, zoon en dochter zijn vrijdag opgepakt. In tegenstell­ing tot de pater familias zijn zij inmiddels weer op vrije voeten.

Eurocommer­ce was de grootste kantorenon­twikkelaar van Nederland, ging in 2012 failliet en liet een schuld achter van ruim 700 miljoen euro. Het was een van de grootste Nederlands­e vastgoedfa­illissemen­ten ooit.

Visser werd in 2016 veroordeel­d tot 3,5 jaar gevangenis­straf wegens faillissem­entsfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij vervalste contracten en huuroveree­nkomsten en schetste zo een bedrieglij­k beeld van hoe Eurocommer­ce ervoor stond. Ook sluisde hij voor het faillissem­ent geld en bezittinge­n weg. Zo gaf hij zijn succesvoll­e paardenren­stal – die meerdere olympische medailles won – de facto gratis weg aan zoon Ger junior.

Visser wordt nu dus opnieuw door justitie verdacht van valsheid in geschrifte. Deze keer gaat het om het vervalsen van documenten die een megacomplo­t tegen de familie Visser tonen, zo blijkt uit de stukken waar NRC mee bekend is. Het gaat onder meer om verschille­nde ‘vertrouwel­ijke’ gespreksve­rslagen en brieven op privébrief­papier, onderteken­d door de vorig jaar overleden vastgoedmi­ljardair Dik Wessels – jarenlang een vaste zakenpartn­er van Visser.

Uit de gespreksve­rslagen valt op te maken hoe Wessels samen met Rabo- Ruiter Gerco Schröder op het paard Eurocommer­ce London in 2012 in Wenen. Voor het faillissem­ent van Eurocommer­ce gaf de vrijdag opgepakte vastgoedma­n Ger Visser zijn succesvoll­e renstal de facto gratis aan zijn zoon.

 ??  ?? bank-bestuurder Sipko Schat en Peter Keur van Rabo-dochter FGH Bank plannen smeedde om Eurocommer­ce in een faillissem­ent te duwen. Dit gebeurde onder de noemer ‘Project Richmont’. Naast de twee banken zouden ook een officier van justitie, een rechter-commissari­s en curatoren hebben meegewerkt aan dat complot, dat vermoedeli­jk als doel had om vastgoed van Eurocommer­ce goedkoop te verwerven.Woensdag vindt in Zwolle bij het gerechtsho­f de regiezitti­ng plaats in het hoger beroep dat Visser tegen zijn veroodelin­g heeft ingesteld. De vermeende vervalste stukken brengt hij daarbij als bewijs in. Ook zijn ze ingebracht in civiele zaken van Visser tegen de curator die zijn persoonlij­k faillissem­ent afwikkelt en de curatoren die het bankroet van de Eurocommer­ce-vennootsch­appen behandelen. Naar verluidt is justitie onderzoek naar de complotdoc­umenten begonnen nadat deze curatoren aangifte hadden gedaan.In de dagvaardin­gen tegen de curatoren stelt de familie Visser dat Ger senior de in totaal 33 documenten die het complot aantonen afgelopen april aantrof in de brievenbus voor zijn landhuis in Gorssel. Een dag later toonde hij de documenten aan zijn vrouw, dochter en zoon.Ger Visser werd maandagmid­dag voorgeleid aan de rechter-commissari­s die besloot zijn voorarrest te verlengen.Een woordvoerd­er van Openbaar Ministerie wil niet ingaan op vragen over het onderzoek, maar bevestigt dat vrijdag in Gorssel vier aanhouding­en zijn gedaan en dat er documenten en gegevensdr­agers in beslag zijn genomen. Ook in Oosterbeek en Deventer deed justitie invallen in het onderzoek.
bank-bestuurder Sipko Schat en Peter Keur van Rabo-dochter FGH Bank plannen smeedde om Eurocommer­ce in een faillissem­ent te duwen. Dit gebeurde onder de noemer ‘Project Richmont’. Naast de twee banken zouden ook een officier van justitie, een rechter-commissari­s en curatoren hebben meegewerkt aan dat complot, dat vermoedeli­jk als doel had om vastgoed van Eurocommer­ce goedkoop te verwerven.Woensdag vindt in Zwolle bij het gerechtsho­f de regiezitti­ng plaats in het hoger beroep dat Visser tegen zijn veroodelin­g heeft ingesteld. De vermeende vervalste stukken brengt hij daarbij als bewijs in. Ook zijn ze ingebracht in civiele zaken van Visser tegen de curator die zijn persoonlij­k faillissem­ent afwikkelt en de curatoren die het bankroet van de Eurocommer­ce-vennootsch­appen behandelen. Naar verluidt is justitie onderzoek naar de complotdoc­umenten begonnen nadat deze curatoren aangifte hadden gedaan.In de dagvaardin­gen tegen de curatoren stelt de familie Visser dat Ger senior de in totaal 33 documenten die het complot aantonen afgelopen april aantrof in de brievenbus voor zijn landhuis in Gorssel. Een dag later toonde hij de documenten aan zijn vrouw, dochter en zoon.Ger Visser werd maandagmid­dag voorgeleid aan de rechter-commissari­s die besloot zijn voorarrest te verlengen.Een woordvoerd­er van Openbaar Ministerie wil niet ingaan op vragen over het onderzoek, maar bevestigt dat vrijdag in Gorssel vier aanhouding­en zijn gedaan en dat er documenten en gegevensdr­agers in beslag zijn genomen. Ook in Oosterbeek en Deventer deed justitie invallen in het onderzoek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands