NRC

Kroongetui­gen: Holleeder zat erachter

Vijf dagen lang verhoorde de rechtbank twee kroongetui­gen in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Ze achten beiden ‘de Neus’ betrokken bij liquidatie­s. Zijn de getuigenis­sen voor Holleeder net zo belastend als ze eerder waren voor Dino S. en Jesse R.?

- Door onze redacteur

Jan Meeus

Willem Holleeder is het na twee dagen luisteren naar kroongetui­ge Peter la S. helemaal beu: het is speculeren op speculeren, zegt hij tegen de rechters in de strafzaak waarin hij wordt verdacht van betrokkenh­eid bij vijf moorden. „Het begint zo langzaam vervelend te worden.” Het is allebei waar.

Veel van wat kroongetui­gen Peter la S. en Fred Ros vertellen over de rol van Willem Holleeder bij de golf van geweld die aan het begin van deze eeuw de Amsterdams­e onderwerel­d beheerste, is van horen zeggen. De belangrijk­ste bron van informatie van beide kroongetui­gen is Jesse R., een huurmoorde­naar die voor een serie liquidatie­s en pogingen daartoe tot levenslang is veroordeel­d.

Dat gebeurde mede op basis van de verklaring­en van Peter la S. en Fred Ros (die geen bezwaar heeft tegen het gebruik van zijn volledige naam). In die strafzaak oordeelde het Amsterdams­e gerechtsho­f dat de getuigenis­sen van de kroongetui­gen bruikbaar zijn als bewijs, ondanks de haken en ogen op details.

En dat is vervelend voor Willem Holleeder. Volgens Fred Ros was ‘de Neus’ lid van een driemansch­ap dat de lakens uitdeelde in het Amsterdams­e milieu. Naast Holleeder bestond dat uit de in 2011 geliquidee­rde Stanley Hillis en Dino S., die net als Jesse R. in 2017 tot levenslang is veroordeel­d, voor de moorden op hasjhandel­aar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl.

Betrokkenh­eid

Holleeder wordt ook verdacht van betrokkenh­eid bij die twee moorden. Fred Ros, die betrokken was bij de moord op Van der Bijl, zegt dat de opdracht voor die moord van Dino S. kwam. „Voor mij staat vast dat

Hoe de strafzaak verdergaat

Holleeder erachter zat”, aldus Ros.

Nog vervelende­r voor Holleeder is de verklaring van Peter la S. Hij hoorde uit de mond van de Neus zelf twee woorden: ‘Osdorp eerst’. Dat zei Holleeder bij een toevallige ontmoeting in het najaar van 2005 op het Gelderland­plein in Amsterdam tegen Jesse R. Kroongetui­ge La S. was daarbij aanwezig. En hoe Holleeders advocaat Sander Janssen het ook vroeg, La S. hield consistent vol wat hij waar en wanneer heeft gezien en gehoord. Voor hem is ‘Osdorp eerst’ de opdracht voor de moord op Kees Houtman.

De andere aanwezigen bij de ontmoeting, Willem Holleeder en Jesse R., ontkennen dat zij betrokken zijn bij die moord. En er is verder geen steunbewij­s voor de ontmoeting op het Gelderland­plein in de vorm van getuigen of telefoonsp­oren.

Donderwolk boven de zaak

Voor het gerechtsho­f was het in de eerder behandelde zaak tegen Dino S. genoeg om te concludere­n dat Holleeder samen met Dino S. verantwoor­delijk moet worden gehouden voor de moord op Houtman. Kroongetui­ge Peter la S. en Jesse R. hebben de liquidatie volgens het hof uitgevoerd. Het is een oordeel dat als een donderwolk boven de zaak van Holleeder hangt. Al laat rechtbankv­oorzitter Frank Wieland niet na om keer op keer te benadrukke­n dat de rechtbank een eigen afweging zal maken: „Meneer Holleeder, de kaarten worden pas gedeeld nadat ze zijn geschud.”

Feit is dat de verklaring­en van Peter la S. kunnen worden gebruikt voor het bewijs, ondanks alle twijfel over zijn betrouwbaa­rheid. En dat geldt ook voor de woorden van Fred Ros, die Holleeder naar eigen zeggen „niet eens kende”.

De rechtbank zal nu moeten beoordelen of de getuigenis­sen van de twee kroongetui­gen net zo belastend zijn voor Holleeder als ze eerder waren voor Dino S. en Jesse R. Vaststaat dat de verhoren van de afgelopen twee weken geen relevante feiten hebben opgeleverd die nog niet bekend waren toen het hof de woorden van de kroongetui­gen woog en gebruikte als bewijs. Het verklaart misschien waarom Willem Holleeder de gang van zaken nogal „vervelend” vond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands