NRC

Premier Rutte raakt Asscher kwijt

PvdA steunt Wilders’ motie van wantrouwen. Rutte weigert op zijn woorden terug te komen.

- Door onze redacteure­n Pim van den Dool en Philip de Witt Wijnen

Het huwelijk tussen VVD en PvdA was al voorbij na de vorige verkiezing­en, maar sinds dinsdagavo­nd is ook de vriendscha­p tussen VVD-premier Mark Rutte en zijn voormalige vicepremie­r Lodewijk Asscher ernstig verstoord. Met zijn uitgedunde fractie van negen steunde de PvdA laat op de avond een motie van wantrouwen tegen de premier voor diens optreden in het debat over de intrekking van de voorgenome­n afschaffin­g van de dividendbe­lasting.

Deze motie, ingediend door Wilders, werd numeriek weliswaar door minder leden van de oppositie gesteund dan de motie van afkeuring in april, politiek gezien is het wel een zwaardere klap voor Rutte. Het kabinet hoeft nu even niet te rekenen op de PvdA als mogelijke steunpilaa­r, mocht het komend voorjaar zijn meerderhei­d in de Eerste Kamer verliezen.

Gunstig voor Rutte

Gunstiger voor Rutte dan in april was dat de oppositie ditmaal verdeeld was over het politieke oordeel wat betreft de wijze waarop het kabinet maandag besloot om de afschaffin­g van de dividendbe­lasting juist weer in te trekken. Met name GroenLinks, maar ook 50Plus, steunde de motie van wantrouwen niet.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vond weliswaar dat de premier „er een potje van heeft gemaakt”, hij is uiteindeli­jk tevreden met het eindre- sultaat: dat de afschaffin­g van de dividendbe­lasting van tafel is. Behalve van de PvdA kreeg de motie van wantrouwen uiteindeli­jk steun van de SP, Partij voor de Dieren, Denk en Forum voor Democratie. Na een hoofdelijk­e stemming tegen half twaalf ’s avonds, waarbij niet alle Kamerleden aanwezig waren, bleek het te gaan om 49 van de 150 Kamerzetel­s. In april werd, na het lange debat over de opgedoken ‘dividendme­mo’s’, de motie van afkeuring om- armd door de gehele oppositie, op de SGP na.

Deze keer ging het debat niet over de afschaffin­g van de dividendbe­lasting, maar juist over het intrekken van die afschaffin­g. Het kabinet besloot hier afgelopen maandag toe nadat levensmidd­elensconce­rn Unilever bekend had gemaakt om het hoofdkanto­or voorlopig niet in Rotterdam te vestigen. Voor de 1,9 miljard euro die met het handhaven van de dividendta­ks beschikbaa­r blijft, heeft het kabinet nu een aantal lastenverl­ichtingen voor het gehele bedrijfsle­ven voorgestel­d.

‘Persoonlij­k project’

Lodewijk Asscher, tweede man in Ruttes vorige kabinet, drong er gedurende het debat herhaaldel­ijk op aan dat de premier verantwoor­ding zou afleggen, en zelfs excuses zou maken voor zijn mislukte poging in het afgelopen jaar om de dividendbe­lasting afgeschaft te krijgen. Dat was volgens de oppositie een persoonlij­k project van Rutte – het stond in geen enkel verkiezing­sprogramma – om grote multinatio­nals een lastenverl­ichting van 1,9 miljard te bezorgen.

De premier had bij eerdere debatten herhaaldel­ijk gezegd dat er „een onverantwo­ord risico” zou worden genomen als de dividendbe­lasting niet zou worden afgeschaft. Dan zouden grote internatio­nale bedrijven, zoals Unilever en Shell, Nederland weleens de rug kunnen toekeren. En dat zou funest zijn voor de uitstralin­g van Nederland als aantrekkel­ijk vestigings­land, voor de werkgelege­nheid en dus voor de nationale economie.

Die „zware woorden” moest Rutte dinsdagavo­nd van oppositie terugnemen. Nu het kabinet schijnbaar al even gemakkelij­k had besloten om die omstreden maatregel weer in te trekken – „na één sms’je” van Unilever-topman Paul Polman, aldus menig oppositiel­id – was dat risico kennelijk plotseling niet langer zo onverantwo­ord.

Rutte weigerde op zijn woorden terug te komen en noemde het afschaffen van de dividendbe­lasting „nog steeds zeer goed verdedigba­ar”. As- scher zei niet te snappen dat de premier „zo volhardt in zijn fout”. De SP en PVV oordeelden dat Rutte zijn geloofwaar­digheid is kwijt geraakt. „Hij heeft gegokt en verloren”, zei leider Lilian Marijnisse­n.

Grootste kras

Volgens GroenLinks-fractievoo­rzitter Jesse Klaver speelt Rutte met vuur door op geen enkel moment „reflectie” te tonen. Hij noemde het dividendde­bacle „de grootste kras uit z’n politieke carrière” en voorspelde dat de kiezer bij de Provincial­e Statenverk­iezingen in maart met hem zal „afrekenen”.

Die verkiezing­en lijken volgens de peilingen uit te draaien op een verlies van de meerderhei­d van het huidige kabinet in de Eerste Kamer, waaraan de samenstell­ing van de senaat is gekoppeld. Daarna zal Rutte, net als in 2015 onder Rutte II, op zoek moeten naar steun van oppositiep­artijen om door te kunnen regeren.

Door de motie van wantrouwen dinsdagavo­nd niet te steunen heeft Klaver de opties daarvoor nog even open gelaten. Voor de PvdA wordt het na gisteravon­d lastiger om straks een ‘constructi­eve oppositiep­artij’ te worden.

Rutte heeft er een potje van gemaakt Jesse Klaver, partijleid­er GroenLinks Ik snap niet dat Rutte zo volhardt in zijn fout Lodewijk Asscher, partijleid­er PvdA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands