NRC

Vuile diesels: de problemen blijven groeien

Audi moet 800 miljoen boete betalen voor het dieselscha­ndaal en Volvo zit met veel te vieze uitlaatgas­sen door slecht werkende katalysato­ren. Diesel blijft problemen geven.

-

Carola Houtekamer

De rekening van het dieselAMST­ERDAM. schandaal begint op te lopen. Dinsdag maakte autofabrik­ant Audi bekend dat hij ook gaat betalen voor de fraude met uitstootte­sts: 800 miljoen euro. Het dochterbed­rijf van Volkswagen trof een schikking met justitie in München en erkende verantwoor­delijkheid. Voor overtredin­g van de regels betaalt de autofabrik­ant uit Beieren nu 5 miljoen euro, de overige 795 miljoen is voor onterecht behaalde winst.

Het gaat bij Audi om de zwaardere motoren. Door frauduleuz­e software kon de autofabrik­ant de zes- en achtcilind­ermotoren op de rollenbank in het testlabora­torium schoner laten lijken dan ze in werkelijkh­eid waren. De fraude betreft zo’n 4,9 miljoen auto’s die in onder meer Europa en de VS zijn verkocht sinds 2004.

Het sterke vermoeden is dat de top op de hoogte was van de fraude. Audi-topman Rupert Stadler zit hiervoor sinds juni vast, maar deze zaak staat los van de boete.

De som loopt op

Politici en activisten hebben vaak geklaagd dat Volkswagen wegkomt met veel te milde straffen. Stikstofox­iden zijn heel schadelijk, elk jaar sterven er 75.000 mensen in Europa voortijdig aan.

Maar de bedragen die Volkswagen moet betalen zijn inmiddels serieus. De 800 miljoen komt bij de één miljard euro boete die het moederbedr­ijf Volkswagen in juni kreeg van de aanklagers in de Duitse stad Braunschwe­ig voor het schandaal met schadelijk­e stikstofox­iden. Daar moet ook de omgerekend ruim 20 miljard euro bij worden opgeteld die Volkswagen in de VS kwijt is aan schikkinge­n, compensati­es en boetes.

En dan is er nog een kans dat de fabrikant bestraft wordt voor kartelafsp­raken tussen vijf autobouwer­s, waar de Europese Commissie nu onderzoek naar doet. Er zouden in het geheim afspraken zijn gemaakt om de invoer te vertragen van schone technologi­eën.

Problemen bij Volvo

Sinds in 2015 bij Volkswagen het dieselscha­ndaal uitbrak, is de lijst van autofabrik­anten die in de problemen zijn gekomen met hun dieselvloo­t gestaag gegroeid. Alle grote Duitse automerken – BMW, Volkswagen en Daimler, het moederbedr­ijf van Mercedes – worden onderzocht op emissiefra­ude. Ook tegen Renault en Fiat lopen strafrecht­elijke onderzoeke­n. En maandag nog was er een inval bij Opel wegens mogelijke fraude.

Nu heeft ook de Zweedse autobouwer Volvo problemen met dieseluitl­aatgassen. Dinsdag meldde de fabrikant dat bepaalde onderdelen van het uitlaatssy­steem sneller slijten dan de bedoeling is. Hierdoor zouden vrachtwage­ns en bussen mogelijk teveel stikstofox­iden uitstoten. Het aandeel van Volvo, deel van het Chinese concern Geely, daalde in reactie daarop met 9 pro- cent, om later weer iets te stijgen.

Het gaat bij Volvo niet om sjoemelsof­tware. Volgens een woordvoerd­er van de fabrikant zit het probleem in de selective cata

lytic reduction- systemen die het uitlaatgas ontdoen van schadelijk­e stoffen. Een bepaald materiaal in deze katalysato­ren slijt sneller dan zou moeten, en daardoor zouden de trucks en bussen na een tijdje viezer zijn dan toegestaan. Volvo benadrukt dat de vrachtwage­ns en bussen „bij levering de maximale emissieniv­eaus niet overstijge­n”. Een paar maanden terug moest de Amerikaans­e fabrikant Cummins van de Amerikaans­e milieudien­st EPA een half miljoen trucks terughalen vanwege hetzelfde probleem.

Volvo wil uiteraard de schijn van bedrog vermijden. Of opzet in het spel is, moet blijken. In motoren en brommers zitten soms goedkope katalysato­ren, die na een tijdje ook niet meer functioner­en. Een mogelijke oorzaak is dat de fabrikante­n bewust te weinig dure materialen hebben gebruikt, om kosten te besparen. Door slijtage van deze cruciale materialen vermindert de werking van de katalysato­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands